30 Μαρ 2016

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ενταση συγκρούσεων

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενταση συγκρούσεων
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΚΙΕΒΟ.--
Παρά τις διακηρύξεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και του Πρόεδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι εξομαλύνεται η κατάσταση στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τους θύλακες στις ανατολικές επαρχίες που αντιδρούν στην πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης πριν 2 χρόνια), τις τελευταίες μέρες εντείνονται οι επιθέσεις από στρατό και εθνικιστικά και φασιστικά τάγματα. Χτες, 20 σπίτια καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς στα περίχωρα του Ντονέτσκ, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις νερού και υπήρξαν τραυματισμοί τριών πολιτοφυλάκων. Σε άλλες μάχες, 6 Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε σε ατύχημα με στρατιωτικό όχημα.
Ο διαπραγματευτής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, κατήγγειλε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις επίσημες δυνάμεις και τα εθνικιστικά τάγματα και απαίτησε την εφαρμογή των όρων της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015, απαντώντας αρνητικά στην πρόταση του Ποροσένκο για ανάπτυξη κυανόκρανων του ΟΗΕ, κάτι που - όπως είπε - δεν προβλέπεται πουθενά στη συμφωνία. Αντίθετα, υπενθύμισε ότι προβλέπεται συνταγματική μεταρρύθμιση, αμνηστία και θέσπιση νόμων που θα εξασφαλίζουν ειδικό καθεστώς αυτονομίας και διεξαγωγή τοπικών εκλογών, ζητήματα που - όπως είπε - κωλυσιεργεί η κυβέρνηση του Κιέβου. Τόνισε, δε, ότι οι ίδιοι προετοιμάζονται για τις εκλογές το φετινό Ιούλη.
Ενώ εξελίσσεται αυτή η κατάσταση, συνεχίζονται και οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Κίεβο. Τρία κόμματα, το «Μπλοκ Ποροσένκο», το «Λαϊκό Μέτωπο» του νυν πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ και η «Πατρίδα» (Μπατκίβτσινα) της Γιούλια Τιμοσένκο, επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα νέο σχήμα που αντικαθιστά τον Γιάτσενιουκ, για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως ισχυρίζονται. Την τελευταία ώρα, η Τιμοσένκο ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το νέο σχήμα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που συνέδεσε - υποτίθεται - με μέτρα που θα ανακουφίζουν τα πιο ασθενή στρώματα του πληθυσμού. Το λεγόμενο Ριζοσπαστικό Κόμμα αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση, στο όνομα της μη εξασφάλισης της «καταπολέμησης της διαφθοράς». Ολα αυτά τα παζάρια που γίνονται στις πλάτες του ουκρανικού λαού - που αιματοκυλιέται γιατί η χώρα βρέθηκε για τον πλούτο της και τη γεωστρατηγική της θέση στο επίκεντρο του ενδοαστικού και ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού - εκφράζουν τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης και τη στήριξή τους από ιμπεριαλιστές συμμάχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ