7 Σεπ 2015

Δοκίμασες ... και τα κονδύλιά τους Η αλήθεια για το «πακέτο Γιούνκερ»

Δοκίμασες ... και τα κονδύλιά τους

Η αλήθεια για το «πακέτο Γιούνκερ»



Από την υπογραφή συμβάσεων έργων στην Περιφέρεια Αττικής το 2013 με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ
Από την υπογραφή συμβάσεων έργων στην Περιφέρεια Αττικής το 2013 με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ
Eurokinissi
O ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αυτοί που θα «έσκιζαν τα μνημόνια», επιστρατεύουν τώρα σωρούς από ψέματα, για να πείσουν ότι το δικό τους μνημόνιο που το ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ διαφέρει από αυτά των προκατόχων τους. Ενα από αυτά είναι ότι το ΣΥΡΙΖΑίικο μνημόνιο συνοδεύεται δήθεν από το «αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ», ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ...
Η πρώτη απάτη είναι ότι το παρουσιάζουν σαν «δώρο - μπόνους» της ΕΕ. Κάτι σαν τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ: «Στο τρίτο μνημόνιο δώρο ένα πακέτο κονδυλίων από την ΕΕ»... Η αλήθεια όμως είναι ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Ελλάδα (όπως και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ) από τα «διαρθρωτικά ταμεία» για τη λεγόμενη «πολιτική συνοχής» της ΕΕ και τις άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες στο πλαίσιο της ΚΑΠ, για ολόκληρη την επταετία 2014 - 2020.
Το ποσό αυτό προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που αποτελείται από τις εισφορές των κρατών - μελών από τους κρατικούς προϋπολογισμούς τους και ποσοστό από τα έσοδα του ΦΠΑ. Πρόκειται, δηλαδή, για χρήματα που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με τη βαριά άμεση και έμμεση φορολογία τους. Πιο συγκεκριμένα το ποσό αυτό αφορά 20 δισ. ευρώ από τα ταμεία για τη λεγόμενη «πολιτική συνοχής», ενώ 15 δισ. αποτελούν οι άμεσες ενισχύσεις κατά βάση στους μεγαλοαγρότες, στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Μάλιστα, το ποσό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο, περίπου κατά 20%, σε σχέση με το αντίστοιχο που διατέθηκε στην Ελλάδα από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό για την προηγούμενη επταετία 2007-2013, το οποίο ανερχόταν σε 42 δισ. ευρώ (24 δισ. από τα «ταμεία συνοχής» και 18 δισ. για άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες).1
Χρηματοδότησαν την αντιλαϊκή θύελλα
Η δεύτερη μεγάλη απάτη είναι ο ισχυρισμός τους ότι αυτά τα χρήματα θα ωφελήσουν το λαό. Η αλήθεια είναι ότι ο λαός δεν έχει λαμβάνειν ούτε σεντ από τα χρήματα αυτά, που θα καταλήξουν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και διεθνών, όπως έγινε και με τα προηγούμενα «πακέτα».
Αλήθεια, τι έγιναν τα 24 δισ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου 2007 - 2013 από τα λεγόμενα «ταμεία συνοχής», που κι αυτά τα διαφήμιζε το 2007 η κυβέρνηση Καραμανλή της ΝΔ; Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της Επιτροπής της ΕΕ το ποσό αυτό απορροφήθηκε μέχρι σήμερα κατά 90%. Πού πήγαν λοιπόν τα χρήματα αυτά; Κάλυψαν μήπως καμία λαϊκή ανάγκη; Διατέθηκαν για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών, έργων αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών, προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας κ.λπ.; Μήπως εμπόδισαν το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα και τη χρεοκοπία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας; Μήπως ανακούφισαν τους ανέργους;
Τίποτε από αυτά. Ξεκοκαλίστηκαν από μεγαλοεργολάβους, κατασκευαστικούς ομίλους, εφοπλιστές, βιομήχανους, τραπεζίτες και μεγαλέμπορους, αυγαταίνοντας τα κέρδη τους, την ίδια στιγμή που μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις, την ΕΕ και την τρόικα σάρωναν σε ερείπια τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού, φορτώνοντάς του τα βάρη της δικής τους κρίσης και του δικού τους χρέους. Ακριβώς στα ίδια παράσιτα θα καταλήξουν και τα 20 δισ. της τρέχουσας περιόδου 2014 - 2020, που διαφημίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Χρήμα με ουρά για τα μονοπώλια
Η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Νέο ξεκίνημα για την εργασία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα» αποκαλύπτει πού ακριβώς θα κατευθυνθούν τα νέα κονδύλια:
-- Ενα δισ. ευρώ θα αποδεσμευτεί άμεσα για να πληρωθούν τα καθυστερούμενα στους ομίλους που είχαν αναλάβει διάφορα έργα την περίοδο 2007 - 2013.
-- Αλλο ένα δισ. ευρώ θα αποδεσμευτεί επίσης άμεσα για προκαταβολές σε εκείνους τους ομίλους που έχουν αναλάβει νέα έργα, για να μην βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.
-- Περίπου 4 δισ. ευρώ θα διατεθούν στα γνωστά τρωκτικά που με αδρή αμοιβή οργανώνουν άχρηστα σεμινάρια κατάρτισης, τσεπώνοντας τα κοινοτικά κονδύλια. Επίσης, θα δοθούν για επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για ολιγόμηνες προσλήψεις νέων εργαζομένων και πρακτικάριων με συνθήκες γαλέρας, που συνοδεύονται από απολύσεις εργαζομένων με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Ακόμα θα δοθούν εκ νέου σε εργολάβους για 5μηνα «προγράμματα απασχόλησης» με μισθούς 300 - 400 ευρώ που παρακρατούνται μάλιστα για μήνες, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, μην έχοντας χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη.
-- Αλλο 1,3 δισ. ευρώ θα διατεθεί και πάλι σε επιχειρήσεις για επενδύσεις «στην καινοτομία και σε έρευνα» για την «τόνωση της μελλοντικής ανταγωνιστικότητάς τους», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
-- Ενα περίπου δισ. ευρώ θα καταλήξει στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τον αντίστοιχο περιορισμό κατά 50% της δράσης της ΔΕΗ στους αντίστοιχους κλάδους, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του μνημονίου.
-- 3 δισ. ευρώ προορίζονται για τα μονοπώλια των μεταφορών, για να διευκολύνουν την επέλασή τους στα προς ιδιωτικοποίηση λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικά δίκτυα και αυτά που έχουν ήδη αναλάβει με τις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών δικτύων.
-- Με 2,5 δισ. ευρώ θα προικιστούν και οι όμιλοι που ετοιμάζονται να αρπάξουν τα φιλέτα της διαχείρισης αποβλήτων.
-- Τέλος, 4,7 δισ. ευρώ προορίζονται για τις μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες υδατοκαλλιεργειών, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού αυτού θα ενισχύσει τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις«για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού γεωργικού τομέα». Προωθείται έτσι η συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων καπιταλιστών μεγαλοαγροτών και επιταχύνεται το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Η τελευταία θα δει τις αγροτικές επιδοτήσεις να μειώνονται από τα 18 στα 15 δισ. ευρώ για το 2014-2020, όπως άλλωστε προβλέπει η νέα ΚΑΠ, ενώ τα μέτρα του 3ου μνημονίου (φορολογία από το πρώτο ευρώ με 26%, προκαταβολή φόρου στο 100%, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο τριπλάσιο, αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές, κατάργηση της επιστροφής ΦΠΑ) θα ολοκληρώσουν την καταστροφή της. Αυτό το έγκλημα έχει την υπογραφή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ (και του νούμερου 1 και του νούμερου 2) όσο και της ΝΔ που δημαγωγούν προεκλογικά χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για όλα όσα οι ίδιοι και οι κυβερνήσεις τους έφεραν.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει ακόμα ένα πακέτο χρηματοδότησης υπό την επωνυμία «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων», που με ζεστό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την ΕΕ επιχειρεί να κινητοποιήσει συνολικά 315 δισ. για να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάκαμψη.
Και μετά από αυτό το πάρτι των δισεκατομμυρίων που ρέουν άφθονα για τους μονοπωλιακούς ομίλους τι απομένει για το λαό; 280 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν από το «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», δηλαδή τα ψίχουλα που πέφτουν από το φαγοπότι των καπιταλιστών για τα θύματα της πιο ακραίας φτώχειας, σε συσσίτια για τους πεινασμένους, κουβέρτες για τους άστεγους...
Υπάρχει πείρα πλέον
Αυτό είναι λοιπόν το «αναπτυξιακό πακέτο» που διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν «αντιστάθμισμα» του βάρβαρου, αντιλαϊκού μνημονίου Τσίπρα. Για άλλη μια φορά κοροϊδεύει αισχρά το λαό ότι η ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλίων θα ωφελήσει δήθεν τον ίδιο. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο η Λαϊκή Ενότητα, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, πουλάνε το χιλιοειπωμένο παραμύθι ότι τα δισεκατομμύρια με τα οποία θα μπουκώσουν τα μονοπώλια θα δημιουργήσουν δήθεν θέσεις εργασίας. Ψέμα πάνω στο ψέμα. Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ στη συντριπτική πλειοψηφία τους κατευθύνονται σε επενδύσεις έντασης κεφαλαίου για γρήγορη και εγγυημένη κερδοφορία. Οι όποιες θέσεις δημιουργηθούν θα είναι προσωρινές και συνεπάγονται δουλειά χωρίς δικαιώματα, με άθλιες συνθήκες, μισθούς πείνας, ένταση στο έπακρο της εκμετάλλευσης. Αυτά τα χρήματα, λοιπόν, υπηρετούν την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, τον πραγματικό δηλαδή αντίπαλο, με τον οποίο ο λαός πρέπει να συγκρουστεί.
Ο λαός μας σήμερα έχει την ωριμότητα και την εμπειρία να κρίνει πού τον οδήγησαν όλα τα κόμματα της καπιταλιστικής διαχείρισης, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, που ορκίζονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που τον θέλουν αλυσοδεμένο στη φυλακή των λαών, την ΕΕ. Να ξεσκεπάσει απομονώνοντας δυνάμεις σαν την εγκληματική ναζιστική ΧΑ που ποντάρει στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ «για να σταθεί στα πόδια της η χώρα», δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο που κι αυτή υπηρετεί. Να αποκαλύψει την απάτη περί «καλής ΕΕ» και «κακής Ευρωζώνης», που μπορεί δήθεν να φέρει λαϊκή ευημερία, όπως ισχυρίζεται η νεόκοπη Λαϊκή Ενότητα.
Μοναδική ελπίδα και διέξοδος για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού και στις εκλογές. Η συμπόρευση με τους κομμουνιστές στους τόπους δουλειάς, στο χωριό, στις λαϊκές γειτονιές. Για τη συγκρότηση μιας ισχυρής Λαϊκής Συμμαχίας, την αποφασιστική ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης της, για να πάρει ο λαός την εξουσία, να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, κι έτσι να αποτινάξει τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και να διαγράψει μονομερώς το χρέος της πλουτοκρατίας.
Παραπομπή:
1. Βλ. Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Νέο ξεκίνημα για την εργασία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα COM (2015) 400 της 15-7-2015.

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ