23 Οκτ 2016

Τα πειράματα της ΟΥΕΦΑ δεν πείθουν τους «μικρομεσαίους»

Τα πειράματα της ΟΥΕΦΑ δεν πείθουν τους «μικρομεσαίους»

Η απειλή για κλειστή Λίγκα των ισχυρών οδήγησε την ΟΥΕΦΑ να αυξήσει τα προνόμιά τους στο Τσάμπιονς Λιγκ
Associated Press
Η απειλή για κλειστή Λίγκα των ισχυρών οδήγησε την ΟΥΕΦΑ να αυξήσει τα προνόμιά τους στο Τσάμπιονς Λιγκ
Το γεγονός ότι το προηγούμενο δεκαήμερο έκαναν πρεμιέρα στο χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ τρεις διασυλλογικές διοργανώσεις (Ευρωλίγκα, Εurocup, FIBA Champions League) υπό δύο διαφορετικές διοργανώτριες αρχές, την Ευρωλίγκα και τη FIBA, κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρο θεωρείται. Αντίθετα, το ευρωπαϊκό μπάσκετ το 2000 είχε ζήσει κάτι ανάλογο όταν οι ισχυρές ομάδες αποφάσισαν να πάρουν τα ηνία (και φυσικά τα κέρδη) των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η FIBA τότε είχε προσπαθήσει να απαντήσει με τη διοργάνωση της Suproleague, ωστόσο αυτή δεν έτυχε της απήχησης που περίμενε. Ενα χρόνο μετά (2001) η κατάργηση της συγκεκριμένης διοργάνωσης σήμανε το τέλος της διαμάχης μεταξύ ισχυρών ομάδων που εκπροσωπούνταν από την ULEB και τη FIBA, με νικήτρια την πρώτη, μέχρι να φθάσουμε στα σημερινά δεδομένα. Ολα αυτά βεβαίως για το μπάσκετ.
Αντίθετα, το ποδόσφαιρο, και ειδικότερα η ΟΥΕΦΑ, τόσο εκείνη την περίοδο όσο και τα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι τώρα δεν αντιμετώπιζε τέτοιους είδους πονοκεφάλους. Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία είχε προλάβει εν τη γενέσει του να λύσει το πρόβλημα που πήγε να δημιουργηθεί. Στις αρχές του 1990 οι φωνές των ισχυρών του αθλήματος για περισσότερο λόγο στα κέρδη, τα οποία λόγω της έξαρσης της εμπορευματοποίησής του στην Ευρώπη άρχισαν να αυξάνουν ραγδαία, είχαν οδηγήσει την OYΕΦΑ να προβεί σε μια σειρά από καινοτομίες όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κύπελλα, με κυριότερη φυσικά τη μετάλλαξη του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο σαφώς πιο εμπορικό και απευθυνόμενο σε μεγαλύτερη μερίδα ομάδων Τσάμπιονς Λιγκ. Στα χρόνια που μεσολάβησαν και σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη εμπορευματοποίηση και την είσοδο περισσότερων χορηγών στη διοργάνωση αλλά και στο ίδιο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ουσιαστικά δεν... κουνήθηκε φύλλο, με την ΟΥΕΦΑ να απολαμβάνει την εμπορικότητα του «προϊόντος» της και τις ομάδες να συναγωνίζονται είτε για τη συμμετοχή είτε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη.
Ισχυροί σύλλογοι: Το... όπλο της κλειστής Λίγκας

Το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ των ισχυρών οδηγεί τους μικρομεσαίους στην αποστασιοποίησή τους από την ΟΥΕΦΑ
Associated Press
Το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ των ισχυρών οδηγεί τους μικρομεσαίους στην αποστασιοποίησή τους από την ΟΥΕΦΑ
Μόνο που πλέον τα πράγματα μοιάζουν να κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς. Ο πακτωλός εκατομμυρίων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό με τον γενικότερο επιχειρηματικό πόλεμο μεταξύ των πολυεθνικών που διεξάγεται στο έδαφός του όσον αφορά τους χορηγούς αλλά και την οικονομική ενδυνάμωση των ισχυρών συλλόγων, κάνουν το παλιό πείραμα της ΟΥΕΦΑ να τρίζει... Και αυτήν τη φορά τα πράγματα δείχνουν το δρόμο της ΟΥΕΦΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα να μην είναι τόσο εύκολος όσο τότε... Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η ΟΥΕΦΑ, που βρέθηκε την τελευταία διετία στο στόχαστρο εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς των παραγόντων της, δείχνει σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή της διαχείρισης των κερδών, να μην πείθει τους ενδιαφερόμενους ισχυρούς συλλόγους. Ηταν περίπου στα τέλη της περασμένης σεζόν όταν μια συνάντηση - αρχικά μυστική, αργότερα δημοσιοποιημένη στην Αγγλία - άφησε να φανεί ο καπνός... Αν και το ερώτημα εάν υπήρχε και φωτιά παρέμενε στον... αέρα, εντούτοις το θέμα από μόνο του φάνταζε σοβαρό. Εκπρόσωποι των διοικήσεων των μεγάλων αγγλικών συλλόγων (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Αρσεναλ) συναντήθηκαν με επίσημη ατζέντα «θέματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου». Ανεπίσημα όμως και βάσει των όσων αποκάλυψαν τα αγγλικά ΜΜΕ, η συζήτηση περιλάμβανε και την ιδέα δημιουργίας μιας κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας. Αλλωστε, οι εδώ και αρκετά χρόνια στερημένοι διακρίσεων στο νυν διευρυμένο Τσάμπιονς Λιγκ αγγλικοί σύλλογοι είχαν ένα λόγο παραπάνω να επιζητούν αλλαγές στο υπάρχον «στάτους κβο». Πολύ περισσότερο μάλιστα που ειδικά για αυτούς τα έσοδα από το εγχώριο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όσα κέρδιζαν από τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Φυσικά, τα σχέδια των Αγγλων για μια κλειστή λίγκα, άρα και μοίρασμα των κερδών σε λιγότερους, δεν άφησαν αδιάφορους και τους ισχυρούς συλλόγων άλλων χωρών από Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία Γαλλία κ.ά.
ΟΥΕΦΑ: Κατεύνασε τους ισχυρούς...

Αν και ψηφίστηκε από τους λεγόμενους μικρούς και δήλωσε αντίθετος στις αλλαγές, ο νέος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Α. Τσέφεριν, δεν τις εμπόδισε τελικά
KEYSTONE/Jean-Christophe Bott
Αν και ψηφίστηκε από τους λεγόμενους μικρούς και δήλωσε αντίθετος στις αλλαγές, ο νέος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Α. Τσέφεριν, δεν τις εμπόδισε τελικά
Βασιζόμενη στη γνωστή συνταγή του παρελθόντος, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δεν άφησε το χρόνο να πάει χαμένο και έδειξε να αντιδρά άμεσα υπέρ των ισχυρών. Περίπου δύο μήνες πριν και μάλιστα πριν ακόμα από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε αλλαγές στη δομή του Τσάμπιονς Λιγκ, οι οποίες σαφώς ευνοούσαν τα λεγόμενα ισχυρά πρωταθλήματα. Ετσι, από το 2018 τα εισιτήρια για απευθείας συμμετοχή στους ομίλους για τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα (αγγλικό, γερμανικό, ισπανικό, ιταλικό) αυξάνοντα σε τέσσερα. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι από τις 32 ομάδες της κύριας φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ οι 16 θα προέρχονται από τις τέσσερις συγκεκριμένες χώρες. Παράλληλα, ανανεώνοντας τις συμφωνίες (φυσικά προς τα πάνω, όσον αφορά τα κέρδη) με τους χορηγούς της ή ανοίγοντας την πόρτα σε άλλους, από πλευράς ΟΥΕΦΑ έγινε λόγος για αναδιάρθρωση στα κέρδη. Και μπορεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Σλοβένος Αλεξάντερ Τσέφεριν, πριν από τις εκλογές να δήλωσε την αντίθεσή του (προερχόμενος άλλωστε από μια μικρή Ομοσπονδία, όπως της Σλοβενίας), ωστόσο και με την εκλογή του δεν άλλαξε κάτι. Οι αλλαγές πέρασαν στη β' φάση και τον ερχόμενο Δεκέμβρη αναμένεται η επικύρωσή τους από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
...ξεσήκωσε τους υπόλοιπους
Ωστόσο, αν και σε πρώτη φάση οι όποιες βλέψεις των ισχυρών έδειξαν να ...χαμηλώνουν, τόσο η Ενωση Επαγγελματικών Συλλόγων (συμμετέχουν όλες οι ομάδες αλλά το γενικό κουμάντο το έχουν οι ισχυρές) όσο και απευθείας οι ισχυροί σύλλογοι έδειξαν - προς το παρόν τουλάχιστον - ικανοποίηση. Ετσι, άφησαν στην άκρη (επίσης προς το παρόν) τα σχέδια για κλειστή Λίγκα.
Ομως, το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύθηκε για την ΟΥΕΦΑ. Γιατί το κλείσιμο ενός μετώπου έφερε το άνοιγμα ενός άλλου, που μπορεί να στερείται ισχύος αλλά έχει το πλεονέκτημα της μαζικότητας. Οι ερχόμενες αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από συλλόγους και από τη λεγόμενη Ενωση Επαγγελματικών Συλλόγων. Αν και η τελευταία χρησιμοποιήθηκε από τους ισχυρούς ως μοχλός πίεσης στα αρχικά σχέδια για κλειστή Λίγκα, πλέον έχει το ρόλο της αιχμής του δόρατος των λεγόμενων μικρομεσαίων. Μέσω της Ενωσης των Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Λιγκών (EPFL) οι σύλλογοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της ΟΥΕΦΑ.
Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ισχυρών και αδύναμων ομάδων και ο ανταγωνισμός μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων πρωταθλημάτων, που με τα νέα δεδομένα γιγαντώνονται περισσότερο, και των υπολοίπων που βάσει των νέων συμμετοχών περνάνε μάλλον στο περιθώριο όσον αφορά τα διεθνή ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν τις δύο βασικές παραμέτρους για τη στάση των μικρομεσαίων συλλόγων. Μάλιστα, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης η Ενωση Ευρωπαϊκών Λιγκών φαίνεται να μελετάει το ενδεχόμενο σπασίματος του μνημονίου συνεργασίας με την ΟΥΕΦΑ, που αφορούσε το μη ορισμό αγώνων πρωταθλήματος σε ώρες ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν αλλά και αυτά που δημιούργησε η εκλογή Τσέφεριν (στηρίχθηκε κυρίως από τους μικρούς) η ΟΥΕΦΑ προσπάθησε να δράσει άμεσα και σε αυτό το μέτωπο ανακοινώνοντας αναπροσαρμογή των εσόδων για τη συμμετοχή στην έτερη διοργάνωσή της, το Europa League. Ποντάροντας φυσικά και στο γεγονός ότι αυτό θα ενδιαφέρει περισσότερους εξαιτίας και του μεγαλύτερου αριθμού συμμετοχών που έχει το Εuropa σε σχέση με το Τσάμπιονς Λιγκ.
Παρ' όλα αυτά το... τυράκι των κερδών δεν έδειξε να πιάνει στο βαθμό που θα επιθυμούσαν οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τη βδομάδα που πέρασε ήρθε, και μάλιστα ιδιαίτερα δυναμικά, στο προσκήνιο το ζήτημα της «Ατλαντικής Λίγκας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ