10 Μαρ 2016

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Νέο μπαράζ βομβαρδισμών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο μπαράζ βομβαρδισμών


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Εντείνονται τις τελευταίες μέρες οι επιθέσεις των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατού και εθνικιστικών ταγμάτων) στην Ανατολική Ουκρανία, στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η περιοχή της Γκορλόφκα έχει δεχτεί πολλά πλήγματα από βολές πυροβολικού, στο Ζάιτσεβο ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς. Αλλά τρία σπίτια καταστράφηκαν χτες επίσης από βομβαρδισμούς, στο χωριό Ναμπερέζνογιε στην περιοχή του Νοβοαζόφσκ. Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση των πολιτοφυλακών του Ντονέτσκ, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν 31 παραβιάσεις της έτσι κι αλλιώς εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ.
Ο Ποροσένκο στην Τουρκία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών με τη συμμετοχή κλιμακίου υπουργών (Εξωτερικών, Αμυνας, Εμπορίου και Ενέργειας). Είχε συναντήσεις τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, όσο και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ επισημάνθηκε η κοινή αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Μάλιστα, ο Ποροσένκο συνοδευόταν και από Τατάρους της Κριμαίας, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία, ενέργεια που κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή η Τουρκία. Οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύθηκαν ιδιαίτερα μετά την ένταση της κόντρας Τουρκίας - Ρωσίας στην αντιπαράθεσή τους στη Συρία, με την Τουρκία να εκδηλώνει ...πιο ενεργά την αλληλεγγύη της στη Ρωσία. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι στοχεύουν να ξεπεράσουν το επίπεδο των διμερών εμπορικών σχέσεων που φτάνουν τα 4,5 δισ. δολάρια, μέσα από νέες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες. Σήμερα ο Ποροσένκο θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες.
Αλλο ένα σημείο αντιπαράθεσης Ουκρανίας - Ρωσίας είναι η δίκη της πρώην πιλότου της Ουκρανίας Νάντια Σαβτσένκο που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις 21-22 Μάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση των δικαστών. Η συγκεκριμένη στρατιωτικός που συνελήφθη τον Ιούνη του 2014, ως μέλος του εθνικιστικού τάγματος Αϊντάρ σε μάχη στο Λουγκάνσκ, κατηγορείται για τη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων και έχει μεταφερθεί και κρατείται στη Ρωσία. Η Σαβτσένκο, για την οποία η κυβέρνηση του Κιέβου κάνει καμπάνια για την απελευθέρωσή της με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας και απειλεί και με απεργία δίψας, ενώ διεκδικεί και διπλωματική ασυλία, αφού τον Οκτώβρη του 2014 εκλέχτηκε στην Ουκρανική Βουλή με το κόμμα της Γιούλια Τιμοσένκο και στη συνέχεια προτάθηκε και ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ