7 Οκτ 2017

Αντιλαϊκή ... σκυταλοδρομία




Σε ένα συνεχές... πινγκ - πονγκ στο ίδιο αντιλαϊκό τραπέζι, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για το ποιος είναι ο πιο «αυθεντικός» εκφραστής της αντεργατικής στρατηγικής του κεφαλαίου, αλλά και για το ποιος μπορεί ταυτόχρονα να πουλάει καλύτερα «φιλολαϊκό» προφίλ.
Την ώρα που η ΝΔ παλεύει να λανσάρει ένα τέτοιο προφίλ, με εκδηλώσεις σε λαϊκές συνοικίες, στημένες δραστηριότητες στην ύπαιθρο κ.ά., προσπαθεί ταυτόχρονα να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κούρσα για το «χρίσμα» του κεφαλαίου: Τάζει συνεχώς νέα προνόμια στα μονοπώλια και ταυτόχρονα επιχειρεί να τα «ντύσει» ιδεολογικά, όπως έκανε και με το περιβόητο ερωτηματολόγιο που καλούσε τους ερωτώμενους να «επιλέξουν» τον... καλύτερο τρόπο για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, καθώς και αν «προτιμούν» να συμβιβαστούν με τις μειώσεις μισθών στο όνομα της «σταθερότητας» ή με την εργασιακή περιπλάνηση και την εντατικοποίηση στο όνομα της δυνατότητας για «βελτίωση αποδοχών»...
Παίρνοντας την πάσα, η κυβέρνηση έσπευσε να χαρακτηρίσει τη ΝΔ «κόμμα των εργοδοτών», επειδή έταξε στα μονοπώλια... τα ίδια ακριβώς προνόμια που τους είχε τάξει ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες (!), ενώ χαρακτήρισε «βασικό στοιχείο της ιδεολογίας της ΝΔ» την εργασιακή ζούγκλα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παγιώνει και βαθαίνει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που θεσμοθέτησαν οι προκάτοχοί της!
Πίσω από τους αποπροσανατολιστικούς καβγάδες και τα διάφορα «αφηγήματα», οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν συσσωρευμένη πείρα για να δουν ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα που τους πλαισιώνουν, παίρνουν ο ένας την αντιλαϊκή σκυτάλη από τον άλλο.
Κλιμακώνουν την επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, «μπουκώνουν» συνεχώς το κεφάλαιο με κάθε είδους προνόμια, ακριβώς γιατί υπηρετούν την ίδια στρατηγική: Την πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, της ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλίων, η οποία όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρει ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων και του λαού, αλλά προϋποθέτει την παγίωση και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα, οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, έχουν δώσει και δίνουν συνεχώς στους μεγαλοεργοδότες όλα τα όπλα για να απογειώσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, για να επιβάλουν την εργασιακή ζούγκλα που είναι εδώ και βαθαίνει.
Μια ματιά στα ρεπορτάζ του σημερινού «Ριζοσπάστη» είναι χαρακτηριστική:
Πίσω από τα πανηγύρια της κυβέρνησης για το «θετικό ισοζύγιο στις ροές απασχόλησης» στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που δημοσιοποιήθηκαν χτες, κρύβεται η διαρκής γενίκευση της δουλειάς - λάστιχο, το γεγονός ότι με τα άπειρα νομοθετικά εργαλεία που έχουν διασφαλίσει οι αστικές κυβερνήσεις στο κεφάλαιο το 60% των νέων προσλήψεων αφορούν μερική και εκ περιτροπής απασχόληση...
Πίσω από τους απολυμένους εποχικούς εργάτες της «Froneri - Nestle», που μετά από χρόνια δουλειάς στο εργοστάσιο μένουν στο δρόμο χωρίς καν τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας, βρίσκονται τα... πλεονάσματα του ΟΑΕΔ, για τα οποία επίσης πανηγυρίζει η κυβέρνηση, την ώρα που μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους παίρνει επίδομα ανεργίας!
Πίσω από τις αστυνομικές δυνάμεις της... «δίκαιης ανάπτυξης» που «υποδέχθηκαν» τους ίδιους αυτούς εργάτες όταν πήγαν να διαμαρτυρηθούν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, βρίσκεται η αποφασιστικότητα της «φιλολαϊκής» κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Και υπάρχει βέβαια και το «προσεχώς»: Το νέο χτύπημα που ετοιμάζουν κυβέρνηση - κουαρτέτο - κεφάλαιο ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας και τη συλλογική δράση των εργαζομένων, για το οποίο έχει ήδη αυτοδεσμευτεί δημόσια ότι θα το ψηφίσει και η ΝΔ!
«Κόμμα των εργοδοτών» είναι όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις μαζί, όλες οι δυνάμεις που καλούν το λαό να υπομείνει θυσίες δίχως τέλος για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν τον δικό τους δρόμο: Την ενίσχυση του ΚΚΕ, τη συνολική αναμέτρηση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και τις δυνάμεις που την υπηρετούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ