7 Μαρ 2016

Ανακήρυξαν την Ελλάδα χώρα εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών

Ανακήρυξαν την Ελλάδα χώρα εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών
Χέρσο Κιλκίς
Χέρσο Κιλκίς
Χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα από τις 20 Φλεβάρη. Τη βδομάδα που πέρασε, αν και επίσημα κυβερνητικά χείλη έκαναν λόγο για διαχειρίσιμο φαινόμενο, την Τετάρτη 2 Μάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ομολόγησε πως η Ελλάδα πλέον είναι χώρα εγκατάστασης προσφύγων για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια. Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη, πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον χώρα διέλευσης. Η δήλωσή του έγινε αφού το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε περιοδεύσει σε βαλκανικές χώρες.
Αν και η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στους αρχηγούς των Αστυνομιών και κάνει λόγο για παραβίαση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, η ίδια η Σύνοδος και οι αποφάσεις που πάρθηκαν σε αυτήν είναι που οδήγησαν σε αυτές τις εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως «στόχος πρέπει να είναι η ταχεία αναχαίτιση των ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων...». Επίσης, προέτρεπε σε «συντονισμένη δράση και τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις...», αναφερόμενη στα Δυτικά Βαλκάνια. Με τον τρόπο αυτό, «έκλεισε το μάτι» στο κλείσιμο των συνόρων και στον εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων στη χώρα. Ετσι, οι αρχές της ΠΓΔΜ αρχικά απέκλεισαν τους Αφγανούς. Αλλωστε, οι τελευταίοι θεωρούνταν στην ΕΕ, με «πρωτότυπο» τρόπο, πρόσφυγες κατά 70%. Μετά άρχισαν να ζητούν από Σύρους και Ιρακινούς εκτός από τα έγγραφα που εφοδιάζονταν από την ΕΛ.ΑΣ., διαβατήριο και ταυτότητα. Κατά πληροφορίες, κάποια στιγμή, ζητήθηκαν και πιστοποιητικά γέννησης. Πολλές φορές, οι πρόσφυγες λόγω του πολέμου χάνουν τέτοιου είδους έγγραφα και είναι δύσκολο να εκδώσουν καινούργια, αλλά αυτό δεν αφορά την ΕΕ.
Ειδομένη
Ειδομένη
Eurokinissi
Και στη Γερμανία, που εμφανίζεται ως φιλοπροσφυγική, έχουν ψηφιστεί σειρά μέτρων που περιορίζουν τη χορήγηση ασύλου. Στο εξής, οι πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς «επικουρικής προστασίας» (σ.σ. χαρακτηρισμός που βρίσκεται μια βαθμίδα κάτω από εκείνον του «ασύλου»), δεν θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν στη Γερμανία και τα μέλη της οικογένειάς τους για διάστημα δύο ετών. Στα μέτρα προβλέπεται, επίσης, η ίδρυση στη Γερμανία πέντε κέντρων καταγραφής των υποψηφίων για χορήγηση ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτημάτων που δεν έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν δεκτά και κατά συνέπεια να διευκολυνθούν οι απελάσεις εκείνων που θα απορριφθούν. Θα μειωθούν εξάλλου και τα κοινωνικά επιδόματα που τους χορηγούνται. Στόχος των παραπάνω είναι να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.
Χώρα εγκλωβισμού και με τη «βούλα»
Οσον αφορά στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, σημείωσε ότι η Ελλάδα από χώρα διέλευσης μεταναστών - προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα διαμονής τους, εκτιμώντας ότι η Ειδομένη θα παραμείνει κλειστή, άγνωστο μέχρι πότε. «Θα πρέπει να θεωρούμε το σύνορο της Ειδομένης κλειστό», είπε. Παράλληλα, η κυβέρνηση ζήτησε από την ΕΕ 468 εκατ. ευρώ με τις αναλυτικές ανάγκες σε προσωπικό, τεχνική βοήθεια. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη «φιλοξενία» περίπου 100.000 προσφύγων και μεταναστών στη χώρα σε έκτακτες δομές. Προβλέπει δε τη διάθεση προσωπικού 8.200 ατόμων, εξειδικευμένων στελεχών, για τις υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής, αλλά και τη διάθεση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων προσφύγων. Οι χώροι όπου θα γίνουν θα είναι φυλασσόμενοι από αστυνομικούς. Σε αυτούς θα πηγαίνουν οι αλλοδαποί που έρχονται στην Ελλάδα, αφού πρώτα καταγραφούν.
Πλατεία Βικτωρίας
Πλατεία Βικτωρίας
Eurokinissi
Παράλληλα, «η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον χώρα τράνζιτ (διέλευσης)» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει «ούτε έναν αβοήθητο» και ζήτησε από την ΕΕ κονδύλια, είδη και εξοπλισμό για τη δημιουργία περισσότερων κέντρων εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών. Η συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό επιβεβαίωσε ότι η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας προσανατολίζεται να λάβει αποφάσεις που θα μετατρέπουν την Ελλάδα από χώρα διέλευσης σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης, μάλιστα, στον καταυλισμό προσφύγων της Ντόμποβα στη Σλοβενία, μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην κροατική μεθόριο, ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι η επιστροφή στις διατάξεις της ζώνης Σένγκεν, που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της, συνιστά μια «απαραίτητη» προϋπόθεση για την επίτευξη μιας λύσης στην προσφυγική κρίση. «Είμαι πεπεισμένος (...) ότι μία επιστροφή στη Σένγκεν αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση» επισήμανε ο Τουσκ. Ερωτώμενος σχετικά με την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, ο Τουσκ απάντησε: «Φοβάμαι ότι μερικές φορές χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα εάν πραγματικά θέλετε να εφαρμόζεται η συνθήκη Σένγκεν. Λυπάμαι, ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα».
Οσον αφορά τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, αξίωσε για πολλοστή φορά την «τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», των αποφάσεων δηλαδή που επιτείνουν το πρόβλημα και οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνοντας παραπέρα την πρεμούρα της συγκυβέρνησης να συμμετάσχει σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «προσβλέπει στη μετεξέλιξη της Frontex σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή», αλλά και στην υλοποίηση «του προγράμματος δράσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, μέσω της συνεργασίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο με τις τουρκικές αρχές».
Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικοποίησης της διαχείρισης του Προσφυγικού, η κυβέρνηση, με βάση βέβαια τις συνολικότερες αντίστοιχες κατευθύνσεις στην ΕΕ, συγκρότησε το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης με ...αρχηγό τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Δ. Βίτσα.
Οι Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζουν 5 νέους χώρους «φιλοξενίας», με στόχο να παραδοθούν έως τη Δευτέρα, οπότε και γίνεται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, όλοι σε εκτάσεις του υπουργείου Αμυνας. Το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά και άλλοι 4 στο νομό Κιλκίς. Ενας αεροδιάδρομος στο χωριό Νέα Καβάλα, άλλος ένας στο χωριό Χέρσο, το στρατόπεδο Παπαδάκη στο χωριό Δροσάτο και το στρατόπεδο Κοκκινόρη στο χωριό Κεντρικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ