18 Σεπ 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τάζει στο κεφάλαιο «σταθερότητα» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τάζει στο κεφάλαιο «σταθερότητα» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής
Προγραμματικοί άξονες της ΝΔ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, η εφαρμογή του μνημονίου και οι προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου



Για «πλήρη εφαρμογή» του μνημονίου δεσμεύτηκε χτες ξανά και ο Ευ. Μεϊμαράκης
Για «πλήρη εφαρμογή» του μνημονίου δεσμεύτηκε χτες ξανά και ο Ευ. Μεϊμαράκης
Eurokinissi
Την «ικανότητά» της να αναλάβει ξανά την αστική διακυβέρνηση, απέναντι στην «κυβερνητική ανικανότητα» του ΣΥΡΙΖΑ και την «αστάθεια», προβάλλει εντατικά η ΝΔ τις τελευταίες ώρες πριν από τις κάλπες. Πέρα από τις διαβεβαιώσεις που δίνει, έτσι, στο κεφάλαιο, ότι η ίδια μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία του καλύτερα, κλιμακώνει ταυτόχρονα, και μάλιστα χέρι χέρι με την Κουμουνδούρου, τη δικομματική πολωτική κοκορομαχία, ανάγοντας την αντιλαϊκή πολιτική σε ζήτημα «ικανότητας» - «ανικανότητας» και πασχίζοντας να εγκλωβίσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους γίνεται πίσω από τις στοχεύσεις του κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, βασικά τέτοια σημεία της ομιλίας του Ευ. Μεϊμαράκη, χτες βράδυ, στην Ομόνοια, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ ήταν τα εξής:
«Δίνουμε τέλος στο πείραμα "ΣΥΡΙΖΑ". Στο δίλημμα "πείραμα ή σιγουριά" επιλέγουμε "σιγουριά". Ψηφίζουμε για σταθερότητα, για σταθερή κυβέρνηση από Δευτέρα, και όχι για αστάθεια. Γι' αυτό η ψήφος την Κυριακή είναι κρίσιμη και χρήσιμη. Καμία ψήφος να μην πάει χαμένη. Ψηφίζουμε ΝΔ που έχει ικανότητα διακυβέρνησης, κόντρα στην επτάμηνη κυβερνητική ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι μπορεί να έχει διασπάσεις. Τι θα γίνει τότε αν είναι στην κυβέρνηση; Θα ξαναπάμε σε εκλογές; Η χώρα χρειάζεται κυβερνήτη και όχι δραπέτη. Δώστε μας εντολή ισχυρή, για τέσσερα χρόνια, για συνθέσεις και συνεργασίες».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η «σταθερότητα» και η «ισχυρή εντολή» που προτάσσουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν στην απρόσκοπτη υλοποίηση του νέου μνημονίου που ψήφισαν μαζί για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Επιπλέον, ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν παρέλειψε να αναπαραγάγει το γνωστό αστικό ιδεολόγημα ότι η ανεργία - που το σύστημα γεννά κι αναπαράγει - θα αντιμετωπιστεί μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, η προσέλκυση των οποίων θα επιδιωχθεί βέβαια μέσα από νέα προνόμια για το κεφάλαιο, νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα.
Επέμεινε ότι «για να βγει η πατρίδα από την κρίση χρειάζεται σταθερότητα, ομαλότητα, συναίνεση, συνεννόηση. Αλλά μόνο με όσους θέλουν να συνεννοηθούν. Οποιοι δεν θέλουν ας τραβήξουν το δρόμο τους», πρόσθεσε, εμφανίζοντας τον Τσίπρα να μην ικανοποιεί την αξίωση των αστικών επιτελείων για ευρύτερες «συναινέσεις» των αστικών κομμάτων, την ίδια ώρα όμως που αυτός μιλά ανοιχτά πλέον για το ενδεχόμενο συνεργασίας με δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Με «σημαία» τα ζητούμενα του κεφαλαίου
Αμεσος στόχος της ΝΔ είναι μέσα από μια τέτοια διαδικασία «συναίνεσης» και «συνεννόησης» των αστικών κομμάτων να καταλήξουν σε μια «μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία» με «όλες τις υπεύθυνες δυνάμεις και όλους τους Ελληνες μαζί», ξεχωρίζοντας τους στόχους του κεφαλαίου όπου συμφωνούν όλοι τους να τους προωθήσουν τάχιστα, με σκοπό την καπιταλιστική ανάκαμψη πάνω στα ερείπια μισθών και δικαιωμάτων.
Εξάλλου, περιγράφοντας βασικούς άξονες του προγράμματός του απαρίθμησε: «Ενίσχυση της ρευστότητας, επανεκκίνηση της οικονομίας, βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, αποκρατικοποιήσεις, σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, απενοχοποίηση της έννοιας της επιχειρηματικότητας και της έννοιας του κέρδους, στήριξη των επιχειρήσεων που κάνουν έστω και μία πρόσληψη» κ.λπ.
Στο ίδιο πλαίσιο, επέμεινε για ένα «εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης», για μια «εθνική ομάδα σχεδιασμού», όπου θα συμμετέχουν και παραγωγικοί φορείς, δίνοντας εκεί απευθείας «θεσμικό» λόγο σε εργοδοτικούς φορείς, όπως έχει ζητήσει ανοιχτά π.χ. ο ΣΕΒ.
Ο Ευ. Μεϊμαράκης συμπλήρωσε, ακόμα, ότι «απόφασή μου είναι να συγκροτήσω μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών ομάδων που θέλουν να μείνουμε στο ευρώ, αξιοποιώντας τους καλύτερους από όλους τους χώρους». Θέση που πρόβαλλε και το ΠΑΣΟΚ από το 2012 ακόμα, ώστε να παζαρέψουν από κοινού καλύτερους όρους δανεισμού και μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, για περιορισμό της δυνατότητας διάλυσης της Βουλής και πρόωρων εκλογών, υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων κ.ά., ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις «γειτονιές της Αθήνας που γέμισαν με μετανάστες», θυμίζοντας τα περιβόητα ρατσιστικά περί «ανακατάληψης των γειτονιών» που λάνσαρε και παλιότερα η ΝΔ...
Απεμπλοκή από «υφεσιακές δεσμεύσεις» μέσω πιστής εφαρμογής του μνημονίου
Σημειωτέον, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ευ. Μεϊμαράκης στο «Εuronews», ανέπτυξε το παραμύθι που πλασάρουν στο λαό όλοι όσοι υπερψήφισαν το τρίτο μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ) περί σταδιακής απεμπλοκής από αυτό μέσα από την ...πιστή εφαρμογή του.
Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ: «Εφόσον και η Ευρώπη δει ότι μια κυβέρνηση μέσα στον πρώτο χρόνο θέλει να νοικοκυρέψει, θέλει να εξορθολογήσει, να στείλει ένα μήνυμα ότι η χώρα έχει ισχυρή πολιτική βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να πάει μπροστά, είμαι σίγουρος ότι οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και δεν μπορούν να εφαρμοστούν και είναι πολύ υφεσιακές, μπορούν να συζητηθούν. Θα είναι λάθος αν πιστεύει κανείς ότι στον πρώτο χρόνο θα μπορέσουμε να πάμε να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους. Αυτοί περιμένουν την πλήρη εφαρμογή ώστε να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους υλοποιώντας τις αποκρατικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις και όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ