14 Φεβ 2016

Τσιατσιαλίατς

 Τσιατσιαλίατς

Γκλιν-γκλον: μα δεν το ακούς κι εσύ σύντροφε;
Μην είναι τα τιμαλφή που παίρνουν από τους πρόσφυγες ως ενέχυρο για την είσοδό τους στην πολιτισμένη Ευρώπη;
Μην είναι ο ήχος από τα δις ευρώ που πρέπει να περικοπούν από τις συντάξεις;
Μα όχι σύντροφε, είναι ο ήχος της κατσαρόλας και του κινήματος που πάει να ρίξει την αριστερή μας κυβέρνηση. Δεν είδες που τα γράφει ο Καρτερός; Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνεις το επίδικο, το διακύβευμα κι άλλα τέτοια αμφιθεατρικά;
Κι εγώ αναρωτιέμαι από πότε ο Σύριζα είναι ενάντια στα κινήματα της κατσαρόλας και αν θυμάμαι λάθος ότι τα υποστήριζε στο Αργεντινάσο, με τα ελικόπτερα (να δεις που ούτε με τους αγανακτισμένους θα ήταν, εγώ θυμάμαι λάθος). Βρε ΟΥΣΤ.

Όλα τα σκυλιά στην πίστα.
Και δεν εννοώ προφανώς τους Κρητικούς αγρότες, που πήγαν το βράδυ στα κλαρίνα, αλλά τα λυσσασμένα του διαδικτύου, που χύνουν το δηλητήριό τους από οθόνης και γίνονται ρεζίλι των σκυλιών με τη γραφικότητά τους.

Το Μακελειό του Χίου (όπως λέμε "η καταστροφή της Χίου") είδε τις κόκκινες σημαίες του Συνδικάτου Οικοδόμων και τους βάφτισε μπολσεβίκους που αμαυρώνουν το συλλαλητήριο!
Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι πως οι Συριζαίοι δεν κάνουν ούτε για μενσεβίκοι

Το έγκυρο Newsit του Ευαγγελάτου έγραψε ότι οι πρώτες εντάσεις στο Σύνταγμα την Παρασκευή ξεκίνησαν μετά την ομιλία του Κουτσούμπα. Κανονικά, θα έψαχνα να βρω ποια μπορεί να ήταν η μυστική φράση-κλειδί του ΓΓ που έδωσε το σύνθημα για την επίθεση (πχ η Παπαρήγα η καλή). Έλα όμως που δεν υπήρχε καμία απολύτως ομιλία Κουτσούμπα! Και μένεις εσύ τώρα με την απορία για το συντάκτη αν είναι φτηνός προβοκάτορας ή αγνός βλαξ, που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις δηλώσεις από μια ομιλία και αναπαράγει ότι πετύχει σε διαδικτυακές χαβούζες.

Και μιας και το έφερε ο λόγος για αυτές. Μία γνωστή τέτοια τερμάτισε τη λογική εγκαλώντας το ΚΚΕ πως δεν αρθρώνει ξεκάθαρο λόγο στους αγρότες, δεν προωθεί τη δική του πολιτική πρόταση κι άλλα τινά παρόμοια, που αν τα έκανε θα ούρλιαζαν για σεχταρισμό, μαξιμαλισμό και δε συμμαζεύεται. Το ζήτημα δεν είναι δεξιά ή αριστερά, μετωπικά ή πιο σφιχτά. Το ζήτημα είναι "οι άλλοι όπως βαδίζουν, εμείς ανάποδα" για να φαίνεται πως κάνουμε κριτική, ακόμα κι αν αυτή λέει πως θα έπρεπε -ξέρω 'γω- να μπει ως άμεσος στόχος η κολεκτιβοποίηση.

Ο κόσμος
Καταρχάς, όλα τα λεφτά ήταν στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθη, με φόντο το καλοκαιρινό Υπουργείο και τους τζαμάδες που έριχναν εκείνη την ώρα στο δρόμο θρύψαλλα κι υπολείμματα από τα παράθυρα του κτιρίου, για να τα αντικαταστήσουν με καινούρια.

Κατά τα άλλα.
Δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά είναι πάντα εντυπωσιακό να βλέπεις τις προσυγκεντρώσεις να "σπάνε" στα δύο και να ανεβαίνουν παράλληλα, από Σταδίου και Πανεπιστημίου, προς το Σύνταγμα, λες και έκαναν άμιλλα. Το οποίο Σύνταγμα γέμισε περιμετρικά, ενώ υπήρχε κι ένα μικρό βάθος στην Αμαλίας προς την Ακρόπολη.

Ας σημειωθεί πάντως ότι δεν μπορούν να μπουν ως μέτρο σύγκρισης προηγούμενα πανελλαδικά συλλαλητήρια. Αφενός γιατί ο χρόνος οργάνωσης και προετοιμασίας ήταν ελάχιστος κι η κινητοποίηση σχετικά χαλαρή (μπορεί να κρατάμε δυνάμεις για κάτι αντίστοιχο το επόμενο διάστημα). Αφετέρου γιατί όλη σχεδόν η Βόρεια Ελλάδα έμεινε στη βάση της, για να πάει σήμερα στην εκδήλωση για τη μάχη της Φλώρινας.

Φιλική συμμετοχή είχαν δυνάμεις του εξωκοινοβουλίου, που ωστόσο δεν κινητοποίησαν ούτε την οργανωτική τους. Ενώ ο Redfly έλεγε πως στην Πάτρα δεν έχουν τέτοια χάλια και πως εδώ με τόσα πανό, σε λίγο θα πρέπει να προσλάβουν άτομα για να τα κρατάνε.

Τα συνθήματα

Μια σχετικά καλή διασκευή που άκουσα από τη Σπουδάζουσα (δεν ξέρω όμως ποιος το έβγαλε)
Χωρίς εσένα δε γίνεται σπορά
Αγρότη μπορείς χωρίς τον τσιφλικά

Κι επίσης
Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ
Αν δε δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ

Παρεμπιπτόντως, κάποια κυβερνητικά εξυπνοπούλια στο τουίτερ απορούσαν με τη μορφή του Μαρίνου Αντύπα σε κάποια αγροτικά λάβαρα και διασκέδαζαν την άγνοιά τους με Σεφερλίδικα σχόλια του στιλ: σε ποιο μαγαζί τραγουδάει.
Το θέμα είναι πως στην προσπάθεια και με το ζήλο τους να ανακαλύψουν φασίστες και χρυσαυγίτικο δάχτυλο στις αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται χειρότεροι από τους νεοναζί.

Η Καρδιτσιώτικη νότα
Από την ομιλία του Μπούτα κράτησα μια ξώφαλτση αναφορά στα τρία-τέσσερα μπλόκα σε όλη τη χώρα, που κουράστηκαν και απείχαν, αλλά δεν τους κακίζουμε. Και προφανώς την καρδιτσιώτικη προφορά: υπουδουχή, μνημόνιου και πολλά άλλα.
Το καλύτερο όμως το είδα σε μια πλακέτα, που έδωσε και τον τίτλο του σημερινού κειμένου.
Τσιατσιαλίατς λέμε. Και σοσιαλίατς, μπορώ να σου πω.



Η στάση των ΜΜΕ
Τα οποία (υπερ)κάλυψαν το διήμερο σε βαθμό γραφικότητας, αν συνεκτιμήσει κανείς πως έκαναν γαργάρα διάφορες αντίστοιχες κινητοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν ένα αφιέρωμα της Καθημερινής στον Μπούτα κι ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του Σταρ για τις κατσούνες, τα σαρίκια και την αντίστοιχη ορολογία των Κρητικών (και όχι μόνο) αγροτών.

Απόηχος κι απολογισμός
Την πρώτη μέρα ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος κι υπήρχε μια γενικότερη αίσθηση πως η επανάσταση θα έχει βαριά, βλάχικη προφορά, θα μυρίζει κατσικίσιο γάλα (για τον Οβελίξ) και Θεσσαλία αντί για τη μούχλα των πόλεων, θα έχει τους χυμούς και τα χρώματα της φύσης, και αγροτικές πολιτοφυλακές να παίρνουν στο κυνήγι τα ΜΑΤ.

Τη δεύτερη μέρα σε κάποιους σφους φώλιαζε ένας προβληματισμός για τη συνέχεια και για το αν χρειαζόταν/μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω, πιο δυναμικό, λιγότερο συμβατικό, για να μη φύγουν κι οι αγρότες απογοητευμένοι, με άδεια χέρια. Με άλλα λόγια, είναι ζήτημα αν αυτή η κορύφωση σηματοδοτεί την αρχή του τέλους -όπως υπολογίζει η κυβέρνηση- ή αν οι αγρότες θα κρατήσουν ανοιχτό το μέτωπο, για να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Η ΔΦΑ ηττήθηκε κατά κράτος αυτό το διήμερο, αλλά ποντάρει για τη ρελάνς στο χρόνο και την κούραση των αγροτών, που θα πρέπει να επιστρέψουν στα χωράφια τους σε λίγες μέρες. Αλλά αυτά που έχουν γίνει δεν είναι λίγα και πρέπει να τα δούμε στην πραγματική τους διάσταση. Ο κόσμος αυτός δεν είναι όλος δικός μας, ούτε καν στο μπλόκο της Νίκαιας, για να μας ακολουθήσει μέχρι τέλους. Και η ΠΑΣΥ δεν είχε καν δικούς τους ανθρώπους σε όλα τα μπλόκα που συντονίστηκαν και κατέβηκαν στην Αθήνα. Παρόλα αυτά κατάφερε να τραβήξει τη συντριπτική πλειοψηφία, να τη συσπειρώσει σε αγωνιστική γραμμή, μακριά από συνδιαλλαγές και συμβιβασμούς, να σπάσει αυτή αντιδραστικά προπύργια, αντί να σπάσουν αυτά το αρραγές αγωνιστικό μέτωπο.

Όλα αυτά δεν είναι λίγα κι αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη, ακόμα και αν δε συνέβαινε τίποτα άλλο. Αλλά κανείς δεν πρέπει να προεξοφλήσει πως θα ξεθυμάνει ο αγώνα και ότι οι αγρότες θα αρχίσουν να τα μαζεύουν. Η μαγιά μπήκε και το παιχνίδι παίζεται ακόμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ