7 Ιαν 2016

«Αβεβαιότητες» και για το 2016

«Αβεβαιότητες» και για το 2016


Η εξέλιξη των πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων, η πορεία της κινεζικής οικονομίας, η προσφυγική κρίση, τα «προβλήματα» στην Ευρώπη και η διαδικασία απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου θα είναι οι βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας για το 2016, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Ομπστφελντ, σε συνέντευξή του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου.
Ειδικότερα:
-- Αναφερόμενος στην Κίνα, σημείωσε: «Η οικονομία της επιβραδύνεται, καθώς μεταβαίνει από ένα μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις και τη μεταποίηση, σε ένα άλλο που βασίζεται στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Οι επιπτώσεις από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας στην παγκόσμια οικονομία, μέσω των μειωμένων εισαγωγών της και της χαμηλότερης ζήτησης για πρώτες ύλες, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπαμε».
-- «Σε ορισμένες χώρες», πρόσθεσε, «υπάρχει μία επικάλυψη πολιτικής ή γεωπολιτικής έντασης που μεγεθύνει τα αμιγώς οικονομικά προβλήματα. Το πώς θα εξελιχθούν οι εντάσεις αυτές το 2016 θα είναι ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας των περιφερειακών και παγκόσμιων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων».
-- Για την προσφυγική κρίση και τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε: «Η προσφυγική κρίση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ικανότητα απορρόφησής της από τις οικονομίες της ΕΕ και τις αγορές εργασίας της, αλλά περισσότερο για τα πολιτικά συστήματα. Το σχέδιο της κοινής φύλαξης της περιφέρειας της ΕΕ και οι σχετικές εντάσεις που αφορούν την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων μέσα στην Ευρώπη θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση»...
-- Σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο, σημείωσε την επιβράδυνση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, ενώ έθεσε σειρά ερωτημάτων για το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι πολυμερείς διακρατικές εμπορικές συμφωνίες, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα «είναι σημαντικές για όλες τις χώρες του ΔΝΤ».
Στο 0,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Εξάλλου, στο 0,2% αναμένεται να ανέλθει σε ετήσια βάση ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Δεκέμβρη του 2015, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Γιούροστατ, έναντι ρυθμών 0,2% το Νοέμβρη και 0,1% τον Οκτώβρη.
Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμοί, παρά τα εκτεταμένα μέτρα «νομισματικής χαλάρωσης» σε όφελος του κεφαλαίου, παραμένουν πολύ χαμηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο (αύξηση 2%), γεγονός που οφείλεται στους ισχνούς ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ