6 Ιουν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στρατιωτική κλιμάκωση συνεχίζει το μακελειό

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτική κλιμάκωση συνεχίζει το μακελειό



Ουκρανοί στρατιώτες κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης
Ουκρανοί στρατιώτες κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Και η χτεσινή νύχτα συνοδεύτηκε από σφοδρότατους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, αφού τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η στρατιωτική δραστηριότητα των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης κατά των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ετσι πολλοί αναλυτές κάνουν ήδη λόγο για ντε φάκτο μη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 12 Φλεβάρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Και χτες υπήρξαν, όπως καταγγέλλουν οι αρχές του Ντονέτσκ, τουλάχιστον 46 επιθέσεις με πυρά πυροβολικού, αλλά και ρουκέτες ενώ υπήρξε και χρήση όλμων, αρμάτων μάχης και βέβαια ελαφριών όπλων. Οπως ανέφερε ο στρατιωτικός διοικητής και εκπρόσωπος του λεγόμενου υπουργείου Αμυνας της ΛΔ Ντονέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, χτυπήθηκαν 16 κατοικημένες περιοχές συγκεκριμένα στο Σιροκίνο κοντά στη Μαριούπολη, και σε προάστια κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, ενώ σε ένα από αυτά, το Τελμάνοβο βρήκε το θάνατο ένα παιδί μόλις 1 χρόνου.
Αυτό το νέο μακελειό η ουκρανική κυβέρνηση το παρουσιάζει ως απάντηση στην επιθετικότητα των πολιτοφυλάκων ιδιαίτερα στην πόλη Μαρίινκα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ενώ οι τελευταίοι απαντούν ότι οι βομβαρδισμοί γίνονται για αντιπερισπασμό στις περιοχές του Ντονέτσκ, ενώ ετοιμάζεται γενικευμένη επίθεση στις περιοχές της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Λουγκάνσκ.
Σε αυτό το κλίμα, που το αίμα εξακολουθεί να ρέει σε μια σύγκρουση που πληρώνει ο λαός της χώρας, ως αποτέλεσμα της ξένης στα πραγματικά του συμφέροντα ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων είναι μια υπενθύμιση ότι η εκεχειρία είναι πολύ εύθραυστη, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παραβιάσεις και ότι είναι όλο και πιο σημαντικό όλες οι προσπάθειες, όλες οι πρωτοβουλίες, να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν ο Ρώσος Πρόεδρος μπορεί να ζητήσει εκ νέου από τη ρωσική Ανω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, άδεια χρήσης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σημείωσε μόνο ότι πρέπει να αποφεύγονται «βήματα, τα οποία προκαλούν κλιμάκωση της έντασης και θα σταθούν δίπλα σε προβοκατόρικες ενέργειες, έλλειψη των οποίων δεν παρατηρούμε δυστυχώς απ' την πλευρά του Κιέβου» και κάλεσε σε προσπάθειες για στήριξη των «συμφωνιών του Μινσκ».
Χτες, εξάλλου, με πρωτοβουλία της Λιθουανίας, μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε έκτακτα το Συμβούλιο αυτό, για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά τις μάχες στη Μαρίινκα. Οι πολιτοφύλακες κάνουν λόγο για γύρω στους 400 νεκρούς στρατιώτες και ο ουκρανικός στρατός που το αρνείται μιλάει για τουλάχιστον 80 νεκρούς πολιτοφύλακες. Στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσε σε τήρηση των συμφωνηθέντων στο Μινσκ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το 15μελές Συμβούλιο.
Η Ουκρανία στο επίκεντρο της Συνόδου του «G7»
Το θέμα της Ουκρανίας και οι σχέσεις με τη Ρωσία θα είναι επίσης από τα σημαντικά θέματα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) που θα γίνει 7-8 Ιούνη στον πύργο Ελμάου στη Βαυαρία της Γερμανίας. Από αυτήν τη συνάντηση, του λεγόμενου G8, έχει αποκλειστεί η Ρωσία από πέρσι την άνοιξη και την ενσωμάτωση της Κριμαίας. Στη συνάντηση που φιλοξενεί η Γερμανία θα συμμετάσχουν επίσης η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, έχουν προσκληθεί Αφρικανοί ηγέτες, ο Πρόεδρος του Ιράκ αφού θα συζητηθούν και γενικότερα ζητήματα ενώ και το ζήτημα της Ευρωζώνης και η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσουν τους ιμπεριαλιστές ηγέτες. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επίσης έχουν προγραμματίσει συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου το πρωί της Κυριακής.
Χτες στο Μόναχο έγινε η πρώτη διαδήλωση ενάντια στις πολιτικές του «G7» από μια σειρά οργανώσεων και κομμάτων με μια γκάμα συνθημάτων, ανάμεσά τους και αντίθεσης στην προετοιμαζόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση (ΤΤΙP), αλλά σε γενικές γραμμές κυριαρχούσαν οι αυταπάτες περί «εξανθρωπισμού» του καπιταλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ