8 Σεπ 2015

ΚΕΡΚΥΡΑ Δυνατό ΚΚΕ για να περάσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην αντεπίθεση

ΚΕΡΚΥΡΑ
Δυνατό ΚΚΕ για να περάσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην αντεπίθεση
Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Γόντικα



Αποψη του χώρου της εκδήλωσης
Αποψη του χώρου της εκδήλωσης
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στην Κέρκυρα ήταν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος στο ξεκίνημα της ομιλίας του σημείωσε: «Πολύ εύστοχα το φετινό Φεστιβάλ έχει ως σύνθημά του: "Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές", σύνθημα εμπνευσμένο από τις γιγαντομαχίες των περασμένων αιώνων και ειδικά του αιώνα που περάσαμε, του 20ού. Γιγαντομαχίες ανάμεσα σε δύο κόσμους, ανάμεσα στους εξουσιαστές και τους εξουσιαζόμενους. Ανάμεσα σ' αυτούς που παράγουν τον πλούτο και σε αυτούς που τον αρπάζουν και τον ιδιοποιούνται. Ανάμεσα σε αφέντες και δούλους. Η πάλη αυτή ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους, η ταξική πάλη είναι ασταμάτητη, συνεχής. Πότε ήρεμη και πότε ορμητική, πότε ειρηνική και πότε βίαιη, ένοπλη.
Πάντα, σε κάθε περίπτωση, σκληρή, αιματηρή, με πολλές θυσίες. Καμία δύναμη, "μήτε θεός μήτε άνθρωπος" μπορεί να σταματήσει αυτήν την πάλη, αν δεν εκπληρωθεί ο σκοπός της: Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η συντριβή και εξάλειψη των εκμεταλλευτών, η οικοδόμηση μιας κοινωνίας ελεύθερων ανθρώπων χωρίς εκμετάλλευση, όπου κυρίαρχος νόμος θα είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, η καθολική ευημερία.

Ο Δ. Γόντικας
Ο Δ. Γόντικας
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Σε αυτόν τον αγώνα έχει μπει και η εργατική τάξη της Ελλάδας και θα τον φέρει σε πέρας, γιατί υπάρχει ο ηγέτης του αγώνα της, το ΚΚΕ. Το φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι αφιερωμένο στους πρωταγωνιστές αυτών των εξελίξεων».
Ο Δ. Γόντικας έκανε στη συνέχεια μία εκτενή αναφορά στην ιστορία των φυλακών της Κέρκυρας και του χώρου των εκτελέσεων στο Λαζαρέτο, ενώ στάθηκε αναλυτικά στις σύγχρονες εξελίξεις της ταξικής αναμέτρησης, για να σημειώσει:
- Τα μνημόνια δεν είναι μια λάθος πολιτική που μας επέβαλε η κακή τρόικα. Είναι η πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με το τσάκισμα και τη φτωχοποίηση του λαού.
- Αιώνια σκλαβιά. Αυτά είναι τα προγράμματα των άλλων κομμάτων. Μεταχειρίζονται απίστευτα τεχνάσματα για να εξαπατούν το λαό και να κρύβουν τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής τους.
- Με όλη αυτή τη σαπίλα το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση. Είναι με τους εκμεταλλευόμενους, παλεύει μαζί τους και τους λέει την αλήθεια: Αυτό το σύστημα δε διορθώνεται, δε βελτιώνεται, δεν εξανθρωπίζεται. Οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας δε χωράνε σε αυτό το σύστημα. Είναι σε σύγκρουση. Αυτή η σύγκρουση με τα μνημόνια και τα αφεντικά πρέπει να οργανωθεί αποφασιστικά και να φτάσει στο τέλος της. Οργάνωση για έναν τέτοιο αγώνα με ένα δυνατό ΚΚΕ. Μπορεί να δημιουργηθεί την άλλη μέρα των εκλογών μια άλλη κατάσταση, θετική για το λαό. Να περάσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην αντεπίθεση. Να τους χαλάσουμε τα σχέδιά τους, να αποτρέψουμε νέα βάρβαρα μέτρα. Το κυριότερο, να βάλουμε στην ημερήσια διάταξη το στόχο που έχει ανάγκη ο λαός μας για τη σωτηρία του: Αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι κομμάτων.
Μπορεί αυτός ο στόχος να πραγματοποιηθεί, φτάνει ο λαός να συνειδητοποιήσει το συμφέρον του, να οργανωθεί, να μη συμβιβάζεται με την αθλιότητα, να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ».
  • (ολόκληρη η ομιλία του Δ. Γόντικα, δημοσιεύεται στο πόρταλ του 902 http://www.902.gr/sites/default/files/omilia_d._gontika_sto_festival_kne_odigiti_stin_kerkyra.pdf)
  • Οι εκδηλώσεις

    Από την εκδήλωση που έγινε στο χώρο των εκτελέσεων στο Λαζαρέτο
    Από την εκδήλωση που έγινε στο χώρο των εκτελέσεων στο Λαζαρέτο
    ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
    Φλάμπουρα αντίστασης, κόκκινες σημαίες για την αντεπίθεση και την ανατροπή σήκωσαν το βράδυ του Σαββάτου ψηλά στο κάστρο της Κέρκυρας οι κομμουνιστές του νησιού. Περισσότεροι από 1.500 Κερκυραίοι στην πλειοψηφία τους νεολαίοι έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που φέτος είναι αφιερωμένο στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, ενταγμένο στο πλαίσιο γιορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ.
    Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το χώρο του μαρτυρίου εκατοντάδων αγωνιστών, τις φυλακές της Κέρκυρας.
    Το πρωί της Κυριακής έγινε επίσκεψη στο νησάκι Λαζαρέτο, τόπο εκτέλεσης 218 αλύγιστων της ταξικής πάλης, όπου παρουσιάστηκε σχετικό αφιέρωμα και κατατέθηκαν στεφάνια.
    Το βράδυ του Σαββάτου, ψηλά στο κάστρο, μέσα από τα αφιερώματα και τις εκθέσεις αντήχησε η «φωνή» του Νίκου Ζαχαριάδη, δεσμώτη στη φυλακή της Κέρκυρας, του Χρήστου Μαλτέζου που δολοφονήθηκε εκεί, του κλωστοϋφαντουργού Λιάκουρα, που, πηγαίνοντας στο εκτελεστικό απόσπασμα, άφηνε παραγγελιά στα παιδιά του να γίνουν μέλη του τιμημένου ΚΚΕ, των χιλιάδων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

    Από την επίσκεψη στο Λαζαρέτο
    Από την επίσκεψη στο Λαζαρέτο
    ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
    Γύρω από το «καπνισμένο τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου, η πολιτιστική ομάδα του ΠΑΜΕ, νεολαίοι εργάτες, κατά κύριο λόγο, έστησαν μια σπουδαία μουσικοχορευτική παράσταση και λίγο πριν η ΚΝΕ πρόβαλε ένα οπτικοηχητικό ντοκουμέντο για την Ιστορία της ΟΚΝΕ και τη ζωή του Γραμματέα της Χρήστου Μαλτέζου. Ακολούθησε συναυλία από τον Θάνο Μικρούτσικο και τους καλλιτέχνες που τον πλαισιώνουν, ενώ ως αργά τη νύχτα εξελίχθηκε ένα λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ από το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιόνιου πανεπιστήμιου.

    Από τη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου
    Από τη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου
    ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Από τη μουσικοχορευτική παράσταση - βασισμένη στο «καπνισμένο τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου που παρουσίασε η πολιτιστική ομάδα του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα
    Από τη μουσικοχορευτική παράσταση - βασισμένη στο «καπνισμένο τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου που παρουσίασε η πολιτιστική ομάδα του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα
    ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ