23 Μαΐ 2016

Προκλητικές διατάξεις σε όφελος του κεφαλαίου

Προκλητικές διατάξεις σε όφελος του κεφαλαίου


Μια σειρά από νέας κοπής κραυγαλέες παρεμβάσεις σε όφελος και για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και άλλων «επενδυτών» φιγουράρουν στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  • Από τις περικοπές του «δημοσιονομικού κόφτη» εξαιρούνται ρητά και κατηγορηματικά το σύνολο με τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - ΠΔΕ, δηλαδή τα κονδύλια της ΕΕ (ΕΣΠΑ, «διαρθρωτικά» και επενδυτικά ταμεία) καθώς και οι κρατικές ενισχύσεις που προορίζονται για την τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Τα εν λόγω κεφάλαια για το έτος 2016 προβλέπεται να φτάσουν σε 6,8 δισ. ευρώ και βέβαια παραμένουν στο απυρόβλητο. Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο (φοροληστεία μέσω του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων στη λαϊκή κατανάλωση κ.ά.) φτάνουν σε 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τα ποσά αυτά, αθροιζόμενα με το αμέσως προηγούμενο πακέτο (3,6 δισ. το χρόνο από καρατόμηση Κοινωνικής Ασφάλισης, συντάξεων, μείωση αφορολόγητου μισθωτών - συνταξιούχων κ.ά.) φτάνουν σε 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο, έναντι 6,8 δισ. ευρώ ζεστού κρατικού χρήματος που θα μοιραστεί στα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου μέσω ΠΔΕ.
Και βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το ΠΔΕ αποτελεί αποφασιστικό εργαλείο για τη λειτουργία του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, που κατατίθεται στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα. Πέρα από τη διοχέτευση ζεστού κρατικού χρήματος στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, προβλέπει μια σειρά από φορολογικές απαλλαγές, ελαφρύνσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από το «δημοσιονομικό κόφτη» εξαιρούνται και οι δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς αυτή αποτελεί τον πυρήνα του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα, στο σφαγείο του «κόφτη» μπαίνουν οι συντάξεις, μισθοί και άλλα κονδύλια που σχετίζονται με τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
  • Καταργείται (από την 1η Ιούνη) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, οι εγχώριοι βιομήχανοι το αξιώνουν, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους. Είναι χαρακτηριστική η πρόταση του ΣΕΒ, που αξιώνει την «άρση των άμεσων και έμμεσων φόρων στην παραγωγή. Επανεξέταση των ειδικών φόρων επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης (...) και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή».
Την ίδια ώρα, από το φθινόπωρο φέτος απογειώνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, σε συνέχεια των τρανταχτών αυξήσεων στις βενζίνες και τα καύσιμα κίνησης, που μαζί με τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται να «ξελαφρώσουν» το λαϊκό εισόδημα.
  • Για τα «κόκκινα» δάνεια, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την απαλλαγή από φόρους και τέλη μεταβίβασης των χαρτοφυλακίων με τα δάνεια, που θα πουλήσουν οι τράπεζες σε άλλους «επενδυτές», παρέχοντας ένα ακόμη κίνητρο στα διάφορα funds και τα άλλα κοράκια.
  • Με «φωτογραφική» διάταξη προβλέπονται διαγραφές τυχόν μελλοντικών προστίμων για ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και μονοπώλια, που εμπλέκονται σε υποθέσεις «οριζόντιων συμπράξεων» για το μοίρασμα των κρατικών διαγωνισμών και για την απόσπαση των έργων με προνομιακούς όρους. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται γενικά σε «ενδεχόμενη απώλεια εσόδων του Δημοσίου».
Περισσότερο διαφωτιστική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία, η «αυτεπάγγελτη έρευνα αφορά σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, στα οποία συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα ΜΕΤΡΟ, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών/ σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)».
Στην υπόθεση αυτή κατονομάζονται οι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και INTRACOM.
Επιπλέον, κατονομάζει ότι συνεννοήσεις για το μοίρασμα των κρατικών διαγωνισμών είχαν και μονοπώλια όπως VINCI, HOCHTIEF και SIEMENS...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ