8 Νοε 2015

Δύο χαστούκια από τη Βόρεια Κορέα

 Δύο χαστούκια από τη Βόρεια Κορέα


Ομιλία του πρέσβη της ΛΔΒΚ, Thae Yong-ho, σε εκδήλωση της Tri-Continental Anti-Imperialist Platform, 17 Νοέμβρη 2014, για την ηθική και πολιτική κατάντια του δυτικού ανθρώπου:
Φραγκίσκα Μεγαλούδη, "Η εκτέλεση της Αλήθειας: Πως ο διεθνής τύπος γράφει για τη Βόρεια Κορέα."

Ακολουθεί σε μετάφραση τμημάτων της ομιλίας του Thae Yong-ho:

Σας ευχαριστώ πολύ [...] απόψε έμαθα τη σημασία της σύνδεσης της πάλης, απ' το Φέργκιουσον στη χώρα μου. Θα ήθελα να πάρω αυτή την ευκαιρία για να παρουσιάσω την οπτική της χώρας μου, το πώς βλέπουμε τη σημερινή πραγματικότητα στον κόσμο, πώς βλέπω ως διπλωμάτης την καθημερινή ζωή στο Λονδίνο, το τι είναι τόσο διαφορετικό από τη χώρα μου.


Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σας πω το έμαθα απ' την πρώτη μέρα της άφιξής μου στο Λονδίνο. Ανακάλυψα ότι έχει έχει γίνει τρομερή ιδεολογική δουλειά από την άρχουσα τάξη της βρετανικής κοινωνίας για να επιτευχθεί η πλύση εγκεφάλου των απλών ανθρώπων αυτής της χώρας. Την πρώτη μέρα της άφιξής μου, η οικογένειά μου σηκώθηκε το πρωί και ανοίξαμε την τηλεόραση. Και το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες να πεθαίνουν στη Γάζα, τα πτώματα μικρών παιδιών [...] και η πρώτη αντίδραση των παιδιών μου ήταν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε πρωινό γιατί τους ήρθε εμετός όταν είδαν το αίμα στην τηλεόραση. Όμως το απόγευμα, όταν βγήκα στο δρόμο, στα μπαρ και τα εστιατόρια, στα νοσκομεία, στους σταθμούς του τραίνου, παντού ήταν οθόνες της τηλεόρασης, που αναμετέδιδαν την ίδια είδηση μικρών παιδιών και γυναικών που σκοτώνονταν· το αίμα ήταν παντού στους δρόμους, αλλά ο κόσμος δεν έδινε καμία σημασία. Δεν υπήρχε καμία διάδραση στον κόσμο σε ό,τι αφορά μια τεράστια σφαγή σε ένα άλλο μέρος του κόσμου. Όταν έδειχνε ποδόσφαιρο, ο κόσμος γύρναγε να δει, όταν έδειχναν διασημότητες ο κόσμος έβλεπε, αλλά όταν έβλεπαν εκατοντάδες να πεθαίνουν, να σκοτώνονται, να σφάζονται, όταν έβλεπαν το αίμα ανθρώπων στις οθόνες της τηλεόρασης, δεν επικοινωνούσαν με αυτό που έβλεπαν. Γιατί;

Επειδή τα ΜΜΕ έκαναν κάθε άτομο τυφλό και ευάλωτο, κι έτσι όταν ρωτάς κάποιον "γιατί δεν αντιδράς στο τι συμβαίνει στον κόσμο;", μπορεί να σου απαντήσουν "και τι να κάνω εγώ; Δεν μπορώ να κάνω τίποτα." Για αυτό ο λαός έχει τόσο συνηθίσει όλες αυτές τις σφαγές που συμβαίνουν κάπου αλλού στον κόσμο. Αυτή είναι η πραγματική τραγωδία. Γιατί ο λαός αυτής της χώρας θα πρεπε να ενδιαφέρεται για τη μοίρα, για τη δυστυχία άλλων λαών σε άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά το έχουν εντελώς συνηθίσει εξαιτίας των γιγάντιων ΜΜΕ, της προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών.

Κάτι άλλο που συνάντησα: Ο γιός μου είναι στο γυμνάσιο στα Ανατολικά του Ealing, και εκεί οι περισσότεροι μαθητές είναι από την Ινδία και την Αφρική· υπάρχουν πολύ λίγα παιδιά από την Αγγλία. Ο γιός μου εξεπλάγη, επειδή τον ενδιαφέρει πολύ η ιστορία. Σε κάθε μάθημα ιστορίας γινόταν πάρα πολλή συζήτηση για την ιστορία, και είδε ότι τα παιδιά από την Ινδία και την Αφρική δεν γνώριζαν καν τα κεντρικά στοιχεία της ινδικής επανάστασης, το πώς πήραν την ανεξαρτησία τους οι Ινδοί. Δεν ήταν δώρο της βασίλισσας της Αγγλίας! Την ανεξαρτησία την κέρδισε ο ινδικός λαός με την ηγεσία του Γκάντι. Υπήρχε τεράστια καταστολή απ' τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Δεν τους έδωσαν την ανεξαρτησία δώρο. Τα βιβλία δεν έλεγαν στα αγόρια και τα κορίτσια απ' την Αφρική πώς πήραν την ανεξαρτησία τους οι λαοί της Αφρικής. Η αφρικανική ανεξαρτησία επιτεύχθηκε μονάχα με την ένοπλη πάλη· όταν οι λαοί της Αφρικής πήραν τα όπλα και αμφισβήτησαν την αποικιοκρατία, τότε δεν υπήρχε εναλλακτική παρά να τους δώσουν ανεξαρτησία. Αυτό που διδάσκουν στα σχολεία είναι ότι η ανεξαρτησία και η ελευθερία δόθηκαν σα δώρο απ' τους ίδιους τους ιμπεριαλιστές. Είναι απόλυτη ανοησία.

Όταν ο γιός μου συμμετείχε στο μάθημα για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα τεράστιο κομμάτι του μαθήματος αφιερώθηκε στις εκκαθαρίσεις του Στάλιν στην ΕΣΣΔ. Δεν μίλαγαν για το πώς ο Σοβιετικός λαός, με την ηγεσία του Στάλιν, τσάκισε το Ναζισμό και είχε τον κύριο ρόλο στην ήττα του Ναζισμού. Δεν το έλεγαν.

Νομίζω λοιπόν πως ανακάλυψα πως υπάρχει μια τεράστια, πολύ μακροχρόνια, για δεκαετίες, πλύση εγκεφάλου εκ μέρους της άρχουσας τάξης αυτής της κοινωνίας, με στόχο ο λαός να είναι τυφλός, να νιώθει ευάλωτος, να μην ξέρει ότι υπάρχει εναλλακτική στον τρόπο που ζει, να δέχεται την πραγματικότητα όπως έχει. Αυτός είναι ο λόγος που η άρχουσα τάξη αυτής της χώρας, οι ιμπεριαλιστές, μισούν τόσο πολύ τη ΛΔΒΚ. Αν ήξερε ο λαός αυτής της χώρας ή των ΗΠΑ ότι υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου η εκπαίδευση είναι δωρεάν, η κατοικία δωρεάν, η ιατρική περίθαλψη δωρεάν, τότε μπορεί να σκεφτόταν, να έχει δεύτερες σκέψεις: "γιατί όχι και για μας;"

Έτσι, για να αρνηθούν την εναλλακτική λύση στον απλό λαό αυτής της κοινωνίας, λοιδωρούν τη διαφορετική κοινωνία, το διαφορετικό σύστημα της δικής μου χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που τα ΜΜΕ επινοούν όλες αυτές τις σοκαριστικές και τρομακτικές ιστορίες για τη χώρα μου.

Θα σας δώσω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Πέρυσι τον Ιούλη, η χώρα μου γιόρτασε την 60η επέτειο του Πολέμου της Κορέας [...] και σε εκείνη τη φάση προσκαλέσαμε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ στη χώρα μου. Και πράγματι, πήγαν. Εγώ τα παρακολουθούσα από εδώ, γιατί η αναμετάδοση γινόταν από το Sky News και το Channel 4, που εκπέμπουν όλο το 24ωρο. Παραμόρφωσαν πλήρως, για παράδειγμα, την 27η Ιούλη, όπου υπήρχε μια μεγάλη τελετή, και όπως σε όλες τις χώρες όταν προσκαλούνται ηγέτες, υπάρχει έλεγχος ασφαλείας. [...] Είναι κάτι συνηθισμένο σε όλο τον κόσμο όταν υπάρχει μια κρατική εκδήλωση. Αλλά ο δημοσιογράφος που έστειλαν έβγαζε φωτογραφίες απ' τα σημεία ελέγχου και μετέδιδαν εδώ στο Λονδίνο ότι η Πιονγκ-Γιανγκ είναι γεμάτη σημεία ελέγχου, ότι δεν επιτρέπεται στο λαό της πόλης η ελεύθερη διέλευση. Θεέ μου! Γιατί; Γιατί το έκαναν αυτό; Δεν κατηγορώ τους δημοσιογράφους. Γιατί αν αναμετέδιδαν τα πράγματα όπως είχαν, θα τα λογόκριναν οι μοντέρ και οι εκδότες των καναλιών και των εφημερίδων. Γι αυτό δεν έχουν πραγματικά επιλογή οι δημοσιογράφοι και οι ρεπόρτερ. Όσο πιο τρομακτικές και σοκαριστικές είναι οι ιστορίες που επινοούν, τόσο περισσότερο θα διαβαστούν και θα παρακολουθηθούν απ' την βρετανική κοινή γνώμη. [...] Επινοούν λοιπόν όλες αυτές τις σοκαριστικές ιστορίες. Για παράδειγμα, ότι ο θείος του ηγέτη ταϊστηκε στα σκυλιά, όλα αυτά. Επινοούν αυτές τις σοκαριστικές ιστορίες.

Φυσικά, σε κάθε επανάσταση στον κόσμο, όταν υπάρχει αντιπολίτευση στην επανάσταση, υπάρχει και διαδικασία απομάκρυνσης των φραξιονιστών. Είναι φυσιολογικό. Το ίδιο και με την κορεατική επανάσταση. Είναι φυσικό να απομακρύνονται απ' την ηγεσία οι φραξιονιστές. Όταν όμως αυτά τα νέα τα αναμεταδίδει η άρχουσα τάξη αυτής της κοινωνίας, οι ιμπεριαλιστές, τα μεταβάλλουν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε οτιδήποτε. Και την ίδια στιγμή σιωπούν για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων κάθε μέρα βάσει δικών τους σχεδίων και με τα δικά τους όπλα.

Ποιος δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος [ISIS/ISIL/Daesh]; Ποιος δημιούργησε την Αλ Κάιντα; Ποιος βύθισε στο χάος τον σημερινό αραβικό κόσμο; Οι ΗΠΑ. Γιατί το έκαναν; Γιατί έσπειραν την αναρχία στη Μέση Ανατολή; Επειδή, σκεφτείτε το, αν όλος ο αραβικός λαός ήταν ενωμένος, όπως είναι στην Κορέα, συσπειρωμένος γύρω από μια ισχυρή ηγεσία, τι θα γινόταν στις αραβικές χώρες; Έχουν πάρα πολλά χρήματα απ' το πετρέλαιο. Όλη η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ήταν παράδεισος. Οι λαοί της Μέσης Ανατολής έπρεπε να είναι οι πλουσιότεροι λαοί του κόσμου. Οι πιο ευτυχισμένοι του κόσμου. Αλλά τι συμβαίνει; Είναι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου στις μέρες μας. Γιατί οι ΗΠΑ δημιούργησαν όλο αυτό το χάος, για να συνεχίσουν την εκμετάλλευση φθηνού πετρελαίου εκεί.

Εξάλειψαν όλους τους ισχυρούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής. Κι έτσι τώρα οι λαοί της Μέσης Ανατολής δεν έχουν καν ηγέτες. Αλλά αν εξετάσουμε την ιστορία του παρελθόντος, τι θα δούμε ότι συμβαίνει; Μόνο με ισχυρή ηγεσία εξασφαλίζεται η επανάσταση και η ανεξαρτησία ενός λαού. Πάρτε όποια επανάσταση θέλετε: την κινεζική επανάσταση, την επανάσταση του Βιετνάμ, την κορεατική επανάσταση, τις επαναστάσεις για την ανεξαρτησία στην Αφρική, την Αλγερία. Όλες αυτές οι επαναστάσεις προχώρησαν γιατί υπήρχε ισχυρή ηγεσία. Γι αυτό σήμερα, οι ιμπεριαλιστές έχουν ως στόχο να ξεφορτωθούν όλους τους ισχυρούς ηγέτες, τον έναν μετά τον άλλο. Για να εξαλείψουν τον πυλώνα γύρω απ' τον οποίο μπορεί να συσπειρωθεί ο λαός. Για να σπάσουν τους συνδετικούς κρίκους του λαού και να εγκλωβίσουν τους πάντες στην ατομικότητα. Για να μην μπορεί να ενωθεί ο λαός στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αυτός είναι ο λόγος.

Αυτός είναι ο λόγος που την μια μέρα δημιουργούν το Ισλαμικό Κράτος και μετά καμώνονται πως θέλουν να το ξεφορτωθούν, και την επόμενη δημιουργούν άλλη μια τρομοκρατική ομάδα, κι έτσι σπέρνουν το χάος, χώρα με τη χώρα.

Τι έγινε στη Μέση Ανατολή; Όταν το Ιράκ, η ιρακινή κυβέρνηση, συνειδητοποίησε ότι ο μόνος τρόπος να προστατέψει τη χώρα είναι να εξοπλιστεί στο ίδιο επίπεδο με το Ισραήλ, το οποίο έχει εκατοντάδες πυρηνικά όπλα, κι έτσι το Ιράκ αποφάσισε να κάνει το ίδιο. Αλλά τι έγινε τότε; Το Ισραήλ βομβάρδισε εργοστάσια στο Ιράκ. Και στη Συρία, τι έγινε; Το Ισραήλ βομβάρδισε και απαλλάχθηκε από αυτές τις υποδομές. Στη Λιβύη, τι έγινε; Όταν ο Καντάφι αποφάσισε να κάνει το ίδιο, οι Αμερικάνοι και οι Εγγλέζοι του είπαν, "όχι αυτό δεν είναι σωστό. Αν εγκαταλείψεις τα σχέδια για πυρηνική ανάπτυξη, θα επενδύσουμε δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα σου, θα την κάνουμε μια απ' τις καλύτερες του κόσμου." Και ο Καντάφι το πίστεψε, και είπε "εντάξει, θα καταστρέψω όλες μου τις πυρηνικές εγκαταστάσεις." Και τι έγινε μετά; Όταν ο Καντάφι έβαλε τέλος σ' αυτή την ανάπτυξη, τον βομβάρδισαν και τον σκότωσαν χωρίς καν δίκη.

Αυτός είναι ο λόγος που οι σημερινοί ιμπεριαλιστές, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μισούν τόσο πολύ την κορεατική επανάσταση, την κορεατική ηγεσία, και την κορεατική θέση για τα πυρηνικά όπλα.

Ως διπλωμάτης, έρχομαι αντιμέτωπος από καιρό σε καιρό με απλά ερωτήματα από απλούς, έντιμους ανθρώπους στη Βρετανία. Ρωτούν: "Γιατί αναπτύσσει τα πυρηνικά όπλα η Βόρεια Κορέα; Είστε μια φτωχή χώρα, γιατί δεν χρησιμοποιείτε τα χρήματά σας για να φροντίσετε τον απλό λαό αντί να χρησιμοποιείτε τους πόρους σας για να αναπτύσσετε άχρηστα πυρηνικά όπλα;"

Τότε απαντώ:  "Λέτε πως η Βόρεια Κορέα είναι μια φτωχή χώρα. Κι όμως, δεν έχουμε άστεγους, εξασφαλίζουμε την δωρεάν ιατρική περίθαλψη, εξασφαλίζουμε την δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση, εξασφαλίζουμε τη δωρεάν κατοικία, όλοι έχουν δουλειά."

Λένε: "Αλήθεια;"

Ναι, αλήθεια. Οπότε πώς μπορείτε να λέτε ότι είμαστε φτωχή χώρα; Δεν είμαστε.

Μετά, ρωτώ: "Ρωτάτε γιατί αναπτύσσουμε τα πυρηνικά όπλα. Χωρίς αυτά τα όπλα, πώς να υπερασπιστούμε την απλή μας ζωή; Εμείς δε θέλουμε τους δρόμους μας μέσα στο αίμα, όπως συμβαίνει σε γειτονικές χώρες σαν το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν. Θέλουμε να προστατέψουμε το λαό μας, το σύστημά μας, και την κυριαρχία μας. Κι αν δεν εξοπλιστούμε, δεν μπορούμε να το πετύχουμε."

Κοιτάξτε τις ΗΠΑ. Ποιος έχει τα πιο αναπτυγμένα οπλικά συστήματα; Οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανικός στρατός μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είναι πλήρως κυβερνοποιημένος, χρησιμοποιεί δορυφορικά συστήματα, GPS, πυραύλους με ηλεκτρονική πλοήγηση, έχουν τα πάντα. Οπότε, ή θα εξοπλιστούμε, ή θα μας καταλάβουν όποτε θέλουν.

Τι συμβαίνει στην Κορέα; Κάθε χρόνο, κάθε μήνα, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κάνουν τεράστιες ασκήσεις πυρηνικού πολέμου. Πριν μια βδομάδα, ο πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο Πανέτα, δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του. Και στα απομνημονεύματα αυτά αποκαλύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε τον αμερικανό στρατηγό στη Νότια Κορέα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν συμβεί οτιδήποτε. Μόλις δημοσιεύτηκε το βιβλίο, το περιοδικό Newsweek επιτέθηκε...στον Πανέτα, γιατί μ' αυτά που έγραψε έδωσε δίκαιο σε όσα λέει η ΛΔΒΚ για το γιατί είναι απαραίτητο να αναπτύξει τα πυρηνικά όπλα!

Οι ΗΠΑ λοιπόν δεν διστάζουν ποτέ να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά τους, να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους ενάντια σε οποιονδήποτε στον κόσμο. Ποτέ τους δεν δίστασαν. Γιατί;

Αυτόν τον καιρό, οι Αμερικάνοι έμαθαν ότι δεν μπορούν να διαλύσουν το σοσιαλιστικό σύστημα στη χώρα μου με τη στρατιωτική ισχύ. Το πήραν χαμπάρι. Γιατί τώρα έχουμε πυρηνικά, έχουμε ισχυρό στρατό, ο λαός είναι ενωμένος. Κι έτσι κατάλαβαν ότι με στρατιωτικά μέσα δεν μπορούν να φτάσουν στο στόχο τους. Κι έτσι αλλάζουν τώρα τακτική, απ' τον στρατιωτικό εκβιασμό στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί όταν μιλάνε για τα πυρηνικά, δεν περνάει εύκολα στους λαό τους. Γιατί όταν μιλάνε για τα δικά μας πυρηνικά, ο καθένας λέει "κι εσείς έχετε πυρηνικά. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε μια πολιτική του είδους 'μην κάνεις ό,τι κάνω.'" Αλλά όταν το γυρίσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού, ωπ, ο απλός κόσμος ακούει. Ρωτάει "μα τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα"; Αντί λοιπόν οι Αμερικάνοι να επικεντρώνουν τώρα στα ζητήματα των πυρηνικών, επικεντρώνονται στα ζητήματα της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔΒΚ.

Τον επόμενο μήνα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία, αυτοί οι παγκόσμιοι ιμπεριαλιστές, θέλουν να υιοθετηθεί η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενάντια στη ΛΔΒΚ. Κι ένα απ' τα στοιχεία αυτής της απόφασης είναι να παραπεμφθεί η ηγεσία της ΛΔΒΚ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αυτό θα κάνουν. Γιατί;

Γιατί θέλουν να πουν στον κόσμο ότι όποιος αντιστέκεται και αντιτίθεται τον αμερικανικό δρόμο θα παραπεμφθεί σε δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δηλαδή, "μην το κάνετε, αυτά που θέλει η Αμερική ποτέ δεν πρέπει να τα αμφισβητείτε." Θέλουν να δημιουργήσουν προηγούμενο χρησιμοποιώντας τη ΛΔΒΚ.

Γι αυτό, η χώρα μου αντιτίθεται έντονα στις πρόσφατες εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ελέγχουν οι ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε στον δικό μας εναλλακτικό δρόμο, και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις μας για να παλέψουμε ενάντια στις ΗΠΑ. Για να αντλήσει ο υπόλοιπος κόσμος, οι προοδευτικοί λαοί, μαθήματα για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος για την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και ποιος ο δρόμος για το λαό, περιλαμβανομένου του λαού του ΗΒ, ώστε να συνεχίσει να μάχεται για την καλυτέρευση της δικής του καθημερινής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ