4 Αυγ 2015

Μπαράζ απολύσεων σε ΑΝΤ1 και ALPHA - Συμπαράσταση στους εργαζόμενους

 Μπαράζ απολύσεων σε ΑΝΤ1 και ALPHA - Συμπαράσταση στους εργαζόμενους

Απολύσεις και μειώσεις μισθών τα «απόνερα» επιχειρηματικών ανταγωνισμών με ευθύνη και της κυβέρνησης
Στη δίνη απολύσεων και άλλων γενικευμένων ανατροπών βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Οι ιδιοκτήτες τους αξιοποιούν τα σχέδια της κυβέρνησης να ξαναμοιράσει την πίτα των συχνοτήτων και φορτώνουν στους εργαζόμενους την «αναδιάρθρωση» των ραδιοτηλεοπτικών τους ομίλων.
Την περασμένη βδομάδα απολύθηκαν 30 εργαζόμενοι τεχνικοί από τον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» (ΑΝΤ1), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια της εργοδοσίας είναι να απολύσει συνολικά 100 εργαζόμενους και να μετατρέψει το κανάλι από ενημερωτικό σε ψυχαγωγικό.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, που μέχρι και χτες βρίσκονταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι απολύσεις θα συνοδευτούν με νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Την πρώτη μέρα της απεργίας, στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ σταθερά εκφράζει την αλληλεγγύη του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
Αντίστοιχα, στο ραδιόφωνο του «Alpha» απολύθηκε ένας τεχνικός (δούλευε με μπλοκάκι και δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του) ενώ στο σύνολο του προσωπικού έγινε μεγάλη μείωση στους μισθούς. Τέλος, θύματα επιχειρηματικών παιχνιδιών και ανταγωνισμών έπεσαν και οι εργαζόμενοι του οικονομικού τηλεοπτικού σταθμού SBC, το σήμα του οποίου διακόπηκε από τον πάροχο DIGEA. Την εργασιακή επισφάλεια καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Σε ανακοίνωσή του για τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ1 και ALPHA, το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε όλους τους κλάδους τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα, απολύουν μαζικά εργαζόμενους. Από αυτές τις εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός οι βασικοί προπαγανδιστές της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ και του μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα μεγάλα ΜΜΕ. Από τη μια εξαφανίζουν τις εργατικές κινητοποιήσεις και τους αγώνες ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και από την άλλη "εξαφανίζουν" τα δικαιώματα και τις δουλειές των εργαζομένων σε αυτά.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους των ΜΜΕ. Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται και καλεί την εργατική τάξη να απαντήσει αγωνιστικά στην κλιμακούμενη επίθεση της εργοδοσίας σε όλους τους κλάδους.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να εκφράσουν μαζική αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και απαιτεί: Αμεση ανάκληση όλων των απολύσεων. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πλήρη ανάκτηση των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι. Εργασία με πλήρη κατοχύρωση και κάλυψη των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Συμπαράσταση από τους ναυτεργάτες
Τις απολύσεις στον όμιλο ΑΝΤ1 και τις μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους άλλων ΜΜΕ καταγγέλλουν επίσης με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ.
Ανάμεσα σε άλλα σημειώνουν: «Ο όμιλος του Μίνωα Κυριακού τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη στεριά και στη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστική και η κατάσταση στη ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου (ATHENIANSEA CARRIERS) με τη συντριπτική πλειοψηφία των ναυτεργατών να είναι χωρίς ΣΣΕ και κοινωνικοασφαλιστική προστασία, θύματα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, με όργιο "μαύρης" ανασφάλιστης εργασίας.
Είναι μονόδρομος η ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς με την ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων, την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που δέχονται την επίθεση της εργοδοσίας. Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος για την υπεράσπιση του συνόλου των δικαιωμάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων, υπογραφή ΣΣΕ με πλήρη ανάκτηση των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι και εργασία με πλήρη κατοχύρωση και κάλυψη των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων».
Τέλος, ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους των ΜΜΕ εξέδωσαν ηΟμοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ