25 Απρ 2016

Παγιδεύουν το λαό σε επικίνδυνα σχέδια

Παγιδεύουν το λαό σε επικίνδυνα σχέδια



Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Στόλτενμπεργκ
Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Στόλτενμπεργκ
Associated Press
Χωμένη μέχρι τα μπούνια αποδεικνύεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ για επέκταση και διασύνδεση των στρατιωτικών τους δυνάμεων σε όλο το τόξο από το Γιβραλτάρ έως την Ανατολική Μεσόγειο κι από το Αιγαίο έως τη Μαύρη Θάλασσα.
Μια ανάπτυξη πολεμικών μέσων σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, προς έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Επικίνδυνοι ανταγωνισμοί, με το εγχώριο κεφάλαιο να εμπλέκει ακόμα βαθύτερα το λαό, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμισή του, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερη λεία στην κατοπινή μοιρασιά.
Δίαυλοι και άξονες
Σκιαγραφώντας τέτοια σχέδια, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με δηλώσεις και υπονοούμενά του την περασμένη Τρίτη, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, τάχα για το Προσφυγικό, διασυνδέεται με τις ναυτικές επιχειρήσεις «Active Endeavour» του ΝΑΤΟ και «Euronav Med SOPHIA» της ΕΕ που επιχειρούν στη Μεσόγειο, το δε Αιγαίο παίζει κομβικό ρόλο στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, ως δίαυλος που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά στον πλουν τους προς Συρία. Ανέφερε ότι αναλυτικότερες αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη και στην αντίστοιχη του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, ώστε να εμβαθύνει αυτή η διασύνδεση στον άξονα Σικελία, Κρήτη, Αιγαίο, με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές από Ασία και Αφρική.
Αλλωστε, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αναπτύσσονται σχέδια ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, ευρύτερα στη Βόρεια Αφρική. Με πρόσχημα Προσφυγικό και «τρομοκρατία», επιδιώκουν να ελέγξουν, και με τα όπλα, όλα τα υποθαλάσσια κοιτάσματα καυσίμου που έχουν εντοπιστεί σε Αιγαίο και Ιόνιο, νότια της Κρήτης, Αδριατική, στα ανοικτά Συρίας, Ισραήλ, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβύης, συν, φυσικά, τους διαύλους Δαρδανέλια, Σουέζ, Γιβραλτάρ.
Χώρα - βάση για το... «σύστημα σταθερότητας» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή
Στους τέτοιους σχεδιασμούς μετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, η εγχώρια αστική τάξη, έχοντας κύριο αντίπαλό της στην περιοχή τουρκικά κεφάλαια, στο πλαίσιο των αντιφατικών μεταξύ τους σχέσεων, ανταγωνισμών και κομπρεμί.
Με μια τέτοια πρεμούρα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας την Τετάρτη στην 3η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «παραμένει πιστή» στο ΝΑΤΟ, όπως και ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ», μπήκε και στο «ψητό»: «Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν και επιθυμούν η Ελλάδα να είναι μια χώρα σταθερότητας, μια χώρα που θα μπορεί επάνω της να χτιστεί το σύστημα σταθερότητας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εκεί είναι η προοπτική μας. Και αυτή την προοπτική τη γεωπολιτική πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο».
Ως επιπλέον «ατού» πρόβαλλε τη δυνατότητα της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να διατηρεί «παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία». Ως παράδειγμα της τέτοιας «γέφυρας», παρουσίασε το γεγονός ότι οι ρωσικοί «S-300» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «φυλούν ΝΑΤΟικές βάσεις»...
Δίνουν Σούδα...
Εξάλλου, διαβεβαίωνε το επιχειρηματικό κοινό του ότι στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ «αναδείξαμε το πόσο σημαντικός είναι ο θαλάσσιος χώρος που βρίσκεται νότια της Κρήτης, βόρεια της Αιγύπτου και της Λιβύης, δυτικά της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας και ανατολικά της Μάλτας και της Ιταλίας». Αναφέρθηκε στη σημασία αυτού του χώρου για τις ΑΟΖ, τη διακίνηση αγαθών, αλλά και τον έλεγχο της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας «μέσα από τη διακίνηση πετρελαίου, όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων».
Ο ίδιος, μιλώντας την προηγούμενη βδομάδα σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση διεκδικεί για τη βάση της Σούδας ρόλο «επίκεντρου» στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς: «Η κύρια βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η Σούδα, που τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί και παραπέρα, κι αυτό που ζητάμε από τους συμμάχους είναι η Σούδα να είναι το επίκεντρο του πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή από τη Σικελία έως την Ανατολική Μεσόγειο».
Ενώ την Τετάρτη δημοσιοποιούσε και άλλα κομμάτια της ελληνικής ...προσφοράς: Με αφορμή το Προσφυγικό, ανέφερε ότι «η Ελλάδα, ως κομβική χώρα, έχει αυτή τη στιγμή έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο μιας νέας πολιτικής ασφάλειας». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη «δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, με πρώτη υπηρεσία πληροφοριών που δημιουργείται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα δώσει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ αλλά και άλλων χωρών εκτός ΝΑΤΟ».
...και οι «άλλοι» Ιντσιρλίκ
Η Αγκυρα παρουσιάζει ως αντίστοιχα δικά της «πλεονεκτήματα» τη δική της γεωστρατηγική θέση, τη δική της πρεμούρα να παίξει στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και βεβαίως τη σημαντική στρατιωτική της δύναμη.
Στο ΝΑΤΟ τα βάζουν όλα στη ζυγαριά. Εξ ου και ο Γ. Στόλτενμπεργκ βρέθηκε την Πέμπτη στην Αγκυρα, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας.
Δήλωσε εκεί: «Είναι η τέταρτη επίσκεψή μου στην Τουρκία ως γγ του ΝΑΤΟ και νομίζω ότι αυτό αντανακλά το βασικό ρόλο και τη σημασία των τουρκικών εισφορών στη Συμμαχία μας. (...) Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πολύ ασταθούς περιοχής. Από την τρομοκρατία και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, έως τις αποσταθεροποιητικές στρατιωτικές δραστηριότητες εντός της Τουρκίας».
Καλωσόρισε, άλλωστε, «τη σημαντική συμβολή της Τουρκίας στην παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση του ISIL, αν μη τι άλλο με τηνπαροχή υποδομών ζωτικής σημασίας στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκκαι με τηνυποστήριξη του Συνασπισμού με άλλους τρόπους».
Δίνοντας, δε, άλλο ένα στοιχείο τού πόσο η λυκοσυμμαχία υπολογίζει την Αγκυρα, σημείωσε: «Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει την αεράμυνα της Τουρκίας μέσω πτήσεων AWACS και την ανάπτυξη συστοιχιών Patriot».
Σε ό,τι αφορά, ειδικά, τη ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αιγαίο, δήλωσε: «Η Τουρκία διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων στο Αιγαίο (...) Εκτιμώ την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της SNMG2 και της τουρκικής ακτοφυλακής και του ναυτικού».
Εκανε, δηλαδή, «γαργάρα» την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, η οποία ξετυλίγεται υπό τα βλέμματα των ΝΑΤΟικών (αλλεπάλληλες υπερπτήσεις, παραβιάσεις και παραβάσεις), καθώς και το συστηματικό γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Αγκυρα, με αφορμή τις διαβουλεύσεις για τις περιοχές δράσης της ΝΑΤΟικής αρμάδας.
Τέλος, αν και ισχυρίστηκε ότι η ΝΑΤΟική παρουσία μείωσε τις προσφυγικές ροές, έσπευσε να προσθέσει: «Είναι σημαντικό να μη σταματήσουμε αυτή τη δραστηριότητα πολύ νωρίς», με πρόσχημα ότι θα αυξηθούν ξανά οι προσφυγικές ροές. «Αρα πρέπει να μείνουμε εκεί όσο χρειαστεί»...
Κατόπιν, ο Γ. Στόλτενμπεργκ μετέβη στο Αιγαίο, όπου προσνηώθηκε στο γερμανικό πλοίο «BONN», τη γερμανική ναυαρχίδα της SNMG2, ενημερώθηκε για την πορεία της επιχείρησης από το Γερμανό διοικητή της και παρακολούθησε μανούβρες των πλοίων που είναι ενταγμένες στη SNMG2.
Επιμένει να παρέχει άλλοθι στη βαθύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση
Την Παρασκευή, ο Γ. Στόλτενμπεργκ κατέφτασε στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο, αφού ευχαρίστησε για «την αφοσίωση της Ελλάδας στα θέματα του ΝΑΤΟ επί πάρα πολλά χρόνια», περιέγραψε τα επόμενα βήματα της λυκοσυμμαχίας:
«Προσαρμοζόμαστε σε μία συμπεριφορά της Ρωσίας, η οποία γίνεται πιο επιθετική σε σχέση με την Ουκρανία. Επίσης, όμως, προσαρμοζόμαστε στη βία που βλέπουμε προς Νότο με τον ISIS, την τρομοκρατία, όπως επίσης και την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Συρία και το Ιράκ. Και, βεβαίως, η κρίση της μετανάστευσης και των προσφύγων έχει σχέση με τη βία που βλέπουμε στη Συρία και το Ιράκ (...) Προσβλέπω στη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου θα αντιμετωπιστούν οι σοβαρές προκλήσεις».
Στη μεταξύ τους συνάντηση, ο Αλ. Τσίπρας, αφού άκουσε κι αυτός τον ΝΑΤΟικό να τον συγχαίρει για τη «σθεναρή» δέσμευσή του και για το ότι, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες», αναφέρθηκε προκλητικά στην ανάγκη... να «συστρατευθεί» η λυκοσυμμαχία στην «αποτελεσματική αντιμετώπιση» της προσφυγικής κρίσης, «προσπερνώντας» το γεγονός ότι αυτή προκλήθηκε από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟικών και των συμμάχων τους στην περιοχή!
Κατά τ' άλλα, πήγε κάτι να πει για «τις αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας οι οποίες εκφράζονται από την αύξηση της παραβατικής δράσης της Τουρκίας στον εναέριο χώρο της Ελλάδας», όπως επίσης ότι «έχουμε ακόμη σημαντικό δρόμο να διανύσουμε σε σχέση με τη δράση του ΝΑΤΟ και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κυρίως ως προς την πρόσβαση στο σύνολο του επιχειρησιακού χώρου» και σε αυτήν την περίπτωση «προσπερνώντας», ωστόσο, το γεγονός ότι το γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Αγκυρα γίνεται με ΝΑΤΟικές πλάτες...
Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε και ανήσυχος μη χαλάσει το ...ίματζ του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η επιτυχής συμβολή του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι απαραίτητη «προκειμένου και το ίδιο το ΝΑΤΟ να αναδείξει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του»...
Ως απάντηση, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία ήταν αυτές που ζήτησαν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, ενώ ισχυρίστηκε, εξίσου προκλητικά, ότι «το ΝΑΤΟ βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης»!
Επαγρύπνηση και πάλη
Ολοι αυτοί οι σχεδιασμοί και εξελίξεις, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά σε όλο το φλεγόμενο τόξο από Μαύρη Θάλασσα έως Μεσόγειο, δείχνουν ότι οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί ολοένα οξύνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς και τον ελληνικό λαό ιδιαίτερα, καθότι, αντικειμενικά, βρίσκεται στο επίκεντρο των τέτοιων εξελίξεων και σχεδιασμών.
Γι' αυτό και πρέπει, άμεσα, να δυναμώσει την οργανωμένη πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο που τον εμπλέκει βαθύτερα σε αυτούς τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, την πάλη ενάντια στην εξουσία του και τις διακρατικές συμμαχίες του, με προοπτική ο ίδιος να πάρει την εξουσία και να αποδεσμεύσει τη χώρα από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ