20 Αυγ 2017

Το «αντίο» του Μπολτ, οι εκπλήξεις και η ... ασθενής IAAF



Οι εκπλήξεις, με τον ...καταποντισμό αρκετών εκ των αθλητών που θεωρούνταν φαβορί, η υποχώρηση της κυριαρχίας των Τζαμαϊκανών στις περισσότερες κούρσες ταχύτητας, το θέμα με τη μόλυνση αρκετών αθλητών από ιό και τα παρατράγουδά του, που είχαν να κάνουν με τον αθλητή από την Μποτσουάνα Ισαάκ Μακβάλα, ήταν σε γενικές γραμμές αυτά που έδωσαν το στίγμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Λονδίνο. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που, όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο το 2016, πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία Ρώσων αθλητών, πέραν κάποιων εξαιρέσεων (που αγωνίστηκαν με τη σημαία της IAAF), εξαιτίας της παράτασης στην τιμωρία της χώρας τους λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ. Γεγονός που σαφώς παίζει το ρόλο του όσον αφορά τον συναγωνισμό κυρίως μεταξύ των χωρών που διεκδικούν τα πρωτεία στον πίνακα των μεταλλίων.
Αδοξο φινάλε για Μπολτ... τίτλοι τέλους για Μο Φάρα
Αναμφισβήτητα, το γεγονός που χαρακτήρισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι το φινάλε της πλούσιας σε διακρίσεις καριέρας του ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο (τουλάχιστον μέχρι τώρα), Τζαμαϊκανού Γιουσέιν Μπολτ. Ο ίδιος, έχοντας τερματίσει την καριέρα στους στίβους από τις αρχές του χρόνου και πραγματοποιώντας την αποχαιρετιστήρια φιέστα στο Κίνγκστον, πήγε στο Λονδίνο προκειμένου να βάλει και τυπικά τους τίτλους τέλους. Ωστόσο αυτοί μπήκαν με έναν τρόπο που ίσως κανείς να μην πίστευε πριν αφού στον τελικό των 100 μ. ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ βρέθηκε σε μία εντελώς άγνωστη θέση γι' αυτόν, την 3η, με χρόνο 9.95, η οποία απλά του πρόσφερε το μοναδικό χάλκινο μετάλλιο στην καριέρα του. Μάλιστα, τη στιγμή που ο άνθρωπος ο οποίος θα μπορούσε να τον απειλήσει άμεσα στην τελευταία του κούρσα, ο Καναδός Αντρέ Ντε Γκρας, δεν πήρε μέρος λόγω τραυματισμού. Ολες οι συγκυρίες έδωσαν στον Αμερικανό Τζάστιν Γκάτλιν την ευκαιρία να δώσει τη δική του απάντηση τόσο για τις προηγούμενες ήττες του από τον Μπολτ όσο και στο όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί εναντίον του μετά την τιμωρία για χρήση αναβολικών, παίρνοντας την πρωτιά με χρόνο 9.92. Η... ρεβάνς των Αμερικανών στο αγώνισμα μάλιστα έγινε μεγαλύτερη από τη 2η θέση, την οποία πήρε ο συμπατριώτης του Γκάτλιν και ανερχόμενο αστέρι των σπριντ, Κρίστιαν Κόλμαν (9.94).

Η απώλεια της πρωτιάς στα 100 μ. σημάδεψε το φινάλε της καριέρας του Γιουσέιν Μπολτ, γεγονός που ξεχώρισε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Λονδίνο
Associated Press
Η απώλεια της πρωτιάς στα 100 μ. σημάδεψε το φινάλε της καριέρας του Γιουσέιν Μπολτ, γεγονός που ξεχώρισε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Λονδίνο
Στη διοργάνωση του Λονδίνου μπήκαν οι τίτλοι τέλους τουλάχιστον όσον αφορά την καριέρα του στα αγωνίσματα εντός σταδίου (θα αγωνίζεται σε μαραθώνιο πλέον) και σε έναν ακόμη σπουδαίο αθλητή, τον πολιτογραφημένο Βρετανό με καταγωγή από τη Σομαλία Μοχάμεντ Μο Φάρα, πολυνίκη τα τελευταία χρόνια στις αποστάσεις 5 και 10 χλμ. Ο Μο Φάρα ήθελε να αποχαιρετήσει τους Βρετανούς με ένα ακόμα «χρυσό» νταμπλ στα δύο αγωνίσματα, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια. Τελικά το κατάφερε μόνο στα 10 χλμ., όπου πρώτευσε με 26.49.51. Αντίθετα, στα 5 χλμ., που αποτελούσαν το καλύτερό του αγώνισμα, η κούραση και η τακτική των Αιθιόπων αντιπάλων του (τον έκλεισαν έξυπνα στους τελευταίους γύρους) τον άφησαν στη 2η θέση με 13.33.22, πίσω από τον νικητή Εντρις από την Αιθιοπία (13.32.79).
Καταποντισμός των φαβορί
Μπορεί η ήττα του Μπολτ να προκάλεσε αίσθηση με το «καλημέρα» των αγώνων αφού ο τελικός των 100 μ. έγινε μόλις τη 2η μέρα της διοργάνωσης, ωστόσο έμελλε να μην είναι η μοναδική έκπληξη (έστω και εάν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα). Ετσι, στη συνέχεια των αγώνων σε αρκετά αγωνίσματα υπήρξαν εκπλήξεις, με αρκετά από τα λεγόμενα αουτσάιντερ ή και αθλητές που δεν είχαν ούτε αυτόν τον χαρακτηρισμό να παίρνουν τις πρωτιές έναντι των φαβορί. Μια από τις κυριότερες εκπλήξεις σημειώθηκε στα 200 μ., όπου κυριάρχησε ο πολιτογραφημένος Τούρκος (Αζέρος στην καταγωγή) Ραμίλ Γκουλίεφ, ο οποίος πήρε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 20.09, αφήνοντας πίσω τα φαβορί του αγωνίσματος. Ενα από αυτά, ο Νοτιοαφρικανός Φαν Νίκερκ, που ήρθε 2ος με 20.11.106 και δεν κατάφερε να κάνει το νταμπλ στα χρυσά μετάλλια μετά τη νίκη του στα 400 μ. Καταβεβλημένος από τα όσα του συνέβησαν με τον αποκλεισμό του στα 400 μ. το δεύτερο φαβορί της κούρσας, Ισαάκ Μακβάλα, από την Μποτσουάνα, έμεινε τελικά εκτός βάθρου. Μια ακόμα από τις εκπλήξεις που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση είναι η νίκη του Νορβηγού Κάρστεν Βάρχολμ στα 400 μ. με εμπόδια (48.35) που χάρισε στη χώρα του το πρώτο χρυσό σε διεθνή διοργάνωση σε αγώνα δρόμου. Ο νεαρός αθλητής με εκπληκτική κούρσα άφησε πίσω τα σπουδαία ονόματα του αγωνίσματος, όπως τον χρυσό Ολυμπιονίκη Αμερικανό Κίρον Κλέμεντ (3ος με 48.52), τον πολιτογραφημένο Τούρκο (με κουβανική καταγωγή) Κοπέλο (2ος με 48.49) και τον Σάμπα από το Κατάρ που σκόνταψε στο τελευταίο εμπόδιο. Εκπληξη υπήρξε και στα 400 μ. των γυναικών, με την Αμερικανίδα Φίλις Φράνσις να ανατρέπει όλα τα προγνωστικά, που ήθελαν πρωταγωνίστριες τις Μίλερ και Φίλιξ, και να παίρνει την πρώτη θέση (49.92). Στο επί κοντώ των ανδρών για μια ακόμη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου το σπουδαίο όνομα, ο Γάλλος Ρενό Λαβινελί, δεν κατάφερε να ανέβει στην πρώτη θέση. Αντίθετα, αυτό το κατάφερε ο Αμερικανός Σαμ Κέντρικς (5,95 μ.) με τον Γάλλο να είναι τελικά τρίτος (5,89) και δεύτερο τον Πολωνό Λίσεκ (5,89). Στο τριπλούν των γυναικών η Γιουλιμάρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα έβαλε τέλος στην κυριαρχία της Κολομβιανής Κατερίνε Ιμπάργκεν στις μεγάλες διοργανώσεις από το 2012 μέχρι τώρα, παίρνοντας την πρωτιά (14,91) αφήνοντάς την στη δεύτερη θέση (14,89).
Ερωτήματα και αντιδράσεις για τον ιό

Τα... τερτίπια της IAAF υποχρέωσαν τον Μακβάλα να τρέξει μόνος του κυνηγώντας την πρόκριση στα ημιτελικά των 200 μ.
Associated Press
Τα... τερτίπια της IAAF υποχρέωσαν τον Μακβάλα να τρέξει μόνος του κυνηγώντας την πρόκριση στα ημιτελικά των 200 μ.
Εκτός όμως της αγωνιστικής δράσης εντός του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στιγμάτισε και ένα σοβαρό γεγονός. Αυτό είχε να κάνει με τη μόλυνση από ιό άνω των 30 αθλητών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν στομαχικές διαταραχές και πυρετό και αρκετοί να αποσυρθούν από τους αγώνες. Οπως διαπιστώθηκε, οι εν λόγω αθλητές διέμειναν σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Αν και αρχικά εκτιμήθηκε πως πρόκειται για τον ιό της γαστρεντερίτιδας εντούτοις η αύξηση των κρουσμάτων επέβαλε τον περαιτέρω έλεγχο, από τον οποίο διαπιστώθηκε σε αρκετά κρούσματα η ύπαρξη νοροϊού. Από πλευράς ξενοδοχείου εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία έλεγε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τα περιστατικά και ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες υγιεινής. Από την άλλη, πάντως, το γεγονός ότι το ξενοδοχείο υπαγόταν στα λεγόμενα διαπιστευμένα και είχε ελεγχθεί από την Οργανωτική Επιτροπή και τους ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις προς τους δύο φορείς. Παραμένουν βέβαια αρκετά ερωτήματα για τις αιτίες του συμβάντος.
Σάλος για τον αποκλεισμό του Μακβάλα
Ωστόσο εκεί που βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ήταν για τη στάση της στο θέμα του αθλητή από την Μποτσουάνα Ισαάκ Μακβάλα, ο οποίος λίγο πριν από τη συμμετοχή του στον τελικό των 400 μ. παρουσίασε κάποια από τα συμπτώματα των αθλητών που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Αν και μετά τις πρώτες εξετάσεις συνήλθε, τελικά η IAAF τού απαγόρευσε να μετάσχει στον τελικό με το σκεπτικό ότι βρισκόταν σε καραντίνα με απόφαση του Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η εικόνα όπου οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας δεν αφήνουν τον αθλητή να εισέλθει στο προθερμαντήριο πριν από τον τελικό. Αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος για τον αποκλεισμό του από τον τελικό των 400 μ., ιδιαίτερα μάλιστα καθώς θεωρούνταν από τα φαβορί για το χρυσό και μεγάλος αντίπαλος του Νοτιοαφρικανού - επίσης φαβορί - Φαν Νίκερκ. Η Ομοσπονδία της Μποτσουάνα υπέβαλε ένσταση με στόχο να σώσει τη συμμετοχή του αθλητή στα ημιτελικά των 200 μ. τα οποία είχαν ήδη διεξαχθεί χωρίς την παρουσία του. Κάτω από τη γενική κατακραυγή η ΙAAF την έκανε δεκτή με αποτέλεσμα ο Μακβάλα να τρέξει μόνος του κυνηγώντας τον χρόνο του τελευταίου αθλητή που είχε πάρει την πρόκριση. Τελικά, ο αθλητής από την Μποτσουάνα κατάφερε να προκριθεί όχι μόνο στα ημιτελικά (έκανε 20.20 στη μοναχική κούρσα του) αλλά και στον τελικό (20.14 στα ημιτελικά και μάλιστα σε λιγότερο από δύο ώρες μετά την πρώτη κούρσα του). Αν και καταβεβλημένος απ' όλα αυτά που του συνέβησαν, στον τελικό διεκδίκησε μια θέση στο βάθρο χωρίς να τα καταφέρει.

Για μια ακόμη φορά το χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έμεινε όνειρο για το σπουδαίο όνομα του επί κοντώ, Ρενό Λαβινελί
Associated Press
Για μια ακόμη φορά το χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έμεινε όνειρο για το σπουδαίο όνομα του επί κοντώ, Ρενό Λαβινελ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ