29 Οκτ 2015

«Με συγχωρείτε, αλλά τι νομίζετε ότι είναι η Σουηδία;»

 «Με συγχωρείτε, αλλά τι νομίζετε ότι είναι η Σουηδία;»

''Ελπίζω ότι oυτε ενας απo oσους έρχονται στη Σουηδία θα αναγκαστει να γινει οπως εμεις'', γραφει η δημοσιογραφος Emma Lindström (και φανταζομαι οτι θα πρεπει να εχει ηδη δεχθει κριτικη απο..ʺσυμπατριωτεςʺ για την γενναια αυτη αποψη της)

"Οταν έρθουν εδώ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσαρμοστούν", λεει ο γέρος, που ανοιγοκλεινει τα μάτια του και με κοιτάζει. Με άλλα λόγια, λέει ότι όποιος είναι ακριβώς σαν κι αυτόν, παρα τις διαφορες, είναι εντάξει.

Μαλλον πιστευετε ότι ο πληθυσμός αποτελείται από όμορφους, δυνατους Βίκινγκς που ζουν σε ζεστα, κόκκινα σπιτια με λευκά τελειώματα. Ότι oλοι ζούμε στην πολυτέλεια και τη χλιδή. Ότι ολες οι ποδοσφαιρικες χρονιες είναι σαν το 1994, στη Σουηδια και κάθε τραγούδι στη Εurovision είναι το ..Waterloo (των Αbba).
Όπως και το οτι το πιο υγρο όνειρο ολων μας θα ήταν να στεκεται κανεις σε ουρες και ότι «τελειωνουμε» όταν βλέπουμε ένα πιάτο κεφτέδες και πατάτες, σερβιρισμενα με μαρμελάδα lingonberry.

Θα νόμιζε κανείς ότι ο Σουηδός είναι ένα τέλειο πρότυπο για τη δημιουργία της ανθρωπότητας.

Είμαι τόσο κουρασμένη από την ψευδαίσθηση της τέλειας Σουηδίας που θα μπορούσα να πεθάνω.

Χιλιάδες άνθρωποι είναι στο δρόμο τους για τη Σουηδια. Ξεχάστε τους υπολογισμούς σας για το τι θα κερδισει η καθε κοινοτητα, ή όχι απο αυτους, γνωρίζω ήδη πως θα επιτευχθει το πιο καλό αποτελεσμα. Είναι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικό υπόβαθρο και εμπειρίες, και ελπίζω να μπορεσουν να ʺξεμονταρουνʺ τη Σουηδία που βλέπω.

Γιατι ό, τι βλέπω είναι μια ανήσυχη χώρα. Μια χώρα όπου δεν υψώνουμε τη φωνή μας όταν οι άλλοι είναι σε κίνδυνο, αλλά, αντίθετα, κοιταμε απο την άλλη μερια.

Είναι εδω που ο ρατσισμός διαπερνά κάθε γωνιά. Αυτος που καλλιεργειται γυρω απο το τραπέζι της κουζίνας και στη συνέχεια βλασταίνει, μεγαλώνει και μεγαλώνει μέχρι να γινει 21 ετών και να μαχαιρώσει μέχρι θανάτου μερικους νέους σε ένα σχολείο της Trollhättan. Εδώ υπαρχουν ναζιστικα sites, γινονται εγκλήματα μίσους και εδω επισης υπαρχουν μερικοι που λενε "Έλα, τωρα ήταν απλά ένα αστείο!"

Είμαστε η χώρα όπου μπορείς να φτύσεις ανθρώπους που ζητιανευουν χωρίς να σηκωθουν εκπληκτα φρύδια. Μια χωρα με μίσος που τρέμει κάτω από την επιφάνεια, και μια χώρα όπου τουλάχιστον 13% του πληθυσμού σκέφτονται οτι είναι πραγματικά δημοκρατικό να υπαρχει το κομμα των ''Σουηδων Δημοκρατων'' στο Κοινοβούλιο. Πώς μπορεί κανεις να θελει ενας ξενος να προσαρμοστει σε ολα αυτα;

Ελπίζω ότι ουτε ένας απ αυτους που έρχονται εδώ να γίνει σαν κι εμάς!
Πηγή: Ελβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ