31 Οκτ 2015

ΔΑΝΙΑ Μαζικές διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών

ΔΑΝΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών
Μηνύματα αλληλεγγύης από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις
Μεγάλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν την Πέμπτη σε Κοπεγχάγη και Ααρχους, από μαθητικούς και φοιτητικούς συλλόγους, ως ένδειξη αντίδρασης ενάντια στις μεγάλες περικοπές για την Παιδεία που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με βάση τον προϋπολογισμό που παρουσίασε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, θα κοπούν 2% από τα κονδύλια για την Παιδεία για τα επόμενα 4 χρόνια, που σημαίνει 8,7 δισ. κορώνες (περίπου 1,2 δισ. ευρώ).
Ηδη η κατάσταση είναι ασφυκτική λόγω των περικοπών των προηγούμενων χρόνων. Μόνο στο Τεχνικό Γυμνάσιο της Κοπεγχάγης απολύθηκαν την προηγούμενη βδομάδα 34 καθηγητές και σύντομα οι απολύσεις σε όλη την επικράτεια θα ξεπεράσουν τις 160. Το κύμα απολύσεων αφορά τα τεχνικά γυμνάσια αλλά και τα υπόλοιπα γυμνάσια καθώς και τα πανεπιστήμια. Υπολογίζεται ότι θα απολυθεί συνολικά το 1/3 των καθηγητών, που σημαίνει μεγάλη υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών (περισσότεροι μαθητές ανά τάξη, εξαναγκασμός των καθηγητών που θα παραμένουν να διδάσκουν περισσότερες ώρες με λιγότερο χρόνο για προετοιμασία και χωρίς αύξηση μισθών, όπως έχει ήδη γίνει με τους δασκάλους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση). Ακόμα, θα επιβληθούν σοβαρές περικοπές και σε άλλους τομείς, όπως της καθαριότητας, της συντήρησης των κτιρίων διδασκαλίας και της ασφάλειας, που είναι δεδομένο ότι θα ανατεθούν σε υπεργολάβους, με προσωπικό από τα δουλεμπορικά γραφεία που εκμεταλλεύονται κύρια τους νέους μετανάστες.
Πολύ μεγάλες περικοπές θα γίνουν και στον τομέα της έρευνας, όπου η Δανία μέχρι σήμερα θεωρούνταν πρωτοπόρα.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, θετικά βλέπουν τις περικοπές - όπως και μια σειρά άλλων αντιλαϊκών μέτρων - και οι βολεμένοι εργατοπατέρες του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Μηνύματα αλληλεγγύης που διαβάστηκαν στις διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη και στο Ααρχους, έστειλαν τόσο η ΠΣΟ όσο και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ