2 Απρ 2016

Οι «βέλτιστες πρακτικές» και το παράδειγμα της Γαλλίας

Οι «βέλτιστες πρακτικές» και το παράδειγμα της Γαλλίας


Αυτές τις μέρες, κυρίαρχο θέμα στη Γαλλία είναι οι αντεργατικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα του να μειωθεί η ανεργία (κινείται πάνω από το 10%). Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι με τις αλλαγές στα Εργασιακά, με την παροχή κινήτρων στους εργοδότες και με μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, θα αυξηθεί η πρόσβαση στην απασχόληση.
***
Ας δούμε τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στη Γαλλία:
  • Ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα θα μπορεί στο εξής να εργάζεται μέχρι 10 ώρες τη μέρα και κατόπιν συμφωνίας με την επιχείρηση μέχρι και 12 ώρες. Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας παραμένει τυπικά στις 35 ώρες, όμως ορίζονται ως μέγιστο όριο οι 48 ώρες τη βδομάδα, που μπορούν να γίνουν 60 μετά από έγκριση της διοίκησης και να υπολογίζονται στο τρίμηνο. Πρόκειται για κλασική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στη βάση οδηγιών της ΕΕ που έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία πολλών άλλων κρατών - μελών.
  • Η προσαύξηση του μισθού για τις υπερωρίες μειώνεται. Δίπλα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης αποκτά ένα ακόμα εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, μειώνοντας το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης. Στην Ελλάδα, η αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης μειώθηκε με αλλεπάλληλους νόμους που ενσωματώθηκαν στα προηγούμενα μνημόνια.
  • Με μια επιχειρησιακή συμφωνία, οι κανόνες της κλαδικής θα μπορούν να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της επιχείρησης. Επί της ουσίας, οι επιχειρησιακές συμβάσεις γίνονται ισχυρότερες από τις κλαδικές, όπως έγινε και στην Ελλάδα με τη θεσμοθέτηση των «ενώσεων προσώπων» και την επί της ουσίας κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
  • Εισάγονται νέοι, ελαστικότεροι όροι για τις απολύσεις. Η εταιρεία θα μπορεί να επικαλεστεί «σημαντική έλλειψη ρευστότητας» ή «εταιρική αναδιοργάνωση, αναγκαία για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας», ενώ για εργαζόμενους πάνω από 20 χρόνια, οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπερνούν τους 15 μισθούς. Ιδια μέτρα για τις ομαδικές απολύσεις και με την ίδια επιχειρηματολογία θα επιχειρήσει να περάσει και στην Ελλάδα η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, όπως προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο. Οσο για τη μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, αυτή είναι ήδη νόμος στην Ελλάδα.
***
Σημειώνουμε τα εξής: Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ολάντ, με την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει στενή συνεργασία και ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει πλέον ανοιχτά με την ευρωπαϊκή ομάδα των σοσιαλδημοκρατών, προωθεί αυτά τα μέτρα με το επιχείρημα ότι στις χώρες που εφαρμόστηκαν έως τώρα, έχουν αποδώσει αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Πράγματι, ανάλογα μέτρα πήρε η ισπανική κυβέρνηση το 2010 - 2012, η Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ. Επομένως, αυτές είναι οι «βέλτιστες πρακτικές», στη βάση των οποίων η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει το επόμενο πακέτο μέτρων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Αν η Γαλλία, με 10% ανεργία, ετοιμάζεται να πάρει μέτρα που πήραν οι ελληνικές κυβερνήσεις πριν από δυο και τρία χρόνια, σκεφτείτε τι θα νομοθετήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με βάση της «βέλτιστες πρακτικές», τώρα που η ανεργία κινείται σταθερά στο 25%!
***
Τη Τετάρτη 6 Απρίλη, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η «Επιτροπή εμπειρογνωμόνων» που συγκρότησε η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, για τις επικείμενες αλλαγές στα Εργασιακά. Η επιτροπή αυτή θα μελετήσει τις «βέλτιστες πρακτικές» και θα διαμορφώσει πόρισμα. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη «Επιτροπή σοφών» αφορούσε τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και με βάση το πόρισμά της η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο - λαιμητόμο στη Βουλή, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για νέες αλλαγές στο άμεσο μέλλον. Τον ίδιο ακριβώς ρόλο θα παίξει και το πόρισμα της «Επιτροπής εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά. Η συμμετοχή στην προετοιμασία της 48ωρης γενικής απεργίας και η επιτυχία της θα αποτελέσουν το καλύτερο μήνυμα στην κυβέρνηση και στην τρόικα να μην τολμήσουν να προχωρήσουν στα σχέδια τους.

Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ