21 Απρ 2016

Επισπεύδουν τους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς

Επισπεύδουν τους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς
Το ρόλο που μπορεί να παίξει η βάση της Σούδας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «προμοτάρει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με τα μπούνια χώνεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ για επέκταση και διασύνδεση των στρατιωτικών τους δυνάμεων σε όλο το τόξο από το Γιβραλτάρ έως την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο και από το Αιγαίο έως τη Μαύρη Θάλασσα. Μια ανάπτυξη πολεμικών μέσων σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, προς έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Επικίνδυνοι ανταγωνισμοί όπου η εγχώρια αστική τάξη θέλει να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα το λαό, επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερη λεία από την κατοπινή μοιρασιά.
Ο πλούτος, οι «απειλές» και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων
Χαρακτηριστικά για τα παραπάνω ήταν όσα είπε χτες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, απευθυνόμενος στην 3η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών: «Η ανακάλυψη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η επιπρόσθετη αξία που αποδίδεται στην κήρυξη ΑΟΖ, ο σχεδιασμός και η κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων και ηλεκτρισμού αποτελούν γεγονότα - σταθμούς για την οριοθέτηση της γεωπολιτικής κατάστασης και την περαιτέρω χάραξη της εθνικής πολιτικής».
Παρουσίασε ως «απειλές» πτυχές όπως «η οικονομική μετανάστευση, η τρομοκρατία, οι σύγχρονες μορφές πειρατείας, το οργανωμένο έγκλημα, τα όπλα μαζικής καταστροφής, ο ηλεκτρονικός πόλεμος και τα εγκλήματα υψηλής τεχνολογίας, ο θρησκευτικός και εθνικιστικός φονταμενταλισμός και τέλος οι περιβαλλοντικές, υγειονομικές και ενεργειακές απειλές».
«Ορισμένες εξ αυτών δεν είναι στρατιωτικής φύσης, οι προεκτάσεις τους όμως και η αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών τους άπτονται και των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε: «Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει ενσωματώσει πλήρως τις ανωτέρω απειλές στις προβλέψεις του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και αξιολογούνται με ένα συνεκτικό τρόπο από το σύνολο των φορέων που συνθέτουν το σύστημα εθνικής ασφάλειας της χώρας μας».
Ο «πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ»... με την «απόλυτη στήριξη» των ΗΠΑ
Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να υπογραμμίσει κάτι βασικό για το γεωστρατηγικό προσανατολισμό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων: «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό. Η Ελλάδα είναι από τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ και βεβαίως παραμένουμε πιστοί στη Συμμαχία».
Οπως επίσης σκιαγράφησε το σχεδιασμό της κυβέρνησης να παίξει και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - πάντα ως «πιστή στο ΝΑΤΟ» - αναζητώντας παραπέρα αναβάθμιση των ντόπιων ομίλων, «πουλώντας» υπηρεσίες διαμεσολάβησης και γεφυροποιού:
«Η δυνατότητα της Ελλάδας να συνομιλεί την ίδια στιγμή με χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία μάς επιτρέπουν ακόμα να είμαστε εκείνοι που μπορούν άνετα να πουν δημόσια ότι τα ελληνικά οπλικά συστήματα ανατολικής προελεύσεως, όπως οι S-300, φυλούν ΝΑΤΟικές βάσεις. Αυτό βέβαια σε μία έντιμη συνεργασία, εν γνώσει των συμμάχων μας, χωρίς να κάνουμε παιχνίδια τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις ελληνικές θέσεις»...
Αλλωστε, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, τόνισε ότι «η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, έχει την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ. Αν υπήρξε συμφωνία το καλοκαίρι με την κυβέρνηση, υπήρξε συμφωνία διότι υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Προέδρου Ομπάμα και του Προέδρου Ολάντ».
Συνέχισε: «Στις 23 του μηνός θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου Ολάντ με την καγκελάριο Μέρκελ. Να είστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν και επιθυμούν η Ελλάδα να είναι μια χώρα σταθερότητας, μια χώρα που θα μπορεί επάνω της να χτιστεί το σύστημα σταθερότητας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εκεί είναι η προοπτική μας. Και αυτή την προοπτική τη γεωπολιτική πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο»...
Η προοπτική, βέβαια, της... χώρας - βάσης για το «σύστημα σταθερότητας» των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, σε μια περιοχή που κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, σηματοδοτεί τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού σε επικίνδυνες εξελίξεις...
«Μεγάλη επιτυχία» που «δείχνει» ενεργότερο ρόλο της βάσης της Σούδας
Διαβεβαιώνοντας το επιχειρηματικό κοινό του για άλλη μια «επιτυχία» της κυβέρνησής, είπε:
«Εδώ θέλω να σας πω ότι χτες (σ.σ. προχτές) είχαμε μια πολύ μεγάλη επιτυχία στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, διότι αναδείξαμε το πόσο σημαντικός είναι ο θαλάσσιος χώρος που βρίσκεται νότια της Κρήτης, βόρεια της Αιγύπτου και της Λιβύης, δυτικά της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας και ανατολικά της Μάλτας και της Ιταλίας. Ο χώρος αυτός είναι ο θαλάσσιος χώρος που όταν προχωρήσει - είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο, τελειώνει σχεδόν - η συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, θα δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο που θα γίνεται η διακίνηση αγαθών και παράλληλα ο έλεγχος των παράνομων ροών. Ολη η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε αυτή την περιοχή περνά μέσα από τη διακίνηση πετρελαίου, όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων».
Θυμίζουμε εδώ ότι ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, μιλώντας την προηγούμενη βδομάδα σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα τη θέση της χώρας στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση διεκδικεί για τη βάση της Σούδας ρόλο «επίκεντρου» στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: «Η κύρια βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η Σούδα, που τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί και παραπέρα, κι αυτό που ζητάμε από τους συμμάχους είναι η Σούδα να είναι το επίκεντρο του πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή από τη Σικελία έως την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.
Παζάρια σε Αγκυρα και Αθήνα
Ακόμα, θυμίζουμε ότι ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με μια σειρά δηλώσεις και υπονοούμενά του προχτές, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, έκανε για άλλη μια φορά φανερό ότι η ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, τάχα για το Προσφυγικό, διασυνδέεται με τις ναυτικές επιχειρήσεις «Active Endeavour» του ΝΑΤΟ και «Euronav Med SOFIA» της ΕΕ που επιχειρούν στη Μεσόγειο, το δε Αιγαίο παίζει κομβικό ρόλο στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, ως δίαυλος που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά στον πλου τους προς Συρία.
Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι την υλοποίηση των τέτοιων σχεδιασμών συζητά και παζαρεύει ο Γ. Στόλτενμπεργκ και με την τουρκική αστική τάξη, εξ ου και βρίσκεται από χτες στην Τουρκία, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της χώρας.
Σήμερα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να πάει στο Αιγαίο, στη γερμανική ναυαρχίδα της SNMG2, «BONN», με φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να έρθει και στην Αθήνα, ώστε να καταθέσει τη δική της ...προσφορά σε τούτο το επικίνδυνο «δούναι και λαβείν», όπου τα κεφάλαια ένθεν κι ένθεν του Αιγαίου ανταγωνίζονται για το προβάδισμα στις μπίζνες.
Δίνουν κι άλλα...
Σκιαγραφώντας την τέτοια προσφορά, που στην κυβέρνηση την πάνε και πέρα από τη Σούδα, ο Π. Καμμένος είπε χτες στη Διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών:
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα, ως κομβική χώρα, έχει αυτή τη στιγμή έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο μιας νέας πολιτικής ασφάλειας. Και η νέα πολιτική ασφάλεια έχει να κάνει και με τη μετανάστευση. Μια πολιτική ασφάλειας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα χρήσης βιομετρικών στοιχείων και βιομετρικής ταυτότητας (...) την ανάπτυξη δικτύου και συμφωνιών, όπως είναι η συμφωνία για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, με πρώτη υπηρεσία πληροφοριών που δημιουργείται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα δώσει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλων χωρών εκτός ΝΑΤΟ, για τη δημιουργία ενός πλήρους συστήματος ασφάλειας στη Δύση μέσω της Ανατολής».
Να καταγραφούν εδώ και κάποιες πρόσθετες πληροφορίες, σχετικά με όσα διημείφθησαν, Δευτέρα και Τρίτη, στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, κι όπου ο Π. Καμμένος, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, φέρονται να ζήτησαν ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Μεσόγειο, «Active Endeavour» και «Euronav Med SOFIA» αντίστοιχα.
Το σενάριο που εξετάζεται και όπου όπως είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη και στην αντίστοιχη του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, είναι η διασύνδεση δυνάμεών τους από τα στενά της Σικελίας μέχρι και τα νότια της Κρήτης και το Αιγαίο στα βορειότερα, με επίσημο στόχο την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών από Ασία και Αφρική.
Αλλωστε, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αναπτύσσονται πρόσθετα ιμπεριαλιστικά σχέδια επέμβασης στη Λιβύη, αλλά και στη Βόρεια Αφρική γενικότερα, προς εξασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους.
Στην πραγματικότητα, με πρόσχημα το Προσφυγικό και τα δουλεμπορικά κυκλώματα, επιδιώκουν να ελέγξουν, και με τα όπλα, όλα τα υποθαλάσσια κοιτάσματα καυσίμου που έχουν εντοπιστεί σε Αιγαίο και Ιόνιο, στην Αδριατική, στα ανοικτά Συρίας, Ισραήλ, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβύης, συν, φυσικά, τους σημαντικότατους για το παγκόσμιο εμπόριο διαύλους των Δαρδανελίων, του Σουέζ και του Γιβραλτάρ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ