4 Μαρ 2016

Ανακήρυξαν την Ελλάδα χώρα εγκλωβισμού προσφύγων

Ανακήρυξαν την Ελλάδα χώρα εγκλωβισμού προσφύγων
Αποκαλυπτικές οι χτεσινές δηλώσεις Τουσκ - Τσίπρα
Από τη χτεσινή συνάντηση του Ντ. Τουσκ με τον Αλ. Τσίπρα
Από τη χτεσινή συνάντηση του Ντ. Τουσκ με τον Αλ. Τσίπρα
Eurokinissi
Τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα «εγκατάστασης», δηλαδή εγκλωβισμού προσφύγων, και όχι διέλευσης για τις χώρες που αυτοί επιθυμούν να φτάσουν, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ που συνυπογράφει η κυβέρνηση, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, κατά τις δηλώσεις του, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα.
Η Αθήνα ήταν ένας απ' τους σταθμούς της περιοδείας του Ντ. Τουσκ σε βαλκανικές πρωτεύουσες και στην Τουρκία, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας την ερχόμενη Δευτέρα, για το Προσφυγικό.
Ενδεικτική των ευρωενωσιακών σχεδιασμών ήταν η «συμβουλή» του Ντ. Τουσκ στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους: «Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους πιθανούς παράνομους οικονομικούς μετανάστες, από όπου κι αν προέρχονται: Μην έρθετε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη. Μην πιστέψετε τους διακινητές. Μη θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας και μην ξοδέψετε τα χρήματά σας, γιατί θα πάνε χαμένα. Η Ελλάδα και οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είναι πλέον μια χώρα transit...».
Η δήλωση αυτή συμπληρώθηκε από την έκφραση ικανοποίησης για την έγκριση 700 εκατ. ευρώ για έργα εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνέστησε στα κράτη - μέλη της ΕΕ να σέβονται τους κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν και προειδοποίησε πρόσφυγες και μετανάστες ότι αυτοί «θα ενεργοποιηθούν ξανά, καθώς ενισχύουμε τον έλεγχο στα εξωτερικά μας σύνορα», ενώ εξέφρασε τη... συμπάθειά του στην Ελλάδα και το λαό της, λέγοντας ότι «η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της».
Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας, παρά την έκφραση δυσαρέσκειας για την... «αδυναμία» της ΕΕ «να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα», για τις «μονομερείς ενέργειες, χωρίς πρότερο συντονισμό που αντιβαίνουν τόσο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και στη συμφωνία μας στο περιθώριο του Συμβουλίου», κατέληξε να διαβεβαιώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μη μένει ούτε ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη αβοήθητος» και ότι «θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς προσωρινής όμως διαμονής».
Φέρνοντας τα παραπάνω στην πραγματική τους διάσταση, αξίωσε για πολλοστή φορά την «τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», των αποφάσεων δηλαδή που επιτείνουν το πρόβλημα και οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ζήτησε «δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών», κυρώσεις για όσα κράτη - μέλη το αρνούνται, χρηματοδότηση για την κατασκευή υποδομών και ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό.
Επιβεβαιώνοντας παραπέρα την πρεμούρα της συγκυβέρνησης - για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου - να συμμετάσχει σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «προσβλέπει στη μετεξέλιξη της Frontex σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή», αλλά και στην υλοποίηση «του προγράμματος δράσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, μέσω της συνεργασίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο με τις τουρκικές αρχές».
Το υπουργικό συμβούλιο
Το Προσφυγικό απασχόλησε χτες και το υπουργικό συμβούλιο, που καθόρισε το πλαίσιο θέσεων με το οποίο θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε ξανά «παράπονα» για τη στάση κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά και για τη μη ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία. Χαρακτήρισε πάντως την κατάσταση στη χώρα «διαχειρίσιμη», καθώς, όπως υποστήριξε, «οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία».
Ο πρωθυπουργός υπέδειξε ως κορμό των θέσεων της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής, αυτές που διατύπωσε στις δηλώσεις του με τον Ντ. Τουσκ, δηλαδή: Υλοποίηση υποχρεώσεων απέναντι στους πρόσφυγες, μεγιστοποίηση θέσεων προσωρινής διαμονής, αναλογική κατανομή των βαρών, οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν το 1/50 των συνολικών ροών, επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων και επανεγκατάστασης από Τουρκία, οικονομική βοήθεια, πίεση στην Τουρκία για υλοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ...
Σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά πεπραγμένα υποστήριξε ότι «υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα», ότι «είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες», όπως και το «να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες», αλλά και να «δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ