2 Μαρ 2016

Τα νεα σκλαβοπαζαρα της ΕΕ

Και τα κονομάνε και τους κυνηγάνε τους πρόσφυγες στη Γερμανία


Χρυσωρυχείο αποδεικνύονται οι πρόσφυγες για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της Γερμανίας. Όπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle, πληθώρα επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη σίτιση, τη στέγαση και συνολικά στη φροντίδα τού περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων που έχει εισέλθει μόνο τον τελευταίο χρόνο στη Γερμανία, κάνουν σήμερα χρυσές δουλειές. Το γερμανικό Δημόσιο, αδυνατώντας να διαχειριστεί από μόνο του την ενσωμάτωση της μεγάλης μάζας των προσφύγων, αναθέτει ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς σε ιδιωτικές εταιρείες.
Πολλοί δήμοι, για παράδειγμα, προσφέρουν σε ιδιώτες 50 ευρώ τη βραδιά για κάθε μετανάστη που φιλοξενούν. Το ζεστό χρήμα των δημόσιων ταμείων προσελκύει πλειάδα ιδιωτών και εταιρειών. Μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται είναι η Εuropean Homecare, η οποία απασχολεί περί τους 1.500 εργαζόμενους και προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από 16.500 πρόσφυγες στα περίπου 100 καταλύματά της. Η εταιρεία αναπτύσσεται ραγδαία και εκτός της στέγασης δραστηριοποιείται ακόμη στην εκμάθηση της γλώσσας όπως και στην επαφή των προσφύγων με τις αρχές. Ολα αυτά σημαίνουν ένα διαρκές αυγάτισμα των κερδών της στα τελευταία χρόνια.
Η επικερδής ενασχόληση του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας με τους πρόσφυγες δεν σημαίνει όμως ότι όλα πάνε ρολόι για τους τελευταίους. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να βγάλουν ξίγκι από τη μύγα αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως αντικείμενα. Διόλου τυχαία είναι η αποκάλυψη ότι προσωπικό της εταιρείας ασφαλείας, που δραστηριοποιούνταν για τη Homecare, κακοποιούσε τους μετανάστες αλλά και ότι ο επικεφαλής της εταιρείας Hetze, που κατασκευάζει κοντέινερ για τη στέγαση των προσφύγων, είναι αδελφός του διοργανωτή των διαδηλώσεων κατά των προσφύγων στην πόλη Κλάουσνιτς. Με δυο λόγια, και τα κονομάνε και τους κυνηγάνε.
Τη θέαση αυτή πάντως των προσφύγων ως αντικειμένων εκμετάλλευσης την προβάλλει πρώτη και καλύτερη η ίδια η γερμανική κυβέρνηση. Ενδεικτικές είναι οι προτροπές του Σόιμπλε προς τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τον περασμένο Νοέμβριο: «Αν έχετε προβλήματα με την ανάπτυξη, πάρτε απλώς περισσότερους πρόσφυγες. Είναι μια καλή συνταγή για να λυθούν τα προβλήματα».
Ο αρχιτέκτονας της λιτότητας έχει ποντάρει σε αυτήν την τεράστια μετακίνηση ανθρώπων προς τη χώρα του. Η ενσωμάτωση των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία απαιτεί υψηλότερες δημόσιες δαπάνες που ο ίδιος, λόγω της γνωστής ιδεολογικής του αγκύλωσης, δεν θα μπορούσε να απελευθερώσει.
Αυτή η αύξηση των δημοσίων δαπανών ενισχύει ήδη την τελματωμένη οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία, τα εισοδήματα, την κατανάλωση, την απασχόληση και θα καλύψει τις απώλειες από τη συρρίκνωση των εξαγωγικών αγορών των ΗΠΑ και της Κίνας. Από την άλλη πλευρά, η ενσωμάτωση των εκατομμυρίων προσφύγων στην εγχώρια αγορά εργασίας διασφαλίζει τη διατήρηση μισθών και του εργατικού κόστους στα επίπεδα που επιθυμούν οι Γερμανοί βιομήχανοι προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που εξάγουν.
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ