4 Ιουν 2015

Ο Χότζας και η καλύβα του ......φτωχού!!!!!!

 Ο Χότζας και η καλύβα του ......φτωχού!!!!!!

                 Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται

Μπουρλότο στη ζωή και το εισόδημα του λαού βάζουν τόσο οι προτάσεις των δανειστών όσο και οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να «κλείσει» η μεταξύ τους συμφωνία καθώς προβλέπονται νέα και διατηρούνται όλα τα ισχύοντα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο ετήσιος λογαριασμός των αντιλαϊκών μέτρων προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και θα προέλθουν κυρίως από τη μείωση των κρατικών δαπανών, την αύξηση της φορολογίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Με αυτή τη βάση συζήτησης, κυβέρνηση και δανειστές προτείνουν και αντιπροτείνουν «ισοδύναμα μέτρα», που αν συμφωνηθούν, θα αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο αντιλαϊκών δεσμεύσεων, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει και τη μάχη της επικοινωνιακής διαχείρισης των αντιλαϊκών δεσμεύσεων.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κρύψει το συνολικό αντιλαϊκό πακέτο πίσω από το ΕΚΑΣ ή το ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό, που δεν θέλει να αποδεχτεί, για να τα εμφανίσει σαν το κέρδος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, προτείνοντας ωστόσο ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί ο επιδιωκόμενος στόχος που για το 2ο εξάμηνο του 2015 είναι περίπου 3 δισ. ευρώ και για το 2016 σχεδόν 6 δισ. ευρώ.
Ο κατάλογος των μέτρων:

Κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ ετησίως μείωση των δαπανών για συντάξεις. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 η μείωση θα είναι της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 1% του ΑΕΠ, συνολικά για τα δύο έτη η μείωση θα είναι σχεδόν 2,7% δισ. ευρώ. Αν παραμείνει το ΕΚΑΣ, απαιτούνται ισοδύναμα μέτρα.

Μείωση των δαπανών μισθοδοσίας στο Δημόσιο με τη μείωση των θέσεων εργασίας. Για το Δημόσιο η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προσλήψεις.

Αύξηση εσόδων κατά 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ ζητούν οι δανειστές, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για αύξηση εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ. Οι προτεινόμενοι συντελεστές εξυπηρετούν το στόχο της αύξησης των εσόδων και η κυβέρνηση κατέθεσε ισοδύναμα μέτρα για το ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα ενταχθούν σε ποιο συντελεστή, με κυρίαρχο σενάριο αυτό των δύο συντελεστών, 11% και 23%. Δεν αποκλείεται οι αλλαγές στο ΦΠΑ να ισχύσουν από το καλοκαίρι.

Παραμένει και αυξάνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, με ζητούμενο το πώς θα γίνει η είσπραξή της και από ποιο όριο θα επιβληθεί η αύξησή της.

Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα στο ίδιο επίπεδο με το 2014 καθώς δεν θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Το θέμα των απολύσεων είναι στο τραπέζι σαν κίνητρο για επενδύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους και για να ελαστικοποιήσει τη σχετική νομοθεσία χωρίς να φαίνεται ότι αποδέχεται «ομαδικές» απολύσεις.

Καμία παρέμβαση για τον κατώτατο μισθό, που σημαίνει διατήρησή τους στα χαμηλά επίπεδα που ισχύουν ήδη.

Εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που ήδη έχει αναλάβει σύμβουλος της κυβέρνησης.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, πέραν αυτών που είναι σε εξέλιξη, στο τραπέζι είναι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρής ΔΕΗ», όπως επίσης και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, με τα μονοπώλια να αντιμάχονται για την εκμετάλλευσή τους.

Ο κατάλογος των προτεινόμενων αντιλαϊκών μέτρων θέτει ως στόχο την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018, με τις δύο προτάσεις να είναι κοντά για τα δύο πρώτα έτη.

Η πρόταση των δανειστών είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Η κυβέρνηση προτείνει 0,8% του ΑΕΠ το 2015 και 1,5% του ΑΕΠ το 2016.

Οι προτάσεις είναι χαμηλότερες των προβλέψεων του τρέχοντος μνημονίου διότι είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και 4,5% το 2016, όταν οι προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος είναι μεταξύ της ύφεσης και της στασιμότητας.

Στη συζήτηση επί των μέτρων δεν υπάρχει αναφορά στο χρέος και τυχόν ελάφρυνσή του καθώς φαίνεται πως προηγείται η λεγόμενη αξιολόγηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος κι έπεται η συζήτηση για το χρέος και το νέο πακέτο δανείων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων χρόνων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ