15 Σεπ 2016

Χρήμα στα μονοπώλια και όπλα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους

Χρήμα στα μονοπώλια και όπλα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους
Την ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ενωσης» απηύθυνε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής



Από τη χτεσινή ομιλία του Ζ. Κ. Γιούνκερ στο Στρασβούργο
Copyright 2016 The Associated
Από τη χτεσινή ομιλία του Ζ. Κ. Γιούνκερ στο Στρασβούργο
Το διπλασιασμό του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», ώστε να ανέλθει στα 630 δισ. ευρώ έως το 2022, προκειμένου να στηριχθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά και τη δημιουργία Ενιαίου Ανώτατου Στρατηγείου της ΕΕ, με μόνιμες στρατιωτικές δομές που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και θα υπερασπίσουν και με τα όπλα τα μονοπωλιακά συμφέροντα της ΕΕ αν αυτό απαιτηθεί, εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ενωσης».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση στην ΕΕ, λέγοντας ότι «είναι κρίσιμοι οι επόμενοι 12 μήνες» και συστήνοντας σε όλους «να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», ώστε να μην αφήσουμε στα παιδιά μας «μια ΕΕ που ξεχαρβαλώνεται» και «να μη θέσουμε τέλος στο ευρωπαϊκό όνειρο».
Διπλασιασμός του «πακέτου Γιούνκερ» για τους επιχειρηματικούς ομίλους
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν ήταν να αυξηθεί στα 630 δισ. ευρώ έως το 2022, σχεδόν δηλαδή να διπλασιαστεί από τα 315 δισ., που είναι σήμερα, ενώ μεταξύ των τομέων στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις αναφέρθηκε κυρίως στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική.
Πρόσθεσε ότι έως το 2020 θα δοθούν 500 δισ. ευρώ από τα ευρωενωσιακά ταμεία και το ποσό θα ανέλθει στα 630 δισ. ευρώ έως το 2022, με τη συνεισφορά των κρατών - μελών της ΕΕ. Ανέφερε ακόμα ότι θα διευκολυνθεί η ρευστότητα των επιχειρηματικών ομίλων με τη βελτίωση των συνθηκών δανεισμού από τις τράπεζες, μέσω της ενοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να προστατεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους της από τις εισαγωγές φτηνότερων προϊόντων, κάνοντας ειδική αναφορά στη χαλυβουργία και τη γεωργία, ενώ πρόσθεσε ότι γι' αυτόν το λόγο πραγματοποίησε δύο ταξίδια στην Κίνα, διότι, όπως είπε, «η παγκόσμια υπερπαραγωγή κλείνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».
Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της ελεύθερης μετακίνησης και απόσπασης εργαζομένων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν φόρους εκεί που βγάζουν τα κέρδη τους».
Χαρακτηριστική για το τι πραγματικά σημαίνουν όλα αυτά για τους εργαζόμενους ήταν η επισήμανση του Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι «μαζί με αυτές τις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων, πρέπει ακόμα να δημιουργήσουμε το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον», κάτι που μεταφράζεται σε νέα κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα...
Ενιαίο Ανώτατο Στρατηγείο της ΕΕ
Κατόπιν αυτών ο Ζ. Κ. Γιούνκερ πρότεινε και την ίδρυση Ενιαίου Ανωτάτου Στρατηγείου της ΕΕ, με την ταυτόχρονη δημιουργία μόνιμων ευρωενωσιακών στρατιωτικών δομών, ως μέτρα για τη «σκλήρυνση» της «αμυντικής πολιτικής» της λυκοσυμμαχίας, στην πραγματικότητα ως κινήσεις που θα της επιτρέψουν να έχει ενεργότερο ρόλο σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιχειρήσεις.
Παρότι ανέφερε ότι αυτή η ενδυνάμωση των επεμβατικών δυνάμεων της ΕΕ θα πρέπει να έχει «πλήρη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ», έσπευσε να προσθέσει χαρακτηριστικά πως πρέπει «μόνοι μας να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα» και πως χρειάζεται μεγαλύτερη εμβάθυνση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας, έτσι ώστε η ΕΕ να μην εξαρτάται από μια υπερδύναμη.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών μετείχαμε σε περισσότερες από 30 αποστολές της ΕΕ, στρατιωτικού και πολιτικού χαρακτήρα. Αλλά χωρίς μόνιμη δομή δεν μπορούμε να εργαστούμε αποτελεσματικά. Θα χρειαστεί να έχουμε ένα ενιαίο αρχηγείο στους κόλπους της ΕΕ», ανέφερε.
«Περισσότερη ευρωπαϊκή άμυνα στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει λιγότερη διατλαντική αλληλεγγύη», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι έως το τέλος του έτους θα ιδρυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, το οποίο θα χρηματοδοτεί τις πολεμικές βιομηχανίες της ΕΕ.
Υπέδειξε εξάλλου την περιοχή της Μέσης Ανατολής ως ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, τασσόμενος υπέρ μιας «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Συρία», καθώς η ΕΕ «πρέπει να έχει θέση για το μέλλον της Συρίας».
Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά συνέδεσε την πρόταση παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ με την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Ανησυχίες ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής
Στο μεταξύ, αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιείται στην Μπρατισλάβα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μπροστά στην οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, απηύθυνε επιστολή στους αρχηγούς των κρατών - μελών (καθιερωμένη διαδικασία, αλλά αρκετά εκτενέστερη από το συνηθισμένο), εκφράζοντας ανοιχτά την ανησυχία του για κραδασμούς στη λυκοσυμμαχία.
Οπως αναφέρει, η ανησυχία δεν περιορίζεται στην εξέλιξη με το Brexit, ενώ πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία στην ΕΕ, υποδεικνύοντας τις αντιθέσεις που οξύνονται και τους ανταγωνισμούς, διαφορετικά «τα σλόγκαν περισσότερη, λιγότερη ή καλύτερη Ευρώπη θα γίνουν κάποια στιγμή "καθόλου Ευρώπη"».
«Θα ήταν μοιραίο λάθος να πιστέψουμε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μόνο βρετανικό ζήτημα, να πιστέψουμε ότι ο βρετανικός ευρωσκεπτικισμός είναι σύμπτωμα πολιτικής παρέκκλισης ή κυνικό παιχνίδι λαϊκιστών που εκμεταλλεύονται την κοινωνική απογοήτευση», αναφέρει.
«Σήμερα πολλοί, και όχι μόνο στη Βρετανία, πιστεύουν πως το να είναι μέλη της ΕΕ εμποδίζει τη σταθερότητα και την ασφάλειά τους», αναφέρει, για να ταχθεί στη συνέχεια, επικαλούμενος τις προσφυγικές ροές, υπέρ της λήψης μέτρων φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Καλεί, τέλος, τη Σύνοδο να παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ευκαιρίας για τους νέους, την ενιαία αγορά, την ψηφιακή ατζέντα και τις επενδύσεις».
«Μετά το Brexit, δεν έχουμε την επιλογή του "business as usual". Σήμερα, η ΕΕ αντιμετωπίζεται συχνά ως αναγκαίο κακό και όχι ως το κοινό αγαθό. Το σλόγκαν "λιγότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες" σε προεκλογικές εκστρατείες πρέπει να μεταφραστεί σε περισσότερη ευθύνη για την ΕΕ στις εθνικές πρωτεύουσες», αναφέρει.
«Ελπίδες» για τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, «αέρας» στην κυβερνητική προπαγάνδα
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχασε την ευκαιρία να υποστηρίξει τα «εξαιρετικά θετικά σημεία» που, κατά τα λεγόμενά της, περιείχε η ομιλία του Ζ. Κ. Γιούνκερ, αναφέροντας σε σημείωμά της ότι «μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για την κατάσταση και το μέλλον της ΕΕ».
Οχυρωμένη πίσω από μια λεκτική αναφορά του Γιούνκερ ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε», η κυβέρνηση επικροτεί την πρόταση για διπλασιασμό των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και την αναφορά του στην ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, κρύβοντας ωστόσο ότι τίποτα απ' αυτά δεν συνδέεται με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά αφορούν στην ανάγκη του κεφαλαίου για μεγαλύτερη κρατική στήριξη ώστε να ανακάμψει η κερδοφορία του, που ταυτόχρονα προϋποθέτει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.
Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η κυβέρνηση καλωσορίζει τις αναφορές Γιούνκερ υπέρ της «αλληλεγγύης» και «δίκαιης κατανομής» των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη - μέλη, αν και δεν πάει καιρός που συνυπέγραψε αποφάσεις οι οποίες κρατάνε εγκλωβισμένους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα.
Φυσικά, μιλώντας εξ ονόματος της ντόπιας αστικής τάξης επικροτεί και την ενίσχυση του «διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ με ορισμό υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ και προώθηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Συρία».
Σπεύδει φυσικά να υπενθυμίσει ότι οι θέσεις Γιούνκερ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τη Διακήρυξη των Αθηνών, που συνυπέγραψαν πριν από λίγες μέρες τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ και να θέσει ζήτημα σοβαρής επεξεργασίας τους στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ