4 Ιαν 2017

Μπαράζ βομβαρδισμών στην Ανατολική Ουκρανία

Μπαράζ βομβαρδισμών στην Ανατολική Ουκρανία
Η έξαρση των επιθέσεων συνδυάζεται με την επίσκεψη Μακέιν στην περιοχή


Παρά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς, δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) στην Ανατολική Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (ο όρος είναι παραπλανητικός, αφού την εξουσία έχουν αστικές δυνάμεις προσδεμένες με τη Ρωσία).
Ειδικότερα, αυτές τις μέρες που στην Ουκρανία βρέθηκε αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου με επικεφαλής τον γνωστό ρεπουμπλικάνο αντιδραστικό γερουσιαστή Τζον Μακέιν, εντάθηκαν οι βομβαρδισμοί. Ο Μακέιν αλλά και Δημοκρατικοί γερουσιαστές έσπευσαν να στηρίξουν την αντιδραστική κυβέρνηση του μεγαλοκαπιταλιστή Πέτρο Ποροσένκο και να υποσχεθούν ότι θα συνεχίσουν τη βοήθεια και τη νέα χρονιά. Αμέσως μετά την επίσκεψη των Αμερικανών γερουσιαστών στη Μαριούπολη, την Πρωτοχρονιά, εξαπολύθηκε ένας καταιγισμός πυρών στη γύρω περιοχή.
Υπολογίζεται ότι η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, του Φλεβάρη του 2015, παραβιάστηκε έως χτες πάνω από 550 φορές, με όπλα κάθε διαμετρήματος, ενώ αναφέρθηκαν μόνο υλικές ζημιές, παρότι χτυπήθηκαν πολλές κατοικημένες περιοχές. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης των πολιτοφυλακών του Ντονέτσκ, Εντουάρντ Μπασούριν, χαρακτήρισε το τελευταίο μπαράζ επιθέσεων ένα σόου μπροστά στους Αμερικανούς για να δείξει ο ουκρανικός στρατός το δήθεν αξιόμαχό του.
Από την άλλη, ο πρόεδρος του λεγόμενου Λαϊκού Συμβουλίου του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, σημείωσε ότι δεν έχουν καμία αυταπάτη πως η κυβέρνηση του Κιέβου θα εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, και πρόσθεσε, κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που έφυγε, ότι «όλες οι πράξεις του Κιέβου ήταν μια σταθερή υπονόμευση των συμφωνιών». Ωστόσο, σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να το δουν και όσοι στη διεθνή κοινότητα στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση» και ότι «αυτή την αλήθεια επιδιώκουμε να αναδείξουμε με την προσπάθεια που συνεχίζουμε να κάνουμε γι' αυτές τις συμφωνίες». Κατέληξε λέγοντας ότι «οι Λαϊκές Δημοκρατίες είναι πλέον πιο δυνατές και αποφασισμένες στην κατεύθυνση της συγκρότησης του δικού τους κράτους».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι φασιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία βρήκαν την ευκαιρία να ξαναβγούν στους δρόμους του Κιέβου για να τιμήσουν τα 102 χρόνια από τη γέννηση του ηγέτη τους Στέπαν Μπαντέρα, που στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου οργάνωσε τα τάγματα που συνεργάστηκαν με τους ναζί κατακτητές ενάντια στον Κόκκινο Στρατό και την ΕΣΣΔ, και στη συνέχεια η εθνικιστική ένωση που συγκρότησε πρωτοστάτησε με τη στήριξη και των ιμπεριαλιστών στις δολιοφθορές και τα σαμποτάζ κατά της σοσιαλιστικής Ουκρανίας.
Απόγονοι τέτοιων αποβρασμάτων, μερικές εκατοντάδες, συγκεντρώθηκαν την 1η Γενάρη το βράδυ στο Κίεβο, με πυρσούς και πορτρέτα των δολοφόνων προγόνων τους, με κεντρικό σύνθημα να συνεχιστεί η «απελευθέρωση» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ