28 Απρ 2016

Νέες τουρκικές προκλήσεις υπό τα βλέμματα του ΝΑΤΟ...

Νέες τουρκικές προκλήσεις υπό τα βλέμματα του ΝΑΤΟ...
Κλιμακώνει η Αγκυρα την προκλητικότητά της στο Αιγαίο, υπό τα βλέμματα μάλιστα των ΝΑΤΟικών που κάλεσε εδώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προς διαχείριση τάχα του Προσφυγικού.
Συγκεκριμένα, χτες, στο πλαίσιο άσκησης έρευνας και διάσωσης (SAR) που κάνουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στην καρδιά του Αιγαίου μεταξύ των νήσων Λέσβος, Χίος, Οινούσσες, Σκύρος, Αγ. Ευστράτιος και Ψαρά, 3 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών, άλλα 4 μεμονωμένα συν 9 ελικόπτερα, συνολικά 23 αεροσκάφη, τα 6 οπλισμένα, προχώρησαν σε 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών (π.χ. δεν κατέθεσαν σχέδιο πτήσης), πρακτικά σε όλο το Αιγαίο, βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό. Καταγράφηκαν και 7 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.
Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 14.28 στο FIR Αθηνών ανατολικά της ν. Ρόδου και στις 14.44 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ν. Ρω, στα 27.500 πόδια. Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 14.45 ανατολικά ν. Ρόδου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».
Πέρα απ' αυτό καθαυτό το γεγονός της υπέρπτησης, άλλο ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι πως - κατά πληροφορίες - έγινε την ώρα που στο νησί βρισκόταν ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Απ. Αποστολάκης, και έδινε ευχές για το Πάσχα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί εκεί. Επιπλέον, μπορεί να έγινε σε μεγάλο ύψος, στα λίγο λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από το έδαφος, και να μην έγινε αντιληπτή απ' όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο νησί, αλλά και πάλι δίνει ένα στίγμα των τουρκικών προθέσεων, όπως αναγνωρίζουν στρατιωτικές πηγές.
Επιπλέον, όπως γράφαμε χτες στον «Ριζοσπάστη», η τουρκική άσκηση, πέρα από τις παραβιάσεις, τις παραβάσεις και την υπέρπτηση, έρχεται σε έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή και ως προς άλλο ένα κομβικής σημασίας σημείο: Διεκδικεί το δικαίωμα συντονισμού τέτοιων επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε όλη την περιοχή δεξιά του 25ου μεσημβρινού - διαπερνά το Αιγαίο στη μέση από βορρά προς νότο - διχοτομώντας επιχειρησιακά το πέλαγος.
Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη άσκηση λήγει σήμερα, αλλά στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αναμένουν «περιστατικά» και την επόμενη βδομάδα, οπότε ξεκινά η ετήσια διακλαδική αποβατική άσκηση μεγάλης κλίμακας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, «EFES - 2016», η οποία θα κορυφωθεί την πρώτη βδομάδα του Ιούνη στην περιοχή του κόλπου Ντογκάνμπεϊ, απέναντι από τις νήσους Σάμο και Χίο.
Σημειωτέον, όλα αυτά διαδραματίζονται ενώ στο Αιγαίο έχει αναπτυχθεί η ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2, υπό τα βλέμματα της οποίας κλιμακώνεται και παραπέρα η τουρκική προκλητικότητα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το ΝΑΤΟ επ' ουδενί εγγυάται την ασφάλεια των λαών και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ