5 Ιουν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμάκωση με σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση με σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ

Προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού, προφανώς για νέα γενικευμένη κλιμάκωση της σύγκρουσης
Προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού, προφανώς για νέα γενικευμένη κλιμάκωση της σύγκρουσης
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Ενισχύονται τα σημάδια ακόμα μεγαλύτερης κλιμάκωσης στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αφορά ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προετοιμάζει μέσω της στήριξης των πολιτοφυλακών γενικευμένη επίθεση, οι οποίες, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός, ξεκίνησαν επιχείρηση κατάληψης της Μαριίνκα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Ντονέτσκ, κινητοποιώντας 10 άρματα μάχης και 1.000 άνδρες. Οι πολιτοφυλακές διέψευσαν ότι έκαναν επίθεση αλλά δεν αρνήθηκαν ότι εκεί γίνονται σφοδρές μάχες. Ο στρατιωτικός διοικητής των πολιτοφυλάκων της ΛΔ του Ντονέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, έκανε λόγο για 58 παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από το στρατό το τελευταίο 24ωρο με σφοδρούς βομβαρδισμούς, κατά τους οποίους σκοτώθηκαν 16 μαχητές και 5 άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 120.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε επίσης χαρακτηριστικά: «Η ουκρανική πλευρά έχει κάνει βήματα για να οξύνει τις εντάσεις πολλές φορές στο παρελθόν πριν από ορισμένα σημαντικά διεθνή γεγονότα. Αυτό συνηθιζόταν στο παρελθόν και τώρα ανησυχούμε για την πιο πρόσφατη εκδήλωση μιας τέτοιας δραστηριότητας». Η αναφορά του ήταν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιούνη, που αναμένεται να επανεξετάσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός του Φλεβάρη στο Μινσκ απειλούνται διαρκώς εξαιτίας των ενεργειών των αρχών του Κιέβου, οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν την υποχρέωσή τους να αρχίσουν έναν άμεσο διάλογο με τους αυτονομιστές».
Επίσης, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τη Νορβηγία όπου βρέθηκε χτες, αν και είπε ότι η Ρωσία δεν προκαλεί άμεση απειλή στις χώρες της συμμαχίας και ότι ευελπιστεί σε βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, υπογράμμισε ότι αυτή «είχε την πρόθεση να κάνει χρήση ισχύος για να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη, στην Κριμαία, στην ανατολική Ουκρανία και τη Γεωργία», και πρόσθεσε: «Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερη ανασφάλεια, περισσότερη αναταραχή (...Ωστόσο) πιστεύω ότι δεν βλέπουμε καμία άμεση απειλή κατά οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ από τα ανατολικά».
Ανησυχία για την αναζωπύρωση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πάβλο Κλίμκιν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είπε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση δεν είναι ακόμη τόσο σταθερή ώστε να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι δεν θα ξεφύγει και πάλι από κάθε έλεγχο, η εκεχειρία είναι εύθραυστη, οι βιαιότητες μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα κατάσταση στρατιωτικής κλιμάκωσης. Πρέπει να το αποφύγουμε, και όλα τα μέλη πρέπει να επανέλθουν στο πλαίσιο που όρισαν οι συμφωνίες του Μινσκ».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε, επίσης, πως μία έξαρση των μαχών στην Ανατολική Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ένα «νέο σπιράλ» βίας και υπενθύμισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει πως μπορεί να σκληρύνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.
Σε αυτό το κλίμα συγκαλείται εκτάκτως στις 4.30 μ.μ. σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ