7 Αυγ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Νέες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές



Από τις βομβαρδισμένες περοχές στο Ντονέτσκ
Από τις βομβαρδισμένες περοχές στο Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--
Χωρίς διακοπή συνεχίστηκαν χτες στην Ανατολική Ουκρανία οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης, δυνάμεις της εθνοφρουράς, όπου δρουν φασιστικές δυνάμεις του Δεξιού Τομέα, και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Την ίδια ώρα, δεν κατέληξε σε συμφωνία, όπως φαίνεται, η συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, που είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης στο Μινσκ της Λευκορωσίας και εξέταζε το ζήτημα της απόσυρσης των βαρέων όπλων και της πολιτικής διευθέτησης στις δύο περιοχές. Στο πεδίο των μαχών ο στρατός βομβάρδισε και πάλι κατοικημένες περιοχές, ένας άμαχος βρήκε το θάνατο στην πόλη Γκορλόφκα, ενώ μεγάλες υλικές ζημιές και καταστροφές σε κτίρια προκλήθηκαν στις περιοχές Πριμόσκογιε, Νοβοαζόβσκι, Γκαγκάριν, Γκλουμπόκαγια, Ζελέζναγια Μπάλκα, Σπαρτάκ, Γκολμόφσκι, Βεσέλογε και Μποτμάνκα του Ντονέτσκ.
Δύο γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος υπέστησαν ζημιές κατά τους βομβαρδισμούς. Επίσης, μάχες έγιναν και στην επαρχία του Λουγκάνσκ στις πόλεις Σάστιγιε και τα χωριά Ομπόζνογιε και Περβομαΐσκ. Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την απώλεια 5 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 6.
Επίσης, στο κέντρο του Ντονέτσκ έγινε χτες διαδήλωση αρκετών χιλιάδων ανθρώπων έξω από την έδρα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος έχει αναλάβει, με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη φέτος, να επιτηρεί την τήρηση της εκεχειρίας, που συνεχώς παραβιάζεται, και των άλλων όρων της συμφωνίας. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για μεροληπτική στάση των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, και κυρίως είτε γιατί κρατάνε ίσες αποστάσεις είτε γιατί αποσιωπούν τα εγκλήματα των ουκρανικών δυνάμεων και των λεγόμενων εθελοντικών ταγμάτων, όπου πρωτοστατούν υποστηριχτές των ναζί και κάποιοι από το εξωτερικό και αιματοκυλούν τον άμαχο πληθυσμό.
Σε μια παράλληλη αλλά με σημασία εξέλιξη, ένας από τους εκπροσώπους των πολιτοφυλάκων του Λουγκάνσκ, ο Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο, ανακοίνωσε χτες ότι επιτεύχθηκε μια επαφή με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία είναι διατεθειμένη να αναλάβει την αποκατάσταση του συστήματος ύδρευσης στις περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και μάλιστα αυτό να γίνει πριν από τις 26 Αυγούστου, οπότε έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, πολιτοφύλακες, Ρωσία και ΟΑΣΕ). Επίσης χτες ανακοινώθηκε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο, υπέγραψε τον σχετικό νόμο για τη διενέργεια τοπικών εκλογών, χωρίς να ορίζεται πότε αυτές θα γίνουν. Το ζήτημα πάντως είναι «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις καθώς οι πολιτοφύλακες έχουν ορίσει εκλογές τον Οκτώβρη στις περιοχές που ελέγχουν, πράγμα που δεν δέχεται η κυβέρνηση του Κιέβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ