10 Οκτ 2016

Ο λαός μπλεγμένος στο ΝΑΤΟικό κουβάρι επικίνδυνων αντιθέσεων και ανταγωνισμών

Ο λαός μπλεγμένος στο ΝΑΤΟικό κουβάρι επικίνδυνων αντιθέσεων και ανταγωνισμών

Copyright © NATO/HQ MARCOM - f
Νέες προκλήσεις εκδηλώθηκαν αυτή τη βδομάδα, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, τόσο από την τουρκική ηγεσία, όσο και από την αλβανική κυβέρνηση, με τις πλάτες ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Βάζοντας πάλι θέμα κυριαρχίας σε νησιά και νησίδες και μη οριοθετημένων θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ΚΚΕ, που είπε από την πρώτη στιγμή ότι οι προηγούμενες τέτοιες δηλώσεις Ερντογάν «εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα "γκρίζων ζωνών"»,ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε:
«Υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ».
Εξέλιξη που εκθέτει παραπέρα την κυβέρνηση και τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, όσες χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό ότι η «συμμαχία» Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι τάχα παράγοντας «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», τη στιγμή, μάλιστα, που το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα υποθάλπει και ενισχύει τις επιθετικές βλέψεις της Αγκυρας.
«...να δώσουν τμήματα των ελληνικών Δικαίων»
Κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, εκτιμώντας στον ραδιοφωνικό «Alpha» ότι «τμήματα των τουρκικών ελίτ πιστεύουν ακράδαντα (...) ότι το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε δεν ήταν απλώς ένα πραξικόπημα υπό τον Γκιουλέν (...) αλλά ότι συμμετείχαν σε αυτό και τμήματα μυστικών υπηρεσιών, χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτικών ηγεσιών τους. Με βάση αυτή τη συλλογιστική, προσπαθούν να καλλιεργήσουν σε χώρες που τις κατηγορούν (βλ. ΗΠΑ), την αντίληψη ότι τμήματα των μυστικών υπηρεσιών τους ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα. Προσπαθούν να τους δημιουργήσουν τύψεις και με βάση αυτές τις τύψεις ν' απαιτήσουν κέρδη (...)
Εγώ πάντα εκφράζω μια ανησυχία και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού όταν οι Δυτικοί μπλέκουν σε αντιφάσεις και δεν ξέρουν ποιον από τους δύο(σ.σ. Ελλάδα - Τουρκία)να υποστηρίξουν, στο τέλος κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να δώσουν τμήματα των ελληνικών Δικαίων».
«Ισες αποστάσεις»
Σε μια πρόσθετη τέτοια απόδειξη, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές δηλώσεις «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε στην Ουάσινγκτον ότι «Τουρκία και Ελλάδα έχουν επί μακρόν εδραιωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου», στη γνωστή τακτική των «ίσων αποστάσεων», που ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε, παραπέμποντας στη «συνεργασία» των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, εκεί ακριβώς όπου ενισχύεται η τουρκική επιθετικότητα: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθαρρύνει Τουρκία και Ελλάδα να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν καλές γειτονικές σχέσεις και να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής».
Εχει αξία η επισήμανση, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν το Αιγαίο κρίσιμο κρίκο στα σχέδιά τους για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου σπεύδουν, με κάθε πρόσχημα, να παρατάξουν δυνάμεις - όπως έγινε π.χ. με τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που κατέπλευσε εδώ με πρόσχημα το Προσφυγικό - στο πλαίσιο της κόντρας τους με Ρωσία και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα.
Διόλου τυχαία, ο νέος ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων Ευρώπης και Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στρατηγός Κ. Σκαπαρότι, ολοκληρώνοντας τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, κι αφού πρώτα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, προχώρησε μεσοβδόμαδα σε μια άτυπη επιθεώρηση σε σημαντικές για τη λυκοσυμμαχία στρατιωτικές υποδομές στην Κρήτη:
Το Ναύσταθμο Κρήτης, όπου ενημερώθηκε για τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητές του. Την 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου ενημερώθηκε για τη «συνδρομή» που παρέχει στην «εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων» της Ελλάδας. Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), όπου ενημερώθηκε για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει «ως πιστοποιημένη ΝΑΤΟική εκπαιδευτική οντότητα». Το Πεδίο Βολής Κρήτης, όπου ενημερώθηκε για το «πολυεθνικό πλαίσιο λειτουργίας» του. Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία το χρησιμοποιούν μόνιμα, ενώ οι Αμερικανοί επιθυμούν να πυκνώσουν τις «επισκέψεις» τους εκεί για εκπαίδευση.
«Μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ»
Για τη σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Σούδα, να καταγραφούν και όσα είπε στην «Καθημερινή» ένας από τους πλέον καταρτισμένους στο θέμα, ο ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης, τέως διοικητής των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων Ευρώπης. Πιστεύει ότι «σε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία με την άνοδο του "Ισλαμικού Κράτους", την αστάθεια και την αναταραχή στα ελληνοτουρκικά σύνορα»,η Ελλάδα είναι «γεωπολιτικά κρίσιμη για τη Συμμαχία, λόγω της βάσης και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της»...
Αντίστοιχα, και ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Τζ. Πίατ, στην τελετή ορκωμοσίας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έλεγε πως «ό,τι συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια έχει μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ», μιλώντας ταυτόχρονα για «σημαντικές προκλήσεις», τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η Αθήνα.
«Προκλήσεις» τις οποίες η η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδέχεται, με γνώμονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.
Μια αποφασιστικότητα που τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να διατρανώσουν με κάθε ευκαιρία, χρησιμοποιώντας και παρόμοια λεκτικά σχήματα με αυτά των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.
«Εθνική συνεννόηση» πάνω στα «εθνικά ζητήματα»
Π.χ. την Τρίτη, στη Λευκωσία, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γεωγραφία και Ιστορία έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα και την Κύπρο σε κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο, ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική (...) σε μια θαλάσσια περιοχή, με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία. Είμαστε ως χώρες στο κέντρο των εξελίξεων. Υπ' αυτό το πρίσμα και δεδομένων των συνεχών αναταραχών και της αστάθειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι αναγκαία η διατήρηση σε πολύ υψηλό επίπεδο όλων των παραγόντων ισχύος των χωρών μας.
Οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε την κοινή μας στρατηγική και τις πολιτικές μας, τόσο για την ασφάλειά μας, αλλά και για την προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων», πρόσθεσε, «ντύνοντας» με μανδύα «εθνικών ζητημάτων» τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και σχήματα, την ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Είναι αυτή μια ύπουλη τακτική της ντόπιας αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της: Από τη μια, να κρατά μεν, αυτήν την περίοδο, χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις. Από την άλλη, όμως, να επικαλείται «εθνικά ζητήματα», ώστε να επιτύχει «εθνική συνεννόηση», που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά στοίχιση του λαού στους τυχοδιωκτισμούς της στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, όπου μέσα από αντιφατικές σχέσεις με άλλα κεφάλαια, κομπρεμί και ανταγωνισμούς, επιδιώκει τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερα μερίδια από τη λεία για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αλλωστε, οι σχετικές αντιδράσεις των αστικών κομμάτων, με τοποθετήσεις και ανακοινώσεις, πέρα από... νουθεσίες προς την κυβέρνηση για το πώς να κινηθεί απέναντι στην Αγκυρα, δεν ξεφεύγουν ούτε κατά ένα κόμμα από τη στρατηγική σύμπλευσή τους με τις επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης για βαθύτερη τέτοια εμπλοκή.
Προς επίδειξη, μάλιστα, του τέτοιου ...αρραγούς μετώπου και της προθυμίας του να το υπηρετήσει, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «αντιπαραγωγικές τοποθετήσεις», που αμφισβητούν το καθεστώς στο Αιγαίο, βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, από τη ΝΔ ζήτησαν, «στο πλαίσιο ενός επισήμου, οργανωμένου και θεσμικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (συνέρχεται στο ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή των αστικών κομμάτων), αλλά και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, «προκειμένου να παρασχεθούν από τον κ. Κοτζιά όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις και να συζητηθούν διεξοδικά οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα».
Οπου εντάσσουν και τις πρόσφατες δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου, αρμόδιου για ζητήματα Διεύρυνσης, Γ. Χαν, και του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπουσάτι, περί Τσάμηδων, ως θέματος που εκκρεμεί ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, με τον Αλβανό ΥΠΕΞ να εμφανίζεται, μάλιστα, βέβαιος ότι το «τσάμικο» δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών, ως άλλη μια απόδειξη ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ σε τίποτε δεν προστατεύουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Ψιλά γράμματα
Αυτά, βέβαια, είναι ψιλά γράμματα για τους αστούς. Χαρακτηριστική περίπτωση ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που συναντήθηκε με τον προαναφερόμενο Αμερικανό στρατηγό και, σύμφωνα με το Μαξίμου, «συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις σε θέματα ασφαλείας, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, καθώς και η συμβολή του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, τονίστηκε η συμβολή της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».
Με άλλα λόγια, ο Αλ. Τσίπρας «ξέπλυνε» το ΝΑΤΟ, που με επεμβάσεις γεννά αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς, ενώ δήλωσε σε όλους τους τόνους πρόθυμος να εμπλέξει βαθύτερα τη χώρα και το λαό στους βρωμερούς σχεδιασμούς του, οι οποίοι ως συνήθως προωθούνται στο όνομα της «σταθερότητας» και της «ειρήνης».
Να καταγραφεί και η λιτή αλλά χαρακτηριστική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας μετά τη συνάντηση Καμμένου - Σκαπαρότι: «Συζήτησαν θέματα που αφορούν τη σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, δίνοντας έμφαση στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας και στην ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή. Εγινε εκτίμηση της δραστηριότητας της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και εκφράστηκε αμοιβαία ικανοποίηση για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω παρουσίας της». Να παραμείνει εδώ, δηλαδή, η ΝΑΤΟική αρμάδα που κάλεσε η κυβέρνηση, αυξάνοντας την επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων στο δίαυλο που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά πλοία στον πλου τους προς Συρία...
Σε ένα τέτοιο φόντο γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτε, παρά μόνο κινδύνους, από τους σχεδιασμούς των αστών και των λυκοσυμμαχιών τους σε διεθνικό επίπεδο. Οτι πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα του ώστε να απεμπλακεί η χώρα από ΝΑΤΟ και ΕΕ, να χαράξει το δικό του δρόμο, στη δική του εξουσία και οικονομία, ως μονόδρομο για την ειρήνη και την προκοπή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ