15 Ιουλ 2017

Πλησίασε τα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο εξάμηνο του έτους

        


Σε δυσθεώρητα ύψη -και πολύ πάνω από τους επίσημους μνημονιακούς στόχους- παραμένει το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω της συνεχιζόμενης καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος.
Στο πρώτο εξάμηνο του έτους (Γενάρης – Ιούλης 2017) ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,936 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,632 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 431 εκατ. ευρώ.
Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει ότι συνεχίζεται σε σταθερή βάση το φοροχαράτσωμα του λαού, ενώ η υπέρβαση του στόχου οφείλεται στη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο σε κάθε είδους δαπάνη που σχετίζεται με τις λαϊκές ανάγκες.
Συγκεκριμένα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,174 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,338 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 73 εκατ. ευρώ ή 0,3% έναντι του στόχου του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν 23,771 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,443 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 22,863 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,149 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ – ΠΕΔΥ κατά 265 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 72 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 55 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 299 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ