2 Μαρ 2016

Τι είναι ο Μηχανισμός

Τι είναι ο Μηχανισμός
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για το συντονισμό των επεμβάσεων Πολιτικής Προστασίας θεσπίστηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2001, που αναφέρεται στην ίδρυση του Κοινοτικού Μηχανισμού για την Πολιτική Προστασία, αποσκοπώντας να διευκολύνει την ενισχυμένη συνεργασία επεμβάσεων πολιτικής προστασίας, εντός κι εκτός των συνόρων της ΕΕ. Σκοπός του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας είναι να ενισχυθεί η συνεργασία των κρατών - μελών σε επεμβάσεις παροχής βοήθειας πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, τρομοκρατικών ενεργειών και τεχνολογικών, ραδιολογικών ή περιβαλλοντικών ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ακούσιας θαλάσσιας ρύπανσης, κατά την ειρηνική περίοδο. Στο Μηχανισμό συμμετέχουν σήμερα 31 ευρωπαϊκές χώρες.
Η λειτουργία του Μηχανισμού υποστηρίζεται κυρίως από: Το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης στις Βρυξέλλες. Το Κοινό Σύστημα Επείγουσας Επικοινωνίας και Πληροφόρησης. Τις βάσεις δεδομένων (Ομάδες Επέμβασης, Μονάδες Πολιτικής Προστασίας και Μονάδες Τεχνικής Υποστήριξης) με τους διαθέσιμους πόρους και το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Εμπειρογνωμόνων.
Ως Μονάδα Πολιτικής Προστασίας ορίζεται η αυτάρκης και αυτόνομη οργάνωση ικανοτήτων των κρατών - μελών ή κινητή επιχειρησιακή ομάδα των κρατών - μελών σύμφωνα με προκαθορισμένα καθήκοντα και ανάγκες, που αποτελείται από συνδυασμό ανθρώπινων και υλικών πόρων και προσδιορίζεται βάσει της ικανότητας επέμβασης ή του καθήκοντος που δύναται να αναλάβει. Οι κατηγορίες των Μονάδων Πολιτικής Προστασίας ορίζονται βάσει απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στους κανόνες εφαρμογής της απόφασης για το Μηχανισμό. Βάσει αυτής της απόφασης, οι χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό ορίζουν, εκτός από Ομάδες Τεχνικής Υποστήριξης, Μονάδες Πολιτικής Προστασίας στα εξής πεδία: Αντλίες υψηλής δυναμικότητας. Καθαρισμός νερού. Ερευνα και διάσωση σε αστικό περιβάλλον υπό περιστάσεις μέτριας σοβαρότητας. Ερευνα και διάσωση σε αστικό περιβάλλον υπό εξαιρετικά δυσχερείς περιστάσεις. Εναέρια μονάδα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών με ελικόπτερα. Εναέρια μονάδα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών με αεροπλάνα. Προωθημένο κινητό ιατρείο. Προωθημένο κινητό ιατρείο με ικανότητα χειρουργικών επεμβάσεων. Κινητό νοσοκομείο. Ιατρική εναέρια απομάκρυνση/εκκένωση θυμάτων καταστροφών. Προσωρινό κατάλυμα έκτακτης ανάγκης. Ανίχνευση και δειγματοληψία χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών ουσιών (ΧΒΡΠ). Ερευνα και διάσωση σε συνθήκες χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών ουσιών (ΧΒΡΠ). Χερσαίες Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης. Χερσαίες Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης με οχήματα.
Το 2013, έγιναν 16 αιτήσεις για βοήθεια μέσω του Μηχανισμού.
Το 2012, ενεργοποιήθηκε 21 φορές για την παροχή βοήθειας σε ανταπόκριση διάφορων καταστροφών.
Το Μάη του 2014, ο Μηχανισμός κινητοποιήθηκε κατόπιν αίτησης για βοήθεια από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή.
Το 2013, ο Μηχανισμός κινητοποιήθηκε σε επακόλουθα τεράστιων καταστροφών σε όλο τον κόσμο, όπως του τυφώνα Haiyan που χτύπησε τις Φιλιππίνες.
Το 2012 και 2013, κινητοποιήθηκε για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία για την παράδοση βοήθειας σε είδος από τις συμμετέχουσες χώρες όπως ασθενοφόρα, θερμάστρες για αντίσκηνα, μάλλινες κουβέρτες, δέματα ειδών υγιεινής και είδη κουζίνας.
Το 2011 έγινε παρέμβαση για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία, για τη μεταφορά Ευρωπαίων πολιτών από τη Λιβύη και για τη διευκόλυνση της υλοποίησης βοήθειας έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία μετά από σεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ