4 Σεπ 2015

Forbidden και not found

 Forbidden και not found


Σήμερα, είπα να ρίξω μια ματιά στο πρόγραμμα και τις θέσεις τού ΣυΡιζΑ, για να μη με λένε μονόχνωτο. Γκουγκλάρω, λοιπόν, βρίσκω το http://www.eklogika.gr/page/parties/syriza_theseis, λέω "εδώ είμαστε" και κλικάρω. Στο παράθυρο που ανοίγει, έχω δυο επιλογές: Για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πατήστε εδώ και Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πατήστε εδώ. Πατάω και στις δυο μεριές. Το αποτέλεσμα, δείτε το (κι αν δεν με πιστεύετε, δοκιμάστε μόνοι σας):

Οι "θέσεις" (αριστερά) και το "πρόγραμμα" (δεξιά) του ΣυΡιζΑ

Παραδέχομαι ότι γέλασα με τις "απαγορευμένες" θέσεις και το "ανύπαρκτο" πρόγραμμα αλλά συνέχισα το ψάξιμο. Μπήκα και στον επίσημο ιστοτόπο τού κόμματος (www.syriza.gr). Τζίφος. Αφού έφτασα στο σημείο να αναρωτιέμαι μήπως εκεί στην Κουμουνδούρου ντρέπονται για το πρόγραμμά τους και το κρατάνε κρυφό! Τελικά, βρήκα κάτι στο News247.gr και, διαβάζοντας, ξεχώρισα μερικά πάρα πολύ όμορφα πραγματάκια:

(α) "Η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελούσε μόνιμο στόχο των δανειστών και η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει την προσωρινή διατήρησή του".
- Πάμε να πούμε ένα ψέμα αλλά βάζουμε κι εκείνη την προσωρινή για να μη μας πούνε ψεύτες. Καθ' όσον, το νέο μνημόνιο προβλέπει "κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (EKAΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων το Μάρτιο του 2016". Με απλά λόγια: διατηρούμε το ΕΚΑΣ μέχρι να το καταργήσουμε. Τόσο απλό!

(β) Εν όψει της -προβλεπόμενης από το μνημόνιο- ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ταμείο κύριας και σε ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης, ο ΣυΡιζΑ "εγγυάται ότι δεν θα προκύψουν νέες μειώσεις συντάξεων λόγω των ενοποιήσεων".
- Αυτό το "εγγυάται" σηκώνει πολλή κουβέντα. Πώς "εγγυάται", εφ' όσον από 1ης Ιανουαρίου 2015 ισχύουν αναδρομικά τα "μηδενικά ελλείμματα" των επικουρικών ταμείων, το οποίον σημαίνει πως συντάξεις θα χορηγούνται μόνο αν έχει λεφτά το ταμείο, απαγορευομένης απολύτως της κρατικής χρηματοδότησης; Καθ' όσον, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, "όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές από την 1 η Ιανουαρίου 2015". Βέβαια, το πρόγραμμα προβλέπει πιο κάτω ότι θα βρεθούν πόροι επειδή θα παταχθεί η αδήλωτη εργασία και θα αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές αλλά αυτά μου θύμισαν ένα άλλο με τον Τοτό κι έσκασα στα γέλια.

(γ) "Όσον αφορά τους φόρους περιουσίας, και ειδικότερα τον ΕΝΦΙΑ, θα προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και επιβολή προοδευτικών συντελεστών ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων".
- Κανονικά, ο ΣυΡιζΑ δεν έπρεπε να πει κουβέντα για τον ΕνΦΙΑ, μιας και μέχρι τις προηγούμενες εκλογές διατυμπάνιζε την πλήρη κατάργησή του, ως άδικου φόρου. Τώρα όχι μόνο για κατάργηση δεν μιλάει αλλά ούτε καν για προσωρινή επιβολή του. Το μόνο που λέει είναι ότι θα ανακατέψει τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές αλλά παραδέχεται πως στο τέλος θα πληρώσουμε τα ίδια λεφτά. Πόσα θα πληρώσουμε; Πάνω από 5 δισ. ευρώ, υγεία νά 'χουμε.

(δ) "Κεντρική δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι η εισαγωγή των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία της χώρας, κατά προτεραιότητα με βάση τον χάρτη της φτώχειας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2015 με υγιεινό κολατσιό στα δημοτικά σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων, το οποίο θα διευρυνθεί σταδιακά σε όλα τα σχολεία".
- Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι το πρόγραμμα ενός αριστερού κόμματος εξουσίας θα είχε στοιχεία εμπνευσμένα από τα συσσίτια της κατοχής. Ούτε ότι ένα τέτοιο κόμμα θα προσπαθούσε να καταπολεμήσει την παιδική φτώχεια με ένα "υγιεινό κολατσιό". Ένας αριστερός θα έπρεπε να ξέρει  ότι η παιδική φτώχεια δεν καταπολεμείται δίνοντας στο παιδί ένα φρούτο την ημέρα αλλά εξασφαλίζοντας σωστά αμειβόμενη δουλειά στους γονείς του.

(ε) "Θα προχωρήσουμε στην κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας που θα απαγορεύει στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πετούν τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, τα οποία θα διατίθενται σε δομές αλληλεγγύης, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σε ιδρύματα".
- Αυτό είναι! Τέρμα πια στις εικόνες ντροπής χιλιάδων ανθρώπων που ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών για να βρουν κάτι να φάνε. Ο ΣυΡιζΑ υπόσχεται ότι θα αναλάβει για λογαριασμό τους την διαχείριση των σκουπιδιών και θα τους προσφέρει όσα σκουπίδια τρώγονται, μέσω πολιτισμένων συσσιτίων. Ή είμαστε ευρωπαίοι ή δεν είμαστε, διάβολε!

(στ) Αφού αναφέρεται πως 106.693 άνεργοι είναι ενταγμένοι σήμερα σε επιδοτούμενα προγράμματα, σημειώνεται: "Τους επόμενους δύο μήνες ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 123.000 ανέργους, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 οι θέσεις αυτές θα ανέλθουν σε 210.000".
- Το καταλάβαμε; Σε πλήρη εναρμόνιση με όσα λέει το νέο μνημόνιο περί "βέλτιστων πρακτικών" στην αγορά εργασίας, ο ΣυΡιζΑ δεν πολυνοιάζεται για το δικαίωμα στην εργασία αλλά προαναγγέλλει διπλασιασμό των voucher και των πενταμηνιτών. Οι οποίοι, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, δεν είναι εργαζόμενοι αλλά "ωφελούμενοι". Δηλαδή, ενώ δουλεύουν κανονικά, πληρώνονται με πενταροδεκάρες, δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα (αφού δεν είναι εργαζόμενοι!) και δεν κολλάνε ούτε ένα ένσημο. Με άλλα λόγια, ο ΣυΡιζΑ ζητάει την ψήφο μας με την υπόσχεση ότι θα διπλασιάσει τους σκλάβους που απασχολούν τζάμπα οι επιχειρήσεις!

(ζ) "Η δέσμευση για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ για το μη ανταποδοτικό μέρος τους μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις των 360 ευρώ. Είναι αυτονόητο ότι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου δεν μπορεί να γίνει χωρίς την διεύρυνση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα καλύψει τις απώλειες για αυτή την κατηγορία χαμηλοσυνταξιούχων".
- Άφησα το καλύτερο για το τέλος. Αφού τριπλασίασε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, κατάργησε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτικών μηχανημάτων, διπλασίασε τον φόρο των αγροτικών εισοδημάτων, μετάταξε τον ΦΠΑ των αγροεφοδίων, των σπόρων, των λιπασμάτων κλπ από το 13% στο 23% κλπ και αφού σμπαράλιασε τις -έτσι κι αλλοιώς, πενιχρές- συντάξεις τους, ο ΣυΡιζΑ υπόσχεται τώρα στους αγρότες ότι θα τους πετάξει κάτι ψίχουλα ώστε να μη πεθάνουν από την πείνα. Έτσι, για να μη την πάθουν σαν τον γάιδαρο του Χότζα οι άνθρωποι!


Έχει κι άλλα ωραία το πρόγραμμα του ΣυΡιζΑ. Μέχρι και δωρεάν κάρτες για τα μέσα συγκοινωνίας, πάντα "με εισοδηματικά κριτήρια". Δυστυχώς, όμως, τόσο για τους εμπνευστές του όσο και 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ