16 Αυγ 2015

Ενέργεια και Ναυτιλία

Ενέργεια και Ναυτιλία
Στις 29 Μάρτη 2013, κυκλοφόρησε στο «Bloomberg» δημοσίευμα με τίτλο «Η γερμανική ηλιακή βιομηχανία θα κερδίσει από την κρίση στην Κύπρο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια». Ο συντάκτης του υποστήριζε ότι οι Γερμανοί επενδυτές από το συγκεκριμένο κλάδο θα ωφεληθούν από τη «χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο», καθώς «ψάχνουν ένα λιμάνι με τα εγγυημένα ανταλλάγματα που παρέχουν τα εργοστάσια (παραγωγής) καθαρής Ενέργειας».
Στο δημοσίευμα, όπως και σε άλλα της ίδιας περιόδου, εξηγείται πώς γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια και ειδικότερα στις λεγόμενες «ανανεώσιμες μορφές», έσπευσαν να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις (αξιοποιώντας και την πτώση των τιμών που έφερε η απαξίωση κεφαλαίων), για να προχωρήσουν σε επενδύσεις όπως η δημιουργία ηλιακών πάρκων. Τέτοιες εταιρείες είναι οι «Milk the Sun Gmbtl» και «Secondsol Gmblt».
Εκτός από την Ενέργεια, οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, είναι επικεντρωμένες και στον κλάδο της Ναυτιλίας, με αρκετές να διατηρούν γραφεία στη Λεμεσό. Ανάμεσά τους είναι η «Columbia Shipmanagement Ltd.», θυγατρική της «Schoeller Holdings Ltd.», η «Nakufreight Ltd.», θυγατρική της «Kuehne & Nagel International AG», η «MARTRACON Deutschland Limited» κ.τ.λ.
Να σημειώσουμε ότι η γερμανική ναυτιλία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις στον κλάδο. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι η προάσπιση των συμφερόντων της συγκεκριμένης μερίδας του γερμανικού κεφαλαίου βρέθηκε στο επίκεντρο των «παζαριών» και με την ελληνική κυβέρνηση, όπου φάνηκε ακόμα μια φορά πόσο ενοχλεί η θέση των Ελλήνων εφοπλιστών τους ανταγωνιστές τους και πόσο οξύνεται η «κόντρα» για την κυριαρχία σε έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ενδοϊμπεριαλιστικές «ισορροπίες» και τις εξελίξεις σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ