12 Οκτ 2017

Αντιλαϊκές «διευθετήσεις» από κυβέρνηση - ΔΕΗ ΑΕ


Με στοχευμένες διαρροές, δηλώσεις και δημοσιεύματα, κυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ προετοιμάζουν το έδαφος για αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και αυστηροποίηση των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που σημαίνει ότι χιλιάδες σημερινοί δικαιούχοι θα χάσουν ακόμα κι αυτήν την ελάχιστη πρόσβαση σε φτηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Κυβερνητικά στελέχη και τεχνοκράτες της ΔΕΗ, αξιοποιώντας υπαρκτά κρούσματα απάτης σε βάρος της επιχείρησης από εύπορους κατά βάση πελάτες, επαναφέρουν τις τελευταίες μέρες τη φιλολογία περί «μπαταχτσήδων», που «αξιοποιούν την παροχή του Κοινωνικού Τιμολογίου δίχως να την δικαιούνται». Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε», άρα είναι απαραίτητος ο επανασχεδιασμός του, με σκληρό ξεσκαρτάρισμα των σημερινών δικαιούχων, προκειμένου να μη συνεχίσει η ΔΕΗ ΑΕ να φορτώνεται με χρέη.
***
Σχετικές διαρροές αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ ξεψαχνίζουν ήδη τις σχετικές λίστες, έχοντας λάβει εντολή να κόβουν το ρεύμα σε δικαιούχους ΚΟΤ που τα χρέη τους έχουν ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ. Επίσης, έχει γίνει γνωστό ότι θα υπάρξουν νέα κριτήρια επιλογής δικαιούχων, βάζοντας πολύ χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια από τα σημερινά, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα, όπως περιουσιακά, στοιχεία. Το «ψαλίδι» και οι ασφυκτικές πιέσεις δεν θα περιοριστούν μόνο σε αυτήν την κατηγορία καταναλωτών, αλλά θα επεκταθούν και στους υπόλοιπους της χαμηλής τάσης, που έχουν χρέη προς την επιχείρηση. Γι' αυτό, άλλωστε, τις επόμενες μέρες αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την πρόσληψη «ειδικού συμβούλου», εξειδικευμένου στην είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών, κάτι που σημαίνει ότι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πιεστικά για τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που έχουν χρέη προς την επιχείρηση. Την ίδια ώρα, οι μηνιαίες δόσεις προς τη ΔΕΗ για παλιότερες οφειλές, αν και «ρυθμισμένες», συνεχίζουν να επιβαρύνουν το εναπομείναν λαϊκό εισόδημα, παράλληλα με τις άλλες υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).
***
Τα σχέδια της ΔΕΗ ν' απαλλαγεί σε μια πορεία από τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου δεν είναι καινούργια. Με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν με ανακοίνωσή της η Επιχείρηση ζητούσε ευθέως να απομακρυνθούν από το πελατολόγιό της οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου, οι οποίοι, όπως αναφέρει, «όντας μη ελκυστικοί για τους άλλους προμηθευτές, παραμένουν αποκλειστικά (100%) στη ΔΕΗ». Ολοι καταλαβαίνουν ότι αυτό που τους κάνει «μη ελκυστικούς» είναι η δυσκολία, ή και η παντελής αδυναμία που έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό! Μάλιστα, η πρόταση που κατέθεσε η ΔΕΗ, ήταν να επιδοτούνται από το κράτος οι δικαιούχοι καταναλωτές (π.χ. με ειδικά κουπόνια) και να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους. Ο καημός της ΔΕΗ ΑΕ ήταν βέβαια ότι «η Ενέργεια που καταναλώνεται για ΚΟΤ είναι της τάξης του 5 - 6% της συνολικής», με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος στον ανταγωνισμό που οξύνεται, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών Οδηγιών και κατευθύνσεων για «απελευθέρωση» της αγοράς. Υπενθυμίζει μάλιστα η ΔΕΗ ότι αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση» να μειώσει το μερίδιό της στην αγορά λιανικής κάτω από 50%.
***
Να, λοιπόν, πού βρίσκεται το «κουκούτσι» της όλης υπόθεσης. Οντας το μεγαλύτερο μονοπώλιο στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, και παρότι το κράτος διατηρεί ακόμα ισχυρές θέσεις στο μετοχολόγιο, η ΔΕΗ ΑΕ, λειτουργώντας με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο της «απελευθέρωσης» και προσπαθεί να διασφαλίσει τα νώτα της. Γι' αυτό θέλει να πετάξει από πάνω της τα «βαρίδια» που έχουν απομείνει, μεταξύ αυτών και το Κοινωνικό Τιμολόγιο, που την επιβαρύνει οικονομικά, αδυνατίζει τη θέση της στον ανταγωνισμό με παλιούς και νέους παίχτες στην αγορά Ενέργειας και θέτει σε κίνδυνο τα κέρδη των μετόχων της. Σημειωτέον, και σήμερα, το Κοινωνικό Τιμολόγιο προσφέρει φτηνότερο ρεύμα μέχρις ενός ορίου σε λαϊκά νοικοκυριά που διαβιούν στα όρια της στατιστικής φτώχειας. Πολλά απ' αυτά, ακόμα και με τις εκπτώσεις, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος του ρεύματος και είτε περιορίζουν στο ελάχιστο την κατανάλωση είτε δημιουργούν χρέη στην εταιρεία, που αδυνατούν να ξεπληρώσουν. Ετσι, η «κοινωνική πολιτική» του αστικού κράτους, ως μετόχου της ΔΕΗ, εξαντλείται σε μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, ενώ κι αυτά τίθενται σε αμφισβήτηση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της Επιχείρησης, γεγονός που προμηνύει διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας και παραπέρα σύνθλιψη των πραγματικών αναγκών του λαού.

Φ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ