10 Νοε 2015

Ενα κουίζ... και το «ψητό»

Ενα κουίζ... και το «ψητό»

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη «σκληρή μάχη» που δίνει η κυβέρνηση με τους «εταίρους» τάχα για την «προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς», ας κάνουμε ένα μικρό, όσο και διαφωτιστικό... κουίζ!

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα και σας ζητάμε να βρείτε σε ποιον ανήκει: «Οι πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα αποκλείεται να χάσουν την πρώτη κατοικία. Αυτό είναι όχι μόνο κοινωνικά επιβεβλημένο αλλά και οικονομικά λογικό, γιατί το αντίθετο θα οδηγούσε σε μια πλήρη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και σε αχρήστευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς οι τράπεζες θα είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους απαξιωμένα ακίνητα».
Το βρήκατε; Ας μη σας παιδεύουμε άλλο... Για όσους μπερδεύτηκαν δεν πρόκειται για δήλωση κάποιου από τους εκπροσώπους του τραπεζικού κεφαλαίου, που με συνεντεύξεις και δημόσιες δηλώσεις τους επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών στις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων, τονίζοντας ότι η αξία αυτών των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων θα εκμηδενιστεί σε περίπτωση που αυτά περιέλθουν στις τράπεζες...
Το απόσπασμα ανήκει σε συνέντευξη του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» αυτό το Σαββατοκύριακο. Η κυβέρνηση, λοιπόν, μιλά με τη φωνή των τραπεζιτών!
Αυτό είναι και το «ψητό» των αντιλαϊκών παζαριών που διεξάγει η συγκυβέρνηση για το ζήτημα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία: Ποια διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων συμφέρει περισσότερο τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, τα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα την πληρώσουν έτσι κι αλλιώς: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα», ομολογούν ανοιχτά ότι φέρνουν κατάργηση ακόμα και της όποιας προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει απομείνει για όσα νοικοκυριά βρίσκονται έστω και λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας! Πολύ απλά γιατί οι τράπεζες μπορεί σε αυτήν τη φάση να μην έχουν συμφέρον από μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, έχουν όμως κάθε συμφέρον από την ένταση των εκβιασμών ώστε τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, να αναγκαστούν να κόψουν ακόμα και από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσής τους, για να επιστρέψουν μπροστά από τα γκισέ των τραπεζών, στο πλαίσιο της περιβόητης... «κουλτούρας πληρωμών» που συζητούν κυβέρνηση και «εταίροι».

Οι τραπεζίτες, μάλιστα, έχουν ήδη επεξεργαστεί και τους σχετικούς τρόπους που θα γίνεται αυτό το στράγγισμα, ακόμα και για τα πιο φτωχά λαϊκά νοικοκυριά: Ετσι, για παράδειγμα, ο Μ. Σάλλας, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, σε δήλωσή του πρότεινε «για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος», να γίνεται παρακράτηση από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κ.ο.κ. ενός «μικρού και συμβολικού ποσού, π.χ. 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου»... Στις εφημερίδες, άλλωστε, ήδη διαρρέονται τα σχέδια των τραπεζών για τα... «νέα προϊόντα» τους (έτσι τα βάφτισαν!) για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που θα αξιοποιηθούν και στη φάση της ανάκαμψης και τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «ανταλλαγή ακινήτου» - ξεσπίτωμα του χρεωμένου νοικοκυριού και μετακίνησή του σε άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας, μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα, με το δανειολήπτη να μένει στο σπίτι του... πληρώνοντας ενοίκιο, επιμήκυνση του δανείου και... μετά θάνατον του δανειολήπτη, με μεταφορά βαρών στα παιδιά και τα εγγόνια του κ.ο.κ.

Αλήθεια, τι λέει για όλα τα παραπάνω εφιαλτικά σχέδια η κυβέρνηση που... «δίνει μάχες» για την πρώτη κατοικία; Απολύτως τίποτα! Πώς προστάτεψε η κυβέρνηση στην πράξη τα σπίτια των χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που τα κυνηγάει η τράπεζα; Στέλνοντάς τους από πάνω και το νέο ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ, για να σφίξει και άλλο η θηλιά, για να προστεθεί στο κυνήγι τους και στους εκβιασμούς, εκτός από τις τράπεζες, και η εφορία!

Κομμένο το δούλεμα λοιπόν... Τα συμφέροντα των τραπεζών και συνολικότερα του εγχώριου κεφαλαίου εκπροσωπεί η κυβέρνηση, γι' αυτά τα συμφέροντα είναι οι όποιες «μάχες» δίνει και με τους «εταίρους» της, με το λαό μόνιμα χαμένο. Απάντηση μπορούν να δώσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα μόνο με την πάλη τους, μέσα από τα συνδικάτα και τους άλλους λαϊκούς φορείς, για να μην επιτρέψουν λαϊκό σπίτι να βγει στο σφυρί, είτε αυτό γίνει με πλειστηριασμούς, είτε με τα... «νέα τραπεζικά προϊόντα». Απάντηση μπορεί να δώσει η αποφασιστική λαϊκή στήριξη στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης λαϊκής κατοικίας, για διαγραφή χρεών από τόκους και δραστική περικοπή δανείων που αναγκάστηκαν να πάρουν οι λαϊκές οικογένειες για τις ανάγκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ