27 Οκτ 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλδημοκρατία

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλδημοκρατία


Για το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την οργανωμένη ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία γράφουμε εδώ και πολύ καιρό. Η ολοκλήρωση της σοσιαλδημοκρατικοποίησής του ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε έξαρση τις εκατέρωθεν επιθυμίες για κάτι περισσότερο από περιστασιακές συνευρέσεις. Κάπως έτσι και κατά το «αγάλι - αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι», η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο φλερτάρει με το ενδεχόμενο αναβάθμισης της σχέσης της με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει τις σχετικές διαρροές στα ΜΜΕ και βολιδοσκοπεί το έδαφος και τις διαθέσεις. Θα ήταν άδικο να μιλήσουμε μόνο για «γάμο συμφέροντος». Το πράγμα εδώ είναι κάπως βαθύτερο.
Κρύβοντας, όμως, το βάθος του, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εμφανίσει όλο αυτό το «νταραβέρι» με μια δύναμη δοκιμασμένη για το ρόλο της ως δύναμης κρούσης του κεφαλαίου σε βάρος των λαών και των δικαιωμάτων τους, τα χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, σαν κάτι άλλο απ' αυτό που είναι. Σαν μια «συνεργασία» προκειμένου να «βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας», η θέση δηλαδή της αστικής τάξης όταν διαπραγματεύεται στην ΕΕ μερίδιο της πίτας.
***
Ο νέος γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, για παράδειγμα, διατείνεται ότι «έχουμε αναλάβει τεράστια ευθύνη ώστε αυτή η Αριστερά να είναι η ατμομηχανή για όλη την Ευρώπη το επόμενο διάστημα», εκφράζει «προσδοκία ρωγμών στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη» και την εκτίμηση πως «η σοσιαλδημοκρατία, παρόλο που τα τελευταία χρόνια ήταν ουρά του νεοφιλελευθερισμού και της χριστιανοδημοκρατίας, φαίνεται πως αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την ίδια πορεία. Οι πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο το οποίο μπορεί να φέρει αλλαγές στην επιχειρούμενη κατάρρευση της κοινωνίας με την ακραία αντίληψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας εις βάρος των κοινωνικών ομάδων». Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, έκανε λόγο για «σχέση συνεργασίας με κόμματα και συλλογικότητες όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε και να βελτιώσουμε τη θέση της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι «η σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα είναι με το νεοφιλελευθερισμό ή αν θα επανέλθει στις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης μέσα στην Ευρώπη, που είχε όταν δημιουργήθηκε».
***
Τι έχουμε εδώ; Μια απροκάλυπτη προσπάθεια εξωραϊσμού της σοσιαλδημοκρατίας στα μάτια του λαού, παρουσιάζοντάς την σαν ...παραπλανημένη κορασίδα που είναι δυνατόν να επανέλθει στο σωστό δρόμο, συσκοτίζοντας τον ταξικό της χαρακτήρα ως δύναμης που πολιτικά εκπροσωπεί το μεγάλο κεφάλαιο και καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο που μπορεί μελλοντικά να παίξει. Βεβαίως, μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα. Εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού με το ξέπλυμα της σοσιαλδημοκρατίας ελπίζει να ξεπλύνει και τις δικές του πομπές. Κι όλα αυτά την ώρα που επιχειρείται αναστήλωσή της, ώστε να συνεχίσει να παίζει ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα καπιταλιστικών κρατών.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά θα εκτιμηθούν απ' τους σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ. Θα εκτιμηθούν πάνω απ' όλα, όμως, απ' το ίδιο το κεφάλαιο οι αυταπάτες που σπέρνει στους λαούς ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ είναι δυνατόν ν' αλλάξει χαρακτήρα και προσανατολισμό, επειδή δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τη ρυμουλκήσει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση! Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος ως κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων στην ΕΕ. Η νέα σοσιαλδημοκρατία, λοιπόν, συνεχίζει να δίνει εξετάσεις.

Β. Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ