25 Απρ 2016

ΚΚΕ-Καταψήφισε την ανανέωση αδειοδότησης καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου της «Μονσάντο»

Καταψήφισε την ανανέωση αδειοδότησης καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου της «Μονσάντο»

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την αδειοδότηση της ζιζανιοκτόνου δραστικής ουσίας γκλάιφοζεϊτ (glyphosate) που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη γεωργία, σε καλλιέργειες, ραντίσματα και άλλες γεωργικές και κηπουρικές εργασίες. Πρόκειται για δραστική ουσία την οποία παράγει και διακινεί στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς το γνωστό μονοπώλιο της «Μονσάντο».
Το Διεθνές Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε πρόσφατα το γκλάιφοζεϊτ στην κατηγορία των «πιθανά καρκινογόνων ουσιών για τον άνθρωπο», δηλαδή με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι συμμετέχει στο πιο διαδεδομένο φυτοφάρμακο. Παρ' όλα αυτά η Επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση της αδειοδότησής του, την οποία ενέκρινε και το Ευρωκοινοβούλιο με το ψήφισμά του.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα σχετικά με την ανανέωση της άδειας του γκλάιφοζεϊτ, ως πιθανού επικίνδυνου ενεργού συστατικού ζιζανιοκτόνων, γιατί με την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο των τροπολογιών του Λαϊκού Κόμματος, ανανεώνεται η άδεια χρήσης του για επτά ακόμη χρόνια χωρίς τα μέχρι σήμερα επιστημονικά στοιχεία και πορίσματα να είναι ολοκληρωμένα. Δεδομένου ότι η γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική, ανοίγει ο δρόμος για την ανανέωση της άδειάς του για 15 χρόνια, όπως προβλέπει ο σχετικός εκτελεστικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες για την υγεία προϋποθέσεις για μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται ευρέως και για δεκαετίες στην αγροτική παραγωγή.
Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως την ίδια στιγμή στο εμπόριο κυκλοφορούν κι άλλα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα με ανάλογες ή και χειρότερες επιπτώσεις στον άνθρωπο, τα φυτά, το περιβάλλον για τις οποίες επίσης δεν υπάρχουν επαρκή ή καθόλου επιστημονικά πορίσματα για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Οι εργαζόμενοι, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι χρειάζεται να πάρουν υπόψη τους ότι η όλη συζήτηση που ανακινούν η ΕΕ και τα μονοπώλια εντάσσεται στο σφοδρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Για ακόμη μια φορά η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της και τα όργανά τους αποδεικνύουν ότι δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμη και την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων, για να προστατεύσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετούν πιστά. Ένα το συμπέρασμα, η καπιταλιστική οικονομία, το κυνήγι του κέρδους με την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος είναι έννοιες ασύμβατες.
Αυτήν την οικονομία και εξουσία οι λαοί με την πάλη τους έχουν τη δύναμη να βάλουν στο στόχαστρο για να μπορέσουν με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, που θα φέρει την αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, να παράγουν οι ίδιοι και να απολαμβάνουν φτηνά, υγιεινά προϊόντα με διασφαλισμένη την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ