4 Ιουν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Πολύνεκροι βομβαρδισμοί σε πολλές περιοχές

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί σε πολλές περιοχές
Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι ανθρακωρύχοι μετά από βομβαρδισμούς του στρατού που οδήγησαν σε μπλακ άουτ σε 2 ορυχεία



Σπίτι χτυπημένο από τους βομβαρδισμούς του στρατού τα ξημερώματα της Τετάρτης
Σπίτι χτυπημένο από τους βομβαρδισμούς του στρατού τα ξημερώματα της Τετάρτης
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στις περιοχές των δύο αυτών επαρχιών της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην πραξικοπηματική εξουσία του Κιέβου και η κυρίαρχη τάση τους θέλει αυτονομία και προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και γύρω στους 90 έχουν τραυματιστεί από βομβαρδισμούς στη Μαργιάνκα κοντά στο Ντονέτσκ, όπως και στο Σιροκίνο κοντά στη Μαριούπολη επίσης στην επαρχία Ντονέτσκ. Οι πολιτοφύλακες κατήγγειλαν πάνω από 40 παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας από τον ουκρανικό στρατό με βομβαρδισμούς και σε κατοικημένες περιοχές και χρήση βαρέων όπλων. Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου κάνει λόγο για επιθέσεις των πολιτοφυλακών, κάτι που οι τελευταίες διαψεύδουν και μιλούν για απάντηση στις προβοκατόρικες ενέργειες του στρατού, που μάλιστα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ως συνέπεια των βομβαρδισμών υπήρξε χτες πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα σε δύο ορυχεία (Σκοτσίνσκι και Ζασιάντκο) να συμβεί μπλακ άουτ και να εγκλωβιστούν, αντίστοιχα, 375 και 576 εργάτες.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η ρώσικη εταιρεία «Almaz - Antey» κατασκευάστρια του αντιαεροπορικού συστήματος BUK, που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροπλάνου «Malaysian Airlines», στις 17 Ιούλη πέρσι με 298 νεκρούς, ανακοίνωσε ότι μετά από σχετική έρευνα στα συντρίμμια του αεροσκάφους αποδεικνύεται πως χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους - αέρος τύπου BUK 9M38M1, οπλισμένο με κεφαλή τύπου 9H314M. Ωστόσο, η εταιρεία κατηγορηματικά δηλώνει ότι αυτοί οι πύραυλοι σταμάτησαν να παράγονται στη Ρωσία το 1999.
«Ούτε η κοινοπραξία, ούτε οι επιχειρήσεις της θα μπορούσαν να έχουν προμηθεύσει αυτούς τους πυραύλους τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Γιαν Νοβίκοφ σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Ετσι ουσιαστικά φωτογραφίζει τον ουκρανικό στρατό, στο οπλοστάσιο του οποίου εξακολουθούν να βρίσκονται τέτοιοι πύραυλοι από παλιότερες εποχές.
Περιορίζει την πρόσβαση Ρώσων διπλωματών στο Ευρωκοινοβούλιο η ΕΕ
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΕΕ στην πρόσφατη κίνηση της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα 98 Ευρωπαίων πολιτών, αξιωματούχων και επιχειρηματιών ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε την απόφασή του να περιορίσει την πρόσβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του μοναδικού πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ενός ακόμη διπλωμάτη, σε αντίποινα.
«Επειτα από τη δημοσιοποίηση της μαύρης λίστας Ευρωπαίων πολιτικών προσωπικοτήτων και αξιωματούχων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην ΕΕ ότι, στο βαθμό που οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να εγγυηθούν τη διαφάνεια των αποφάσεών τους, εκτιμά ότι είναι πλέον δικαιολογημένο να αντιδράσει με κατάλληλα μέτρα», υπογράμμισε την Τρίτη το γραφείο του προέδρου του Κοινοβουλίου της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε επίσης, όπως ανακοινώθηκε, «τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την κοινοβουλευτική επιτροπή συνεργασίας ΕΕ - Ρωσίας και θα εξετάσει κατά περίπτωση τα αιτήματα για επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατατίθενται από Ρώσους βουλευτές».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε από την πλευρά του το χαρακτηρισμό «παράλογη» τον οποίο χρησιμοποίησε η ΕΕ γι' αυτή τη ρωσική λίστα, λέγοντας ότι είναι μόνο μία απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εναντίον του Κρεμλίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ