6 Ιουν 2016

Καβγαδίζουν για τις «offshore» για να «κουκουλώσουν» την αντιλαϊκή στρατηγική τους σύμπλευση

Καβγαδίζουν για τις «offshore» για να «κουκουλώσουν» την αντιλαϊκή στρατηγική τους σύμπλευση



ΕΤην ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περνάει ομοβροντία μέτρων που πνίγουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια για λογαριασμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, από κοινού με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα επιλέγουν να διατηρούν στον αφρό τη «βολική» αντιπαράθεση περί διαφθοράς και διαπλοκής, με αφορμή τις «offshore» εταιρείες, συσκοτίζοντας τόσο τη δική τους στρατηγική σύμπλευση, όσο και την αιτία των δεινών του λαού.
Εδώ και περίπου 10 μέρες ανταλλάσσουν πυρά, εντός και εκτός Βουλής, προσπαθώντας, σε συμπαιγνία, να αναδείξουν στο λαό ως κύριο «υπεύθυνο» για τα βάσανά του, τα «λαμόγια», κάποιους «διεφθαρμένους» πολιτικούς που εμπλέκονται με διεφθαρμένους επιχειρηματίες κ.ο.κ. Βγάζουν διάφορα «άπλυτα» στη φόρα, διεκδικώντας το κάθε αστικό κόμμα το τίτλο του «αρχάγγελου κατά της διαφθοράς» για λογαριασμό του.
«Εμάς δεν μας κρατάει κανένας στο τσεπάκι του, γιατί δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις διάφορες λίστες, στα Panama Papers, ούτε στα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου, ούτε στα payrolls της SIEMENS και των πολυεθνικών που κατέστρεψαν τη χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον του ελληνικού λαού». «Αυτή εδώ η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής», διακήρυξε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση για να «διορθώσει» την απαράδεκτη διάταξη που είχε προηγουμένως περάσει για τις «offshore» μέσα στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα.
«Είναι απολύτως σαφές ότι η δήθεν αδιάφθορη αριστερή κυβέρνηση έχει απολέσει διά παντός το ηθικό πλεονέκτημα, την αξιοπιστία και έχει βυθίσει τη χώρα στη μεγαλύτερη ηθική, αξιακή και οικονομική κρίση», διατείνεται η ΝΔ στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, την επομένη της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, ζητώντας να μάθει: «Υπάρχει ή δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που συμμετέχει σε εξωχώρια (offshore) εταιρεία;» και πάει λέγοντας.
Και δεν είναι μόνο οι «offshore»... Τέτοια σκηνικά έχει παρακολουθήσει ο λαός πάμπολλα και όσο πάνε πυκνώνουν. Τον περασμένο Μάρτη ήταν, για παράδειγμα, στο επίκεντρο οι «εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης», με τον πρωθυπουργό να προκαλεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η ΝΔ είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για «αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές της κυβέρνησης», ενώ πάνω σε ένα τέτοιο φόντο ανταλλάσσονταν μεταξύ των αστικών δυνάμεων διάφορες προειδοποιήσεις του τύπου «πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους» κ.ο.κ.
Στα «δύσκολα», ανασύρουν το χαρτί της διαφθοράς
Ο καβγάς για τις «offshore» που σηκώνουν τα αστικά κόμματα τους βολεύει πολλαπλά. Πρώτα απ' όλα, η ανάσυρση της σκανδαλολογίας και της συζήτησης περί «πάταξης της διαφθοράς» εξυπηρετεί τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης στην προσπάθειά τους να συσκοτίσουν τη στρατηγική τους σύγκλιση στα θεμελιώδη, στη στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου, η οποία οδηγεί στο παραπέρα τσάκισμα του λαού.
Οσο αυτή η αντιλαϊκή στρατηγική σύγκλιση γίνεται πιο εμφανής, ωθεί την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα στο να μεταφέρουν την αντιπαράθεσή τους σε πεδία όπως το ποιος έχει τη δήθεν «ηθική υπεροχή» έναντι των «αντιπάλων» του, να εμφανίζονται ως οι σωτήρες που θα φέρουν επιτέλους την «κάθαρση» και θα αποτελέσουν την εναλλακτική για το σύστημα...
Μέσα από μια τέτοια κάλπικη για το λαό αντιπαράθεση, αποκρύβουν ότι τα φαινόμενα αυτά είναι στο DNA του καπιταλισμού και εμφανίζουν την τάχα καταπολέμησή τους σαν το φάρμακο για να γίνει υγιές το σάπιο ως το μεδούλι εκμεταλλευτικό σύστημα, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι στο πλαίσιο αυτού του συστήματος μπορεί ο λαός να δει μια άσπρη μέρα αρκεί να υπάρχουν... έντιμοι μονοπωλιακοί όμιλοι και έντιμοι πολιτικοί.
Σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, αυτή η αντιπαράθεση, η αποκάλυψη σκανδάλων κ.τ.λ. δεν είναι για το «θεαθήναι», έχει να κάνει με ανακατατάξεις και σφοδρούς ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς...
Μια ακόμα πλευρά είναι το ότι, στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, παίρνονται και προετοιμάζονται μια σειρά αντιδραστικών μέτρων, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, όπως αυτά για παράδειγμα που αφορούν τον έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων και μαζικών οργανώσεων, επιδιώκοντας να περιορίσουν τη δράση κυρίως αυτών που αμφισβητούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.
Μιλάνε για ηθική αυτοί που σφάζουν το λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου
Στην τοποθέτησή του, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις «offshore», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέδειξε ότι ο καβγάς των αστικών κομμάτων αποσκοπεί στην απόκρυψη της ουσίας.
Και υπογράμμισε: «Ποια είναι η ουσία; Οτι το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης και στη χώρα μας - και όχι μόνο στη χώρα μας - διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο πεδίο για τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων, για τη δράση του κεφαλαίου, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κεφαλαιοκρατίας. Αυτός είναι, άλλωστε, ο ρόλος του. Με τη στάση, τη θέση και την πολιτική του παίρνει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, κλιμακώνει τη βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση απέναντι στο λαό. Αντικειμενικά, δηλαδή, εκ του ρόλου του ως πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης έρχεται σε διασύνδεση με την κεφαλαιοκρατία και τα συμφέροντά της. Είναι μια διασύνδεση η οποία δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει και μέχρι τη διαπλοκή».
Εξάλλου, ουδέποτε θεωρήθηκε διαφθορά για αυτά τα κόμματα το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τις κοντά 60 ειδικές φοροαπαλλαγές που απολάμβαναν και απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο 10 ευρώ τη μέρα. Ουδέποτε θεωρήθηκε διαπλοκή η απαλλαγή των βιομηχάνων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή και συνολικά η μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ταυτόχρονα με την εκτίναξη της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων. Δεν θεωρούν διαφθορά όλα τα αστικά κόμματα την ψήφιση νόμων που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, απογειώνουν τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων και επιβάλλουν την εργασιακή ζούγκλα για τις ανάγκες των καπιταλιστικών κερδών. Δεν θεωρείται διαφθορά η φτώχεια που καταδικάζουν το λαό για να εξασφαλίσουν χλιδή και πλούτο στους καπιταλιστές...
Διαφάνεια και απελευθέρωση της κίνησης του κεφαλαίου δεν συμβιβάζονται
Αναδεικνύοντας ότι είναι πρόκληση και μέγας εμπαιγμός να γίνεται λόγος για πάταξη της διαφθοράς σε συνθήκες απελευθέρωσης της κίνησης του κεφαλαίου, ο Ν. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε: «Και εδώ ρωτάμε, καθαρά. Μπορεί να υπάρξει διαφάνεια και να αντιμετωπιστεί το "μαύρο" πολιτικό χρήμα, για παράδειγμα, σε συνθήκες απελευθέρωσης κίνησης του κεφαλαίου; Οταν είναι αυτή η πολιτική της ΕΕ, μπορεί να υπάρξει αυτό το πράγμα; Μπορεί να υπάρξει διαφάνεια σε συνθήκες ύπαρξης φορολογικών παραδείσων, όχι σε εξωχώριες, σε κοσμικές χώρες και σε μικρά νησάκια, αλλά μέσα στην ίδια την ΕΕ ή και στις ΗΠΑ; Μπορεί να υπάρξει διαφάνεια σε συνθήκες ύπαρξης απορρήτων, είτε είναι εμπορικό, τραπεζικό, φορολογικό απόρρητο ή σε συνθήκες ανωνυμίας των μετοχών; Από αυτήν την άποψη, προσπαθείτε ακριβώς να κρύψετε το δέντρο, ενώ υπάρχει ολόκληρο δάσος το οποίο δεν μπορεί να αποκρυβεί».
Και ξεκαθάρισε: «Εμείς λέμε καθαρά ότι όσες διατάξεις κι αν υπάρξουν, επί της ουσίας δεν είναι το πρόβλημα το πόθεν, αλλά το τι έχεις. Και το τι έχεις, σε συνθήκες όπως αυτές που περιέγραψα παραπάνω, δεν μπορεί να αποκαλυφθεί εάν δεν το θελήσεις και ο ίδιος. Και από αυτήν την άποψη, τι είδους διαφάνεια - πραγματικά αναρωτιόμαστε - μπορεί να είναι αυτή;».
Θέλουν να κρύψουν το σκάνδαλο των σκανδάλων που υπηρετούν
Επισήμανε, τέλος: «Το ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μπορεί το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης να είναι και τίμιο και ηθικό, από τη στιγμή που, τουλάχιστον, ψηφίζει συστηματικά νόμους αντιλαϊκούς, ψηφίζει συστηματικά νόμους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων».
Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, καβγαδίζουν τώρα για τις «offshore», πριν για τη Δικαιοσύνη ή τις τηλεοπτικές άδειες, την ώρα που στήνουν διάφορες Επιτροπές πότε για το «χρέος», την άλλη για τα «αίτια της ανθρωπιστικής κρίσης», που πήγαν βέβαια άκλαφτες, τώρα για την «δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες», στο διά ταύτα υπηρετούν την κυριαρχία του κεφαλαίου και εκ των πραγμάτων είναι μέχρι τα μπούνια μπλεγμένα στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Υπηρετούν το σκάνδαλο των σκανδάλων που είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα.
Εξάλλου, ούτε καν για συζήτηση δεν θέτει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα τις προτάσεις που προτείνει το ΚΚΕ για τον στοιχειώδη έλεγχο της διαφθοράς και αντιμετώπισης της διαπλοκής όπως :
-- Υποχρεωτική μετατροπή όλων των μετοχών από ανώνυμες σε ονομαστικές, καθώς και όλων των χρηματοοικονομικών προϊόντων του Δημοσίου και των τραπεζών, όπως π.χ. τα ομόλογα, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος για το τι κατέχει ο καθένας.
-- Κατάργηση όλων των απορρήτων, τραπεζικού, φορολογικού, εμπορικού, επιχειρηματικού. Υπενθυμίζουμε ότι το τραπεζικό και το φορολογικό έχουν αρθεί μόνον ως προς τις διωκτικές αρχές.
-- Απαγόρευση λειτουργίας των εξωχώριων εταιρειών.
-- Ελεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ