3 Φεβ 2017

Τρομάζουν τα στοιχεία για τη φτώχεια στην Αμερική



«Αν η κυβέρνηση Ομπάμα αφιέρωνε για την καταπολέμηση της φτώχει ας το 50% των δαπανών που δίνει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δεν θα υπήρχε ούτε ένα παιδί στην Αμερική που θα πήγαινε απόψε για ύπνο πεινασμένο» γράφει το αμερικάνικο περιοδικό «Προγκρέσιβ».
Κι όμως! Στην Αμερική του 21ου αιώνα τα στοιχεία για τη φτώχεια τρομάζουν. Πολύ συχνά, οι πολιτικοί – τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι – μιλούν μετά την έκρη ξη της οικονομικής κρίσης για την ανάγκη απο ταμίευσης, αλλά το ερώτημα είναι πώς;
Με ποιον τρόπο, δηλαδή, θα επιβιώσουν τα εκατομμύρια των Αμερικάνων που αγωνίζονται να διατηρήσουν τα σπίτια τους, την αξιοπρέ πειά τους, και να θρέψουν τις οικογένειές τους; Τα στοιχεία είναι επίσημα: Κάπου 40 εκα τομμύρια Αμερικάνοι πολίτες – το 13% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών – ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το 2008, περίπου 49 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονταν στην Αμερική (32 εκατομμύρια ενήλικες και 17 εκα τομμύρια παιδιά). Ο αριθμός των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας αυξήθηκε μάλιστα κατά 3,5% από το 2007. Κατά ειρωνική σύμπτωση, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό «πεινασμένων» πολιτών είναι στο Τέξας.
Τον περασμένο χρόνο, το 4% όλων των αμε ρικάνικων νοικοκυριών επιβίωνε χάρη στα συσ σίτια των φιλανθρωπικών οργανώσεων. Πάνω από το 50% του συνόλου των νοικοκυριών που αντιμετώπιζαν ελλείψεις τροφίμων, μετείχε σε κάποιο ομοσπονδιακό πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Όκλαντ, το 50% του συνόλου των Αμερικάνων μεταξύ 20 και 65 ετών (4 στους 10 ενήλικες) θα υποχρεωθεί στη διάρκεια της ζωής του να χρησιμοποιήσει κουπόνια σίτισης. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο εφιαλτικό 85% για τους Αφροαμερικανούς, που μαζί με τους ισπανόφωνους υφίστανται τη μεγαλύτερη έλλειψη τροφής.
Όταν ο Ομπάμα δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι προτίθεται να «τελειώσει τη δου λειά» στο Αφγανιστάν, οι φτωχοί Αμερικάνοι τού απαντούν ότι «η δουλειά που χρειάζεται να ολοκληρωθεί είναι εδώ, στην Αμερική, και όχι στην Κεντρική Ασία ή τη Μέση Ανατολή» σημει ώνει το «Προγκρέσιβ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ