Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας //
Αυτή που μας πέρασε ήταν η Κυριακή των ντέρμπι στη γηραιά ήπειρο. Ας δούμε σε τι ακριβώς μας έκαναν σοφότερους.
Στην Τούμπα ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε ότι παίζει στη Σούπερ Λιγκ χωρίς αντίπαλο και ολοκλήρωσε μια ονειρεμένη βδομάδα με δύο μαγικά διπλά που έφτιαξαν τους οπαδούς του. Ακόμα κι ο Ιντέγιε που δεν στρόφαρε στο πρώτο μέρος με την Άρσεναλ, πέτυχε το γκολ και τη ντρίπλα της αγωνιστικής κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ο οποίος είχε την ευκαιρία να βάλει φωτιά στο πρωτάθλημα, με μια νίκη του, αλλά στην πραγματικότητα θα καθυστερούσε απλώς τη στέψη του πρωταθλητή, που μάλλον είναι ήδη γνωστός.
Λίγες μέρες πριν ο Ολυμπιακός είχε αλώσει το Εμιρέιτς, όπου η Άρσεναλ νικούσε (καλώς τα παιδιά τα) 3-0 τη Γιουνάιτεντ από το 20’, άρα (με βάση το αήττητο καφενειακό σκεπτικό) ίσως να είναι καλύτερος κι από την ομάδα του Μάντσεστερ. Και αν σκεφτείς πως ο ΠΑΟΚ είχε βγάλει διπλό, πριν μερικά χρόνια, στην έδρα της Τόττεναμ, που λύγισε τις προάλλες την πρωτοπόρο Σίτι, λογικά ο Ολυμπιακός θα ήταν άχαστο φαβορί στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ.

Εκεί όπου η Λίβερπουλ ήρθε ισόπαλη με τη συμπολίτισσα Έβερτον (που έχει το παρανόμι τα «ζαχαρωτά», αλλά εμείς στην Ελλάδα τους λέμε συνήθως «εφοπλιστές», για να φτιάχνουν μια ωραία ιστορία-κόντρα απέναντι στους κόκκινους) κι απέλυσε τον προπονητή της με τον οποίο έφτασε μια ανάσα από τον τίτλο πρόπερσι. Και αν πείσει τον Ιταλό «Σερ Τσίχλα» να πιάσει λιμάνι, οι πολυπληθείς Έλληνες οπαδοί της θα μπορούν να φωνάζουν το σύνθημα: «κάνε την ομάδα πάλι πρώτη, Αντσελότι-Αντεσελότι…» Ναι, αλλά δε θα ήταν καλύτερα να πάει ο Κλοπ; Ή έστω ο Μουρίνιο…
Ο οποίος κάνει την πιο άκυρη εκκίνηση της καριέρας του, αλλά μετά τη νέα γκέλα με τη Σαουθάμπτον είπε αυτοκριτικά πως αν τελικά απολυθεί, η Τσέλσι θα χάσει τον καλύτερο προπονητή που θα μπορούσε να ‘χει. Κι οι φανατικοί του αντίπαλοι κάποιον που λατρεύουν να μισούν.

Στη Μπουντεσλίγκα, η Ντόρντμουντ έδειξε πως τζάμπα έκανε οικονομία δυνάμεων στην Τούμπα μεσοβδόμαδα (και δεν έδωσε μια χαρά στους φίλους του Άρη), γιατί η Μπάγερν φέτος (και όχι μόνο) δεν παίζεται (ούτε καν από τον Ολυμπιακό) και τη σκόρπισε στους πέντε ανέμους.
Ένα γκολ λιγότερο εισέπραξε στην έδρα της η Μίλαν από τη Νάπολι, καταφέρνοντας να τη φτάσει σχεδόν ακόμα και η φετινή απογοητευτική (στο Καμπιονάτο) Γιουβέντους, στο πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, όπου όλοι μοιάζουν ισοαδύναμοι.

Ανοιχτή υπόθεση είναι και ο τίτλος στην Ισπανική Λίγκα (μόνο στη Γερμανία ξέρουμε από τώρα τον πρωταθλητή), όπου στην κορυφή φιγουράρει η Βιγιαρεάλ, παρά την πρώτη ήττα της. Ενώ στο ντέρμπι της Μαδρίτης, η Ατλέτικο ανακάλυψε τη γκαντεμιά της μαύρης 15ετίας, όταν δε σταύρωνε νίκη απέναντι στη βασίλισσα, και η Ρεάλ πως έχει έναν σπουδαίο τερματοφύλακα (Κέιλορ Νάβας), που τον κράτησε από σπόντα, γιατί δεν έστειλε εγκαίρως τα χαρτιά για τη μεταγραφή/ανταλλαγή του με τον Ντε Χέα.
Όσο για την Μπάρτσα, μετά τη 4άρα από τη Θέλτα, έχασε κι από τη Σεβίλλη. Αλλά αν είχε ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία, δε θα ‘χε τώρα τέτοιες ιστορίες και ήττες, με ομάδες της Γαλικίας και της Ανδαλουσίας.

Σε άλλα νέα από το διεθνές ποδόσφαιρο, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, φαίνεται να είναι χωμένος στο σκάνδαλο διαφθοράς στη ΦΙΦΑ και να πήρε ένα μικροποσό μερικών εκατομμυρίων ευρώ για τις… υπηρεσίες που της προσέφερε. Και αν τελικά φύγει ο Μπλάτερ από το τιμόνι της, θα είναι γιατί το απαίτησε ο ευγενής χορηγός της Κόκα-Κόλα, κρίνοντας πως βλάπτει το προφίλ της και την εικόνα των διοργανώσεων που χρηματοδοτεί.
Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος…