15 Νοε 2015

Γεωμαγνητικές καταιγίδες και επιπλέοντες πάγοι

Γεωμαγνητικές καταιγίδες και επιπλέοντες πάγοι
Σοβαροφανής και επιστημονικοφανής εντυπωσιοθηρία, που τελικά καλλιεργεί τη σύγχυση και τον ανορθολογισμό


Αλλεπάλληλα ήταν τα κρούσματα εντυπωσιοθηρίας στα ελληνικά ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό, με αφορμή φυσικά φαινόμενα, αλλά και διεθνή δημοσιεύματα για επιστημονικά θέματα.
Οποιος κάτοικος της Αττικής θαύμασε πριν μερικές μέρες τα όμορφα χρώματα του δειλινού στα σύννεφα μεγάλου ύψους (θυσανοστρώματα, θυσανοσωρείτες, φακοειδή), πληροφορούνταν την επόμενη μέρα από τα ΜΜΕ μεγάλου συγκροτήματος και όσους το αναπαρήγαγαν, ότι έγινε μάρτυρας γεωμαγνητικής καταιγίδας, που έδωσε στον ουρανό «ένα πρωτόγνωρο ροζ χρώμα». Οσοι παρατηρούν τον ουρανό από επάγγελμα, επιστημονικό ενδιαφέρον ή απλώς ρομαντική διάθεση, είναι βέβαιο ότι θα έχουν παρατηρήσει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, φορές το όμορφο φαινόμενο. Αλλά και οι αστροφυσικοί στους οποίους παραδόξως απευθύνθηκαν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ (αντί των μετεωρολόγων), απάντησαν λέγοντας ουσιαστικά ότι θεωρούν απίθανο να σχετίζεται το φαινόμενο με την ηλιακή δραστηριότητα, ενώ άλλοι ήταν απόλυτοι ότι δεν υπήρξε γεωμαγνητική καταιγίδα και είναι αδύνατο να επηρεάστηκε το ηλιοβασίλεμα από την ηλιακή δραστηριότητα. Τι σημασία έχει όμως. Τα καλά ΜΜΕ ακολούθησαν το γνωστό ανέκδοτο της ερώτησης του καθηγητή για το μυρμήγκι και της απάντησης του αδιάβαστου σπουδαστή για τον ελέφαντα που είναι πολύ μεγαλύτερος από το μυρμήγκι και ο οποίος έχει αυτά και εκείνα τα χαρακτηριστικά... Αλλωστε, τι έχει μεγαλύτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, να μας ψεκάζουνε ή να μη μας ψεκάζουνε;
Σε άλλο δημοσίευμα, σε ιστότοπο κυριακάτικης εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας, πληροφορηθήκαμε ότι οι πάγοι στην Ανταρκτική δε λιώνουν, αλλά αντίθετα αυξάνονται με σταθερό ρυθμό. Το δημοσίευμα στηρίχθηκε - χωρίς να μπαίνει σε ...λεπτομέρειες - σε πρόσφατη ανακοίνωση ερευνητών της NASA, σύμφωνα με την οποία αν και η προσθήκη νέου πάγου στο παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να παραμένει μεγαλύτερη από την παρατηρούμενη απώλεια πάγου. Μάλιστα. οι ερευνητές προνοούν να τονίσουν ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι τα συμπεράσματά τους δικαιολογούν αδιαφορία για την κλιματική αλλαγή. Ανεξάρτητα από το αμφιλεγόμενο ζήτημα του ισοζυγίου πάγου στην Ανταρκτική (καθώς ο πάγος φυσικά δεν έχει ζυγιστεί, αλλά προσδιορίζεται κατ' εκτίμηση με βάση τις χιονοπτώσεις και την εκτιμώμενη συμπίεση του χιονιού), το δημοσίευμα «τερματίζει το κοντέρ» στον άλλο πόλο της υδρογείου, καθώς πληροφορεί τους αναγνώστες του ότι είναι οι πάγοι της Αρκτικής που λιώνουν και τελικά συμβάλλουν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Βεβαίως οι επιπλέοντες πάγοι εκτοπίζουν ακριβώς τόσο νερό όσος θα ήταν ο όγκος τους αν ήταν σε υγρή κατάσταση και γι' αυτό δεν οφείλεται στο λιώσιμό τους η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης, όπως άλλωστε σωστά σχολίασε και αναγνώστης της διαδικτυακής είδησης.
Μ' αυτά και μ' αυτά, στο μυαλό των ανθρώπων μένουν εντυπώσεις και λαθεμένα συμπεράσματα τρίτων (ούτε των επιστημόνων, ούτε δικά τους, αλλά των συντακτών), δημιουργώντας σύγχυση και έδαφος για την αποδοχή αντιφατικών «ειδήσεων», ακόμη και της μεγαλύτερης ...μπαρούφας, αρκεί να είναι εντυπωσιακή και να έχει αποδοθεί επιστημονικοφανώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ