12 Οκτ 2015

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ξεριζώνουν και δολοφονούν λαούς

 Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ξεριζώνουν και δολοφονούν λαούς


Το ότι φιλολαϊκή λύση, εντός των τειχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, δεν μπορεί να υπάρξει, αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Φεστιβάλ, την Πέμπτη το βράδυ στο Στέκι Νέων Εργαζομένων και Γυναικών. Αποσπάσματα από την ομιλία της Λίνας Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης, Λαϊκών Ελευθεριών και Μεταναστών της ΚΕ του ΚΚΕ.
* * *
Θα ξεκινήσω με ένα απόσπασμα από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, που αφορά το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. «Απέναντι στη λογική των φρουρίων και των φραχτών, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδείξουμε πως η φιλοξενία και η αλληλεγγύη είναι κυρίαρχες αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και πρέπει να γίνουν πράξεις».
Τα ίδια είπε πάνω - κάτω κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στα ιδρύματα του «Κλίντον» και τα υπόλοιπα. Εξάλλου, μας είναι γνωστό ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
Ποια είναι η πολιτική της ΕΕ πάνω σε αυτά τα ζητήματα; Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για κινητικότητα, ότι η ΕΕ δείχνει ευαισθησία, ότι η Μέρκελ έκλαψε όταν είδε το μικρό Αϊλάν ή ότι εν πάση περιπτώσει, από τη στιγμή που οι πρόσφυγες έφτασαν στην πόρτα της, αναγκάζεται να πάρει κι εκείνη κάποια μέτρα. Τι απ' όλα αυτά έχουν πραγματική βάση; Ελάχιστα έως τίποτα.
Αφού βομβάρδισαν τους λαούς αυτούς ή έβαλαν άλλους ενδιάμεσους να τους βομβαρδίσουν και να τους μακελέψουν, μιλάμε για τους τζιχαντιστές του ISIS κ.λπ., αφού τους φτώχυναν και τους ξερίζωσαν, τώρα υψώνουν φράχτες, εντείνουν την καταστολή, τους σκοτώνουν στα σύνορα, τους παραδίδουν έρμαια στα νύχια των δουλεμπόρων και των καπιταλιστών. Παρά τις υποκριτικές ευαισθησίες και τις αντιθέσεις που έχουν και είναι υπαρκτές μέσα στην ΕΕ, η πολιτική της κατεύθυνση είναι ενιαία. Επιλεκτική υποδοχή και αποδοχή προσφύγων και μεταναστών, τόσους όσους έχει ανάγκη η καπιταλιστική κερδοφορία και η αγορά εργασίας.
Οι αποφάσεις της ΕΕ
Ποιες είναι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, για τις οποίες μάλιστα θριαμβολόγησε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση; Η έμφαση είναι στην καταστολή. Στα σύνορα και στην απώθηση των μεταναστών εκτός ΕΕ. Δηλαδή, η ίδια και απαράλλακτη πολιτική από γενέσεως της ΕΕ, από τη δημιουργία της. Ειδικά, μετά το Μάαστριχτ είχε μεγαλύτερες αρμοδιότητες. Μιλούν για γιγαντιαία επιχείρηση του Frontex, ότι θα αυξηθεί η δύναμη του Frontex στην Ελλάδα και στα σύνορα, για κοινές περιπολίες και ασκήσεις ελληνικών και τουρκικών αρχών υπό την καθοδήγηση του Frontex, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Είναι γνωστή η συνδιαχείριση στο Αιγαίο από το ΝΑΤΟ, από τις πολυεθνικές της Ενέργειας. Τώρα πάνε και στη συνδιαχείριση υπό την αιγίδα του Frontex και της ΕΕ και δέχεται η Τουρκία πίσω όσους από τους πρόσφυγες περισσεύουν από αυτούς που θα επιλεγούν. Ακόμα, δεν είναι γνωστό τι ανταλλάγματα συζήτησε και έδωσε η ΕΕ στον Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία.
Μέτρα καταστολής. Τι σημαίνει; Το είπαμε και πριν. Δε σημαίνει μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Είναι η ανάγκη που τους σπρώχνει σε αυτό το δρόμο. Σημαίνει περισσότεροι νεκροί μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα, ακόμα μεγαλύτερη ταρίφα για τους δουλεμπόρους. Ηδη χτες (σ.σ. προχτές) άρχισε η ναυτική στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων έξι κρατών - μελών που περιπολούν στη Μεσόγειο, στα χωρικά ύδατα ανοικτά της Λιβύης. Θυμίζω ότι η - και καλά - αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν αντιτάχθηκε σε αυτή τη νέα επέμβαση με αφορμή τους δουλεμπόρους που κάνει η ΕΕ, αλλά αποφάσισε ότι θα στείλει ένα υποβρύχιο σε αυτή την αποστολή.
Δεύτερη απόφαση. Χρήματα σε τρίτες χώρες, γειτονικές με αυτές που εκδηλώνονται αυτές οι επεμβάσεις και τα προβλήματα, ώστε να συγκρατήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εκεί. Ηδη μιλάνε για ένα δισ. που δόθηκε στην Τουρκία για να λειτουργήσει έξι μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλα μέτρα που θα πάρει, δηλαδή να μείνουν οι πρόσφυγες στη φωτιά του πολέμου ή δίπλα στη φωτιά του πολέμου, είτε στη φτώχεια. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί που ζουν χρόνια σε γειτονικούς καταυλισμούς, είτε στην Τουρκία είτε στο Λίβανο, στην Ιορδανία, στο Πακιστάν, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μετά από τόσα χρόνια στους καταυλισμούς.
Τρίτη απόφαση και εδώ είναι το λεγόμενο τυρί στη φάκα. Είναι η λεγόμενη διαμονή και μετεγκατάσταση. Λένε ότι η ΕΕ δέχεται πως το «Δουβλίνο» πραγματικά πρέπει κάπως να τροποποιηθεί. Επομένως, κάποιοι πρόσφυγες από τις πρώτες χώρες υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, ναι θα κατανεμηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Μιλάμε για μία απόφαση - κοροϊδία. Γιατί, όταν μόνο από την Ελλάδα μπήκαν περισσότεροι από 300.000 πρόσφυγες τους εννέα πρώτους μήνες, θα μετεγκατασταθούν τους επόμενους μήνες από την Ελλάδα μόλις 60.000. Αυτή η μετεγκατάσταση δε θα γίνεται με έναν τρόπο που εν πάση περιπτώσει θα αποφασίζουν οι ελληνικές αρχές, αφού κάνουν ταυτοποίηση, ποιους θα στείλουν σε κάποια χώρα. Αυτό θα γίνεται υπό την αιγίδα των μηχανισμών της ΕΕ, του Frontex, της Europol, μίας υπηρεσίας ασύλου, στα λεγόμενα hot spot (καυτά σημεία), κέντρα διαλογής, δηλαδή, όπου εκεί θα επιλέγονται εκείνοι οι πρόσφυγες που έχουν ανάγκη το κεφάλαιο και τα μονοπώλια των διαφόρων χωρών.
Συμπέρασμα: Φιλολαϊκή λύση εντός των τειχών της ΕΕ, πολύ περισσότερο εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, δεν μπορεί να υπάρξει. Μόνο επιδείνωση του προβλήματος, όχι καλυτέρευση.
Η πρόταση του ΚΚΕ
Τι λέει το ΚΚΕ. Να πούμε ότι από τη δεκαετία του 2000, που η Ελλάδα από χώρα εξαγωγής μεταναστών έγινε χώρα εισαγωγής προσφύγων και μεταναστών από τις ανατροπές στο σοσιαλισμό, κάνει τα εξής:
  • Αναδεικνύει τις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Δεν είναι δευτερεύον, είναι πάρα πολύ βασικό, για να μην εισχωρεί στη συνείδηση του λαού το ρατσιστικό και εθνικιστικό δηλητήριο. Για ν' αποκτά ο λαός μας ταξικό κριτήριο και με το ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.
  • Παλεύει ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Δεν τις καταγγέλλει μόνο, παλεύει ενάντια σε αυτές. Τις επεμβάσεις, τις ίδιες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τον ίδιο καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που στη φάση που βρίσκεται μόνο πολέμους, φτώχεια, δυστυχία, νεκρούς έχει να παρουσιάσει και τίποτα περισσότερο.
  • Παρεμβαίνει στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα για τα ζητήματα αυτά. Κανένας διαχωρισμός σε εργάτες, στο λαό, με βάση το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, την εθνικότητα. Ο διαχωρισμός είναι ένας. Από τη μία η εργατική τάξη και ο λαός και από την άλλη το κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Ο μόνος διαχωρισμός είναι αυτός για το ΚΚΕ.
  • Από την αρχή το ΚΚΕ μπήκε μπροστά στον αγώνα για μέτρα υπέρ των προσφύγων, κατά της καταστολής, για ίσα δικαιώματα. Και τώρα συνεχίζει να το κάνει. Δε συμβιβαζόμαστε και καλούμε και το λαό να το κάνει, με τους πνιγμένους στη θάλασσα, με τις ρατσιστικές επιθέσεις, με την καταστολή στα σύνορα και στην ενδοχώρα, των έντιμων και κυνηγημένων αυτών ανθρώπων. Δε μιλάμε για τους εγκληματίες, τους δουλεμπόρους, τα κυκλώματα.
  • Επεξεργάζεται και επικαιροποιεί κάθε φορά αιτήματα που παλεύει μέσα στο κίνημα για μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών του προβλήματος. Και τέτοια μέτρα είναι για την αξιοπρεπή διαμονή τους, την υγιεινή τους, τη φροντίδα, την περίθαλψη των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα, μέχρι να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Κανείς από τους πρόσφυγες της τελευταίας δεκαετίας που έφτασαν στην Ελλάδα, δεν ήθελε να μείνει εδώ. Παλεύει για επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών και υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, υποδοχή, καταγραφή - ταυτοποίηση και με τη μεταφορά τους. Ερχεται χειμώνας, επισημαίνουμε ότι πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα, κλειστές δομές με θέρμανση, ζεστό νερό, με όλα τα μέσα και όχι με λύση της τελευταίας στιγμής που δόθηκε με το κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου. Η μόνη λύση που θα αποφορτίσει το πρόβλημα και για τους πρόσφυγες και τους κατοίκους των νησιών, είναι να φροντίσει η ΕΕ και ο ΟΗΕ απευθείας να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το σημείο εισόδου στις χώρες προορισμού τους. Μοναδική λύση, που όμως δε θέλουν να το κάνουν. Ακόμα, παλεύει και για άλλα μέτρα, που έρχονται σε σύγκρουση με την ίδια την ΕΕ. Παλεύουμε και ζητάμε από το λαό να παλέψει για την κατάργηση των «Δουβλίνων» και «Σένγκεν». Χωρίς αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαχείριση, ούτε προσωρινή άμβλυνση του ζητήματος. Αυτό θέλει σύγκρουση με την ΕΕ. Οχι νέα μέτρα καταστολής στα σύνορα. Παλεύουμε για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, γιατί όσο υπάρχουν οι επεμβάσεις αυτές, δηλαδή το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός, πάντα θα δημιουργούνται καινούριες εστίες πολέμων. Καινούριοι πρόσφυγες και μετανάστες.
Λέμε και για το Μεταναστευτικό ότι εύκολες λύσεις δε θα υπάρχουν. Και γι' αυτό το ζήτημα, όπως και για την οικονομία, θα πρέπει να πάρει ο λαός και η εργατική τάξη την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσει, σε σύγκρουση με τις αιτίες, λύσεις στα διάφορα ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση, καλούμε το λαό να εντείνει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να απομονώσει τους ρατσιστές και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Αυτοί δε δίνουν διάρα τσακιστή για τα προβλήματα δήθεν των Ελλήνων. Μισούν την εργατική τάξη και το λαό, ακριβώς γι' αυτό μισούν την εργατική τάξη και το λαό των άλλων χωρών. Γι' αυτό θέλουν και να πνίγονται οι πρόσφυγες στο Αιγαίο. Του συστήματος και των εκμεταλλευτών μπράβοι είναι, δικοί τους είναι. Θα πρέπει να παίρνουν κάθε φορά από το λαό και ειδικά από το εργατικό κίνημα, την απάντηση που τους ταιριάζει. Κανένας νέος και νέα δε θα πρέπει να παγιδευτεί από τα πατριωτικά τους δήθεν συναισθήματα. Πατρίδα τους είναι τα κέρδη των εφοπλιστών και των διαφόρων καπιταλιστικών παρασίτων. Πατρίδα δική μας είναι ο αγώνας μας ώστε ο πλούτος που παράγουμε να έρθει στα χέρια των ίδιων αυτών των παραγωγών.
Τέλος, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη. Μετανάστες, πρόσφυγες και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα υπάρχουν όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο υπάρχει καπιταλισμός στη γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ