8 Δεκ 2015

Ακόμα πιο μπλεγμένοι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ακόμα πιο μπλεγμένοι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Η επίσκεψη στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και οι συζητήσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έγιναν σε περίοδο που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή οξύνεται στο έπακρο, αναδεικνύοντας και τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, που προετοιμάστηκε από το ταξίδι της Βικτόρια Νούλαντ τον Οκτώβρη, της υφυπουργού υπεύθυνης για ζητήματα Ευρασίας, έγινε σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, που ενισχύεται και διευρύνεται η στρατιωτική παρουσία και δράση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει σε αυτά τα σχέδια και τους ανταγωνισμούς, έχει αποδεχτεί τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή, υπερψηφίζοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει και στρατιωτική συνδρομή και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 1-2 Δεκέμβρη 2015. Την προθυμία της να συμβάλει παραπέρα στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας επιβεβαίωσαν οι συναντήσεις Κέρι με τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Ο Ν. Κοτζιάς, πάντως, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, προσπάθησε να πλασάρει την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ...ότι «μιλάει με όλους». Η ουσία, όμως, παραμένει: η ελληνική αστική τάξη, που συνδέει τα συμφέροντά της με τον ευρωατλαντισμό, διεκδικεί τη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», μπλέκοντας ακόμα περισσότερο το λαό στο κουβάρι των ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Σε σύνδεση με αυτά, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ έδωσε πλήρη κάλυψη στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, μιλώντας για συμμάχους στο ΝΑΤΟ, στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά και κάλεσε για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών. Στα ίδια πλαίσια, ο Τζον Κέρι ζήτησε από την κυβέρνηση να συμβάλει τα μέγιστα στην επίλυση του Κυπριακού, ως μέρος της επιδίωξης διευθέτησης άλυτων ζητημάτων στην περιοχή, που δημιουργούν τριβές ανάμεσα σε κράτη της ευρωατλαντικής συμμαχίας και δυσκολεύουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
***
Ο Κέρι επιτέλεσε και την «κλασική» αποστολή του ως εκπρόσωπος των μονοπωλίων των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και τους ηγέτες της «για να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα, να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να γίνει η χώρα ελκυστική για επενδύσεις». Δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στη λεγόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, ένα από τα καίρια ζητήματα διαπραγμάτευσης για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για καπιταλιστική ανάκαμψη, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά και ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ. Η ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν, σημαίνει να συμβάλουν στην επίτευξη του συμβιβασμού που απαιτείται, επειδή έχει σχέση με ζημιές για τους δανειστές από την αναδιάρθρωση του χρέους, που θα φορτωθεί το κεφάλαιο των κρατών της Ευρωζώνης. Ζήτημα που επίσης έχει σχέση με το ποια μονοπώλια, τα ευρωενωσιακά ή τα αμερικανικά, θα γίνουν περισσότερο ισχυρά στο διεθνή ανταγωνισμό, μια έμμεση αιχμή που υποδηλώνει το σφοδρό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Γερμανίας. Βεβαίως, ο Κέρι συνέδεσε τη συμβολή των ΗΠΑ στην οικονομική ανάκαμψη με την ανάγκη της σταθερότητας της Ελλάδας στο ασταθές - όπως λέει - περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.
Ταυτόχρονα, ενδιαφέρθηκε για τον τομέα της Ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδας. Ειδικά σ' αυτό το θέμα που πλασάρει και η ελληνική κυβέρνηση ως «ενεργειακή αναβάθμιση», με την Ελλάδα «ενεργειακό κόμβο», ο Κέρι ήταν ξεκάθαρος: να δοθεί ώθηση και η Ελλάδα να στηρίξει τους αγωγούς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την ΕΕ, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τη ρωσική Ενέργεια.
***
Ετσι, με την επίσκεψη Κέρι επιβεβαιώθηκε η στήριξη των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση στα ζητήματα της οικονομίας και των επενδύσεων και το σπρώξιμο από την πλευρά της, όπως και από τις αστικές τάξεις της ΕΕ, για τη γρήγορη υλοποίηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου. Είναι έτσι ξεκάθαρο ότι τα περί αναγνώρισης της σημασίας της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή που αναπαράγουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δεν αφορούν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, αλλά αυτά του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, που σε όλες τις περιπτώσεις τροφοδοτούνται από τη διεύρυνση της εκμετάλλευσης των εργατών.
Στη σημερινή συγκυρία της ολόπλευρης αντιλαϊκής επίθεσης, του κινδύνου ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, είναι κρίσιμο το κάλεσμα του ΚΚΕ προς την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Για επαγρύπνηση, ένταση της δράσης ενάντια στη χρήση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και σε οποιαδήποτε συμμετοχή, εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας που οργανώνει καθημερινά τη σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οι λαϊκές δυνάμεις να διεκδικήσουν την ίδια την εξουσία και να πάρουν οριστικά τα κλειδιά της οικονομίας στα δικά τους χέρια για τη δική τους ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ