7 Απρ 2016

Καταγγέλλει τις διώξεις για την πολιτική δράση σε Λετονία και Καζαχστάν

Καταγγέλλει τις διώξεις για την πολιτική δράση σε Λετονία και Καζαχστάν


Την περαιτέρω ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης που μεθοδεύεται στη Λετονία κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με Ερώτησή του προς την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι. Η Ερώτηση έχει ως εξής:
«Το καθεστώς που επικράτησε στη Λετονία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ έχει επιδείξει ένα σύνολο αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, επιβάλλοντας αντικομμουνιστικούς νόμους και διώξεις, φυλακίζοντας πολιτικούς αντιπάλους, στερώντας πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα από σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, εξυμνώντας τους ντόπιους ναζί, αμαυρώνοντας την Αντιφασιστική Νίκη και την περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού, κατά την οποία ο λαός της Λετονίας γνώρισε πρωτόγνωρες κοινωνικές κατακτήσεις.
Τώρα, επιδιώκει την παραπέρα ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης προωθώντας αλλαγές στον ποινικό κώδικα, σε τέτοιο σημείο, που οδήγησαν ακόμη και τον Πρόεδρο της χώρας, Raimonds Vejonis, να εκφράσει την αντίθεσή του.
Στις 7 Απρίλη το Σέιμ (Κοινοβούλιο) της Λετονίας αναμένεται να εγκρίνει τις οριστικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα, που επιδεινώνουν παραπέρα την κατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ετσι, μεταξύ άλλων, το "δημόσιο κάλεσμα για την ανατροπή της εξουσίας ή την αλλαγή της κρατικής οργάνωσης" μπορεί στο εξής να τιμωρηθεί, με βάση τον προτεινόμενο κώδικα με φυλάκιση έως και 5 χρόνια. Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα που προσβλέπει σε ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία θα διώκεται ποινικά.
Επιπλέον, μετά και την τελευταία επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας, σε άρθρο του συγκεκριμένου ποινικού κώδικα αναφέρεται ότι "η βοήθεια προς ξένο κράτος ή ξένη οργάνωση σε μια επιζήμια δράση κατά των συμφερόντων της Λετονίας" τιμωρείται, επίσης, με φυλάκιση έως 5 χρόνια. Οπως υποστηρίζουν πολλοί νομικοί η απροσδιοριστία του όρου της "βοήθειας" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέες αντιδημοκρατικές διώξεις και την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης.
Ερωτάται η ύπατη εκπρόσωπος:
  • Πώς τοποθετείται στην παραπέρα επιδιωκόμενη ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης στη Λετονία;».
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας προγραμματίζει για σήμερα διαμαρτυρία στο Κοινοβούλιο ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης.
Αντιδημοκρατικές διώξεις στο Καζαχστάν
Επίσης, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στην ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα της ΕΕ σχετικά με τις διώξεις στο Καζαχστάν. Σε αυτήν σημειώνει:
«Στις φυλακές του Καζαχστάν, εδώ και 4 χρόνια, από το 2012, βρίσκεται ο Βαντίμ Κουράμσιν, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 χρόνων, με στημένες και χαλκευμένες κατηγορίες, αλλά στην πραγματικότητα για τη δράση του ενάντια στην καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων από το καθεστώς του Καζαχστάν. Οχι τυχαία η σύλληψη και η φυλάκισή του έγιναν αμέσως μετά τη συμμετοχή του σε εκδήλωση του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία, στην οποία μίλησε για περιπτώσεις βασανιστηρίων στις φυλακές του Καζαχστάν.
Ο ίδιος τώρα, όπως έχει καταγγείλει, έχει καταστεί θύμα απάνθρωπης συμπεριφοράς στις φυλακές του Καζαχστάν.
Το σημερινό αστικό καθεστώς, που αναδείχτηκε στο Καζαχστάν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, διαρκώς δείχνει τον αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα του, καταστέλλοντας με βία και δολοφονίες τους εργατικούς αγώνες, απαγορεύοντας τη δράση του ΚΚ Καζαχστάν, επιβάλλοντας νέους αντιδημοκρατικούς νόμους για τον έλεγχο και την αυστηρότερη χειραγώγηση των εργατικών σωματείων και τη συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, φυλακίζοντας υπερασπιστές των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Σ' αυτές τις συνθήκες ερωτάται η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα της ΕΕ, πώς τοποθετείται για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Βαντίμ Κουράμσιν;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ