29 Μαρ 2016

Τα παιδιά του πολέμου: εικόνες από drone στο βομβαρδισμένο χωριό Nikishino του Ντονιέτσκ

Τα παιδιά του πολέμου: εικόνες από drone στο βομβαρδισμένο χωριό Nikishino του Ντονιέτσκ

Βομβαρδισμένο αντιφασιστικό μνημείο μνημείο στο Nikishino
Το χωριό Nikishino βρίσκεται πολύ κοντά στη συνοριακή γραμμή που ορίζει τις Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ με την Ουκρανία και σε ίση απόσταση από τις δύο πρωτεύουσες των Λαϊκών Δημοκρατιών. Έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές σε όλες τις φάσεις της σύγκρουσης ενώ συχνά δέχεται τα πυρά του ουκρανικού στρατού και των φασιστικών παραστρατιωτικών μονάδων που δρουν στο πλευρό του. Ουσιαστικά δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει πληγεί από ουκρανικά πυρά τα τελευταία δύο χρόνια ενώ το 80% των κατοικιών είναι ακατάλληλες προς κατοίκηση. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, κάπου 30 οικογένειες συνεχίζουν να κατοικούν στο Nikishino αρνούμενες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους παρότι κάποιοι κατοικούν πότε σε σταύλους και πότε σε υπόγεια καταφύγια αφού τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή όπως υπογραμμίζουν άλλοι μερικές φορές είναι δύσκολο ακόμα και να απλώσεις μια μπουγάδα. Παρ’ όλα αυτά με αλληλεγγύη στην καθημερινότητά τους συνεχίζουν να επιβιώνουν. Χαρακτηριστική για τους ανθρώπους αυτούς είναι η περίπτωση ηλικιωμένης γυναίκας που ενώ έχει παιδιά στο Κίεβο προτιμά να μείνει στο χωριό της καθώς όπως λέει το διαμέρισμά τους είναι πολύ μικρό και δεν θέλει να τους ξεβολέψει (περισσότερα εδώ στην αγγγλική γλώσσα)

Τον τελευταίο μήνα το Nikishino δέχτηκε και πάλι σφοδρά πυρά απ’ την ουκρανική πλευρά.

Εδώ μπορείτε να δείτε μια εικόνα από drone που πετάει πάνω απ’ το χωριό λίγη ώρα μετά από νέο βομβαρδισμό. Τα παιδιά που ‘χουν απομείνει παίζουν στην παιδική χαρά του κλειστού σχολείου τους εν μέσω ερειπίων.


Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα των μονάδων του ουκρανικού στρατού και σκληρότεροι βομβαρδισμοί που ‘χουν ως αποτέλεσμα περίπου δέκα νεκρούς και τραυματίες (τόσο στρατιώτες όσο και άοπλους πολίτες των Λαϊκών Δημοκρατιών). Σε επίσημες δηλώσεις τους, αξιωματούχοι της ΛΔ Ντονιέτσκ υποστηρίζουν ότι θεωρούν αρκετά πιθανή μια νέα προσφυγή της Ουκρανίας σε πόλεμο μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ούτως ή άλλως το επόμενο διάστημα παρουσιάζει ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς καθώς οι τοπικές εκλογές που ‘χουν εξαγγείλει οι δύο Λαϊκές Δημοκρατίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία Μινσκ ΙΙ έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Απρίλη. Για κάποιους, η εντεινόμενη επιθετικότητα της ουκρανικής πλευράς σχετίζεται και με αυτό το γεγονός καθώς πραγματοποίηση των εκλογών υπό τους όρους του Μινσκ θα φέρει την εξουσία των Λ.Δημοκρατιών ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση.

Στην ίδια την Ουκρανία, την προηγούμενη εβδομάδα, όμαδες φασιστών επιτέθηκαν σε πολίτες της πόλης Νικολάεφσκ που τιμούσαν την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης τους απ’ τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής ενώ και στην Οδησσό, περίπου 100 νεοναζί, λιντσάρισαν τους γονείς των 50 θυμάτων του Κτιρίου των Συνδικάτων (2 Μάη 2014) οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη των παιδιών και συγγενών τους ζητώντας την τιμωρία των εμπρηστών-ενόχων.

Αυτά την ώρα που από κυβερνητικά χείλη αναγγελόταν ότι ο μέσος μισθός στη χώρα για τον Ιανουάριο του 2016 υπολογίστηκε σε κάτω από 150 δολάρια…
Πηγή: solidarityantifascistukraine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ