30 Ιουν 2016

«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» Παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων από εργοδοσία και κυβέρνηση

«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων από εργοδοσία και κυβέρνηση
Καλλιεργούν εφησυχασμό, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί νέες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος μισθών και δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από την αυριανή απόφαση του δικαστηρίου



Οι συγκεντρωμένοι πέρασαν αιφνιδιαστικά την κεντρική πύλη και πορεύτηκαν μέχρι τα γραφεία της εταιρείας
Οι συγκεντρωμένοι πέρασαν αιφνιδιαστικά την κεντρική πύλη και πορεύτηκαν μέχρι τα γραφεία της εταιρείας
Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας «Μαρινόπουλος», στον Αλιμο, οργάνωσαν χτες το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι ταξικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό Σωματείο, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα των Νότιων Συνοικιών της Αττικής, απαιτώντας από την εργοδοσία σαφείς απαντήσεις για τις προθέσεις της αναφορικά με την τύχη των 13.000 εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ.
Στην άρνηση της εργοδοσίας να μιλήσει μαζί τους, οι συγκεντρωμένοι πέρασαν αιφνιδιαστικά την κεντρική πύλη, παρά την προσπάθεια της Αστυνομίας και της εταιρείας security να τους εμποδίσει. Ακολούθησε πορεία με συνθήματα μέχρι το κτίριο όπου στεγάζεται η εταιρεία «Μαρινόπουλος», με συνθήματα όπως «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία», ενώ από την ντουντούκα καλούσαν τους εργαζόμενους των άλλων επιχειρήσεων που στεγάζονται στο συγκρότημα να βγουν και να τους συμπαρασταθούν.
Υποχρέωσαν την εργοδοσία σε συνάντηση
Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, η εταιρεία υποχρεώθηκε τελικά να δεχτεί αντιπροσωπεία τους, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι ουσιαστικό. Αντίθετα, η συνάντηση με την εκπρόσωπο της εργοδοσίας επέτεινε κι άλλο την ανησυχία τους, καθώς αναλώθηκε σε ασάφειες, επαναλαμβάνοντας ότι επιδιώκει την «επιστροφή στην κανονικότητα». Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο όμιλος «Μαρινόπουλος» κατέθεσε χτες αίτηση για την υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα τριών ακόμα συνδεδεμένων εταιρειών, της «Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ», της «Express m ΑΕ» και της «ΞΥΝΟΣ ΑΕ».

Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Η πρώτη, είναι η «μητρική» εταιρεία του ομίλου, η οποία ασκεί διοίκηση και επί της ουσίας διαχειρίζεται τα οικονομικά του. Η «Express m ΑΕ» αριθμεί 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα, με συνολικά χρέη 275 εκ. ευρώ και η τρίτη περιλαμβάνει 19 μικρά σούπερ Μάρκετ, τα οποία είχε εξαγοράσει πριν από 10 χρόνια η «Μαρινόπουλος». Τα καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα και στην Ηπειρο, με συνολικό «άνοιγμα» 19,6 εκ. ευρώ.
Οπως και στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ, το Πρωτοδικείο έδωσε χτες προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι αύριο Παρασκευή, οπότε θα συζητηθούν όλες (και οι τέσσερις) αιτήσεις για τη λήψη ή όχι προσωρινής διαταγής, μέχρι τη συζήτηση των κύριων αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99, που ορίστηκε για τις 16 Νοέμβρη σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ και στις 21 Σεπτέμβρη για τις άλλες τρεις εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχει η εκτίμηση ότι όλες μαζί θα συνδικαστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, οπότε θα κριθεί οριστικά το μέλλον της επιχείρησης.
Από την άλλη, υπάρχουν προμηθευτές που ζητάνε δικαστικά να αρθεί τώρα η προσωρινή προστασία και να ξεκινήσει άμεσα η πτωχευτική διαδικασία, προκειμένου να εισπράξουν τις οφειλές.
Ούτε βήμα πίσω!
Αμέσως μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματά της και τους κάλεσε να μεταφέρουν το μήνυμα της οργάνωσης και της κινητοποίησης σε όλα τα μαγαζιά. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη στάση της εργοδοσίας, η οποία προσπαθεί με τεχνάσματα να τους καθησυχάσει και να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στο σχέδιο για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, που εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα και μόνο.
Με συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Εργάτη τα δικαιώματά σου να μην τα παραδώσεις, την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις», έστειλαν μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων, όπως αυτά που σχεδιάζει η εταιρεία με την ανοχή ή και τη στήριξη της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού Σωματείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο γγ του υπουργείου Εργασίας, όσο και η πλειοψηφία στο επιχειρησιακό Σωματείο αναπαράγουν αυτούσια την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας και καλλιεργούν τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους, ενώ έχει ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» για τα εναπομείναντα δικαιώματά τους.
Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η προσωρινή δικαστική προστασία που ζητάει η εταιρεία, με την αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους από νέες περικοπές μισθών, απολύσεις, ανατροπές σε δικαιώματα, αφού στόχος της εργοδοσίας είναι η «εξυγίανση», που σημαίνει νέο γύρο επίθεσης σε βάρος τους.
Το κλαδικό Σωματείο και οι ταξικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό Σωματείο διεκδικούν: Να πληρωθεί κανονικά ο Ιούνης και να καταβληθεί το επίδομα άδειας (και τα δύο θα πρέπει να καταβληθούν σήμερα Πέμπτη), να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα έναντι των πιστωτών της εταιρείας.
Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις
Μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν χτες το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη («Carrefour Μακεδονίας» και Ευκαρπίας), με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα. Συνεχίζοντας τον αγώνα τους, σήμερα Πέμπτη, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 8 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Στη συγκέντρωση θα πάρουν μέρος και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καθώς και εργαζόμενοι άλλων κλάδων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας.
Στη συνέχεια, αύριο Παρασκευή, οι εργαζόμενοι του ομίλου «Μαρινόπουλος» καλούνται από το σωματείο της Β. Ελλάδας να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση που καλεί το σωματείο τους, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για να αποφασίσουν τις επόμενες δράσεις τους. Οπως σημειώνει και το Σωματείο, «η λύση δεν βρίσκεται στην υποταγή, αλλά στον μαζικό, ενωτικό, αλληλέγγυο αγώνα που θα δώσουμε ο ένας πλάι στον άλλο».
Τέλος, στην Καβάλα, οι εργαζόμενοι στον «Μαρινόπουλο» σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή συμμετέχουν σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας και στις συγκεντρώσεις που έχουν ανακοινωθεί έξω από τα καταστήματα στη δημοτική αγορά και στην ιΙχθυόσκαλα, ενώ στην Ξάνθη, σήμερα Πέμπτη, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, θα γίνει συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στο κατάστημα του « Μαρινόπουλου» στην οδό Τσιμισκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ