4 Μαρ 2016

Απαλλαγή από πολέμους και προσφυγιά μόνο με απαλλαγή από τον καπιταλισμό που τα γεννά

Απαλλαγή από πολέμους και προσφυγιά μόνο με απαλλαγή από τον καπιταλισμό που τα γεννά
Αποσπάσματα από ομιλία του Γ. Πρωτούλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Περάματος
Ο Γ. Πρωτούλης στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Γ. Πρωτούλης στο βήμα της εκδήλωσης
Σε εκδήλωση της ΚΟΒ Περάματος της ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα: «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, το Προσφυγικό και ο ρόλος της εργατικής τάξης», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/2, μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης παράσταση με θέμα τη μετανάστευση από τη θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Γαλατσίου, ενώ στο χώρο λειτούργησε έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 - 1935, με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Πρωτούλη.
***
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση, αναλύσεις για κάποιες χώρες μακρινές. Μας αφορά άμεσα, ζούμε ήδη τις τραγικές συνέπειες, η χώρα μας γεμίζει ξεριζωμένους πρόσφυγες.
Οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, η ενεργή συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μπλέκουν το λαό μας σε αιματηρές περιπέτειες για τα συμφέροντά τους.
Κανένας και καμία δεν μπορεί να κοιτά με απάθεια και ησυχία να συντελείται, μπροστά στα μάτια του πλέον, αυτό το άγριο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.
Είναι η ώρα που απαιτείται να βγει ο λαός στο προσκήνιο πιο μαζικά, πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά. Με μια φωνή εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, νέοι και νέες να απαιτήσουμε:

Τώρα να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, από την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σφαγών και επεμβάσεων στη Συρία, στη Λιβύη, στη Βόρεια Αφρική, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ.
Τώρα να κλείσει η βάση της Σούδας.
Τώρα να σταματήσει η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αυτό το ιμπεριαλιστικό έγκλημα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ! Αυτό το συμπέρασμα δεν πρέπει να χαθεί.
Τώρα να απαιτήσουμε να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε αλληλέγγυοι με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο.
Τώρα απειθαρχία στη Συνθήκη Σένγκεν και τον κανονισμό του Δουβλίνου που μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.
Μια γροθιά το κεφάλαιο ενάντια στους λαούς
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι μονόδρομος να σηκώσουμε κεφάλι και να παλέψουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, για την απεμπλοκή της χώρας μας.
Είναι μονόδρομος να διεκδικήσουμε ανθρώπινη αξιοπρεπή ζωή για όλους, με βάση τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας και τις δυνατότητες της εποχής μας.
Οταν είναι να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας σε όλη την ΕΕ είναι μια γροθιά. Οταν είναι να επιτεθούν σε λαούς είναι μια γροθιά. Ακλόνητοι όταν βομβαρδίζουν νηπιαγωγεία και νοσοκομεία, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία χτες, στη Συρία σήμερα. Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ανακεφαλαιοποιούν τις τράπεζες με δισεκατομμύρια από τις άδειες τσέπες του εργαζόμενου λαού. Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα «κουρεύουν» τα Ταμεία, τον ιδρώτα μιας ζωής για τις συντάξεις. Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κόβουν το ρεύμα στα σπίτια του Περάματος, το νερό, τα επιδόματα ανεργίας, αναπήρων. Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κηρύσσουν παράνομες τις απεργίες, κάνουν επιστράτευση στα βαπόρια, πάει ο εισαγγελέας στα αγροτικά μπλόκα, σέρνουν στα δικαστήρια αγωνιστές και τους καταδικάζουν. Με ταχύτητα και εξαιρετική οργάνωση δίνουν φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, εισφοροαπαλλαγές στους βιομήχανους, δίνουν δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για υποβρύχια που γέρνουν και αεροπλάνα παμπάλαια, την ίδια στιγμή που κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς. Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα διαλύουν συγκεντρώσεις εργαζομένων, αγροτών, ανέργων, νεολαίας.
Η μετανάστευση και η προσφυγιά ήταν το θέμα της θεατρικής παράστασης
Η μετανάστευση και η προσφυγιά ήταν το θέμα της θεατρικής παράστασης
Και τώρα εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης μπροστά στην αντιμετώπιση ενός ανθρώπινου δράματος. Εμφανίζουν εικόνα ανημπόριας να βοηθήσουν ξεριζωμένους ανθρώπους, που οι ίδιοι ευθύνονται για τον ξεριζωμό τους, στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ.
Ο «αέρας ελευθερίας» ήταν η επιστροφή της βαρβαρότητας για τους λαούς
Ολοι βλέπουμε τις εικόνες με τα κλειστά σύνορα, με τα συρματοπλέγματα και τους σκύλους της αστυνομίας σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία. Τα αίσχη με ναζιστές ελεύθερους να κυνηγούν ανθρώπους, να κλωτσούν εγκύους, πατεράδες με τα μωρά στην αγκαλιά να τους ρίχνουν στο έδαφος και να τους ποδοπατούν.
Κανένας δεν πρέπει να ξεχάσει από τους παλιότερους και να το μάθει στους νεότερους ότι αυτές οι ίδιες χώρες, όταν εκεί πριν δεκαετίες οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός ήταν χώρες ανοικτές και φιλόξενες για τους πρόσφυγες και τους ξεριζωμένους, κλειστές για τους δικτάτορες, τους βασιλιάδες, τους μεγιστάνες του πλούτου. Αυτές οι χώρες φιλοξένησαν και χιλιάδες Ελληνες κυνηγημένους μετά τον Εμφύλιο, μικρά παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους. Σε όλους τους πρόσφυγες έδωσαν δουλειά με δικαιώματα και μια ανθρώπινη ζωή, όλα τους τα παιδιά μορφώθηκαν με έξοδα του κράτους, έμαθαν από το ουγγρικό, πολωνικό, τσέχικο σχολείο να γράφουν και να μιλούν καλά την ελληνική γλώσσα, τη μητρική τους γλώσσα, τα ελληνικά ήθη και έθιμα, μορφώθηκαν στα καλύτερα πανεπιστήμια.
Οι ανατροπές στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο «αέρας αλλαγής και ελευθερίας», με όχημα τα περιβόητα «ανθρώπινα δικαιώματα», ήταν η επιστροφή της βαρβαρότητας για τους λαούς. Αυτός είναι ο καπιταλισμός.
Γι' αυτό και είναι υποκριτικά τα λόγια παρηγόριας, συμπάθειας ή και συγκίνησης απέναντι στο δράμα των προσφύγων όσων στηρίζουν την αστική εξουσία, τον καπιταλισμό και τις ενώσεις των καπιταλιστών όπως την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είναι μεγάλη υποκρισία, αυτοί που τρομοκρατούν το λαό με διλήμματα του τύπου «τι θα γίνει αν αποδεσμευτούμε από ΕΕ και ΝΑΤΟ», να μιλούν για το προσφυγικό δράμα που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δημιούργησαν.
Επαγρύπνηση και κινητοποίηση
Με πάλη, διεκδίκηση και αλληλεγγύη, οργάνωση παντού να μην αφήσουμε να περάσει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, που είναι χρήσιμα εργαλεία για το σύστημα για να περάσει τα σχέδιά του. Γι' αυτό και τροφοδοτούν, υπόγεια και φανερά, τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, για να παίξει ακόμα μια φορά το ρόλο της. Γι' αυτό και τους αμόλησαν ελεύθερους, σεσημασμένους μαχαιροβγάλτες, δολοφόνους για να τρομοκρατούν και να το παίζουν «επιτροπές κατοίκων» που ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών. Ποιοι; Οι μαχαιροβγάλτες δολοφόνοι!
Χρειάζεται ενημέρωση, επαγρύπνηση και κινητοποίηση. Το Προσφυγικό δεν είναι απλό ζήτημα, δεν είναι ένα φαινόμενο των ημερών που θα περάσει.
Είναι φαινόμενο του καπιταλισμού που έχει παρασαπίσει, κλυδωνίζεται από τις κρίσεις του, που γεννούν ξανά και ξανά πολέμους, προσφυγιά και φτώχεια. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών είναι οξύτατοι, η καταλήστευση άγρια. Εκατομμύρια φεύγουν για να αποφύγουν το θάνατο και την πείνα. Ο πιο μεγάλος αριθμός των προσφύγων βρίσκεται έξω από την Ευρώπη, στην Τουρκία, στο Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Κένυα, στο Νταρφούρ. Η Ευρώπη δέχεται πολύ μικρό αριθμό σε σχέση με τον αριθμό των προσφύγων.
Είναι το αποτέλεσμα του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης εδώ και 20 χρόνια στο Ιράκ μετά στο Αφγανιστάν, στη Βόρεια Αφρική, τώρα στη Συρία, για την υλοποίηση του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για τον «εκδημοκρατισμό» της «μεγάλης Μέσης Ανατολής», όλης αυτής της χρυσοφόρας από πλουτοπαραγωγικές πηγές περιοχής. Αυτό το υλοποίησαν και συνεχίζουν με διάφορες μορφές και προσχήματα, από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ως διαδηλώσεις τύπου πλατείας αγανακτισμένων. Από την ανατροπή του Σαντάμ, του Καντάφι έως σήμερα, με την προσπάθεια ανατροπής του Ασαντ στη Συρία, δεν τους πήρε ο πόνος για τη δημοκρατία και την προκοπή των λαών, αλλά για το μοίρασμα των πηγών πετρελαίου και πλούτου. Οι ίδιοι δημιούργησαν και το «Ισλαμικό Κράτος» και τους τζιχαντιστές, όπως και την «Αλ Κάιντα» παλιότερα. Σε αυτό το μακελειό συμμετείχε, από την αρχή μέχρι το τέλος, και η δική μας αιμοβόρα αστική τάξη και όλες οι κυβερνήσεις της.
Το ίδιο το πρόβλημα που δημιουργούν, όπως το Προσφυγικό, οι ιμπεριαλιστές έρχονται να το εκμεταλλευτούν για την προώθηση των σχεδιασμών τους, το εκμεταλλεύονται για νέα πιο φθηνή εργατική δύναμη, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, που ανοιγοκλείνουν την κάνουλα ανάλογα με τις ανάγκες των βιομηχάνων τους. Οταν χρειάζονται χέρια για την καπιταλιστική ανάπτυξη ανοίγουν τάχα την αγκαλιά, βγάζοντας τους κοσμοπολίτες να καλωσορίζουν, όταν βλέπουν ύφεση σηκώνουν φράχτες και βγάζουν τα μαντρόσκυλα τους ναζί που έχουν στο κλουβί να γαβγίζουν στους δρόμους. Την υπηρέτηση των σχεδιασμών τους αποκαλύπτει και η τελευταία Σύνοδος του ΝΑΤΟ, που μιλά καθαρά για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με πρόσχημα την αντιμετώπιση κρίσεων όπως το Μεταναστευτικό. Γεγονός που μόνο το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του είχε καταγγείλει.
Καμία στοίχιση πίσω από τους ιμπεριαλιστές
Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να στοιχηθούν πίσω από τους ιμπεριαλιστές, να χύσουν το αίμα τους για το μοίρασμα των πετρελαίων, των δρόμων των αγωγών, των σφαιρών επιρροής και των εμπορικών δρόμων. Να θυμηθούμε το σύνθημα του ΚΚΕ: Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ματωμένοι. Από αυτήν τη βαρβαρότητα, τη βαρβαρότητα του πολέμου, τη βαρβαρότητα της προσφυγιάς, της πείνας μπορούμε να απαλλαγούμε μόνο αν απαλλαγούμε από την αστική εξουσία και τις ενώσεις των καπιταλιστών. Είναι μεγάλα τα καθήκοντα των κομμουνιστών, των αγωνιστών που συμπορεύονται με το ΚΚΕ. Είναι μεγάλα τα καθήκοντα του διεθνούς επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος.
Για να σηκωθεί το κίνημα αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για τη σοσιαλιστική επανάσταση, που θα απαλλάξει τους λαούς από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, από την προσφυγιά και την πείνα. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ