Η επικίνδυνη εμπλοκή που όλο βαθαίνει, αποτελεί «την άλλη όψη» της προσπάθειας του κεφαλαίου για προσέλκυση επενδύσεων και κέρδη από την ανάδειξη της χώρας σε «κόμβο» για το πέρασμα των αγωγών Ενέργειας και των δρόμων των Εμπορίου. Στόχος που παρά τα κυβερνητικά παραμύθια ότι αποτελεί «εγγύηση σταθερότητας», κάνει τη χώρα αντικειμενικά επίκεντρο των ανταγωνισμών που βάζουν φωτιά σε όλη την περιοχή, ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Οχι τυχαία, οι δεκάδες «επενδυτές», funds και εκπρόσωποι των μονοπωλίων, στις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό και παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι θα έχουν σίγουρα κέρδη από το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» που τους διασφαλίζει η εργασιακή ζούγκλα, στάθηκαν σε αυτήν την πλευρά, τονίζοντας ότι η στήριξη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας έχει περισσότερο «γεωστρατηγικό» παρά στενά οικονομικό όφελος, ως «βάση» δηλαδή για το ξεδίπλωμα των σχεδιασμών τους σε όλη την περιοχή.
Ταυτόχρονα, το «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και μάλιστα στο πρόσωπο του - κατά τον πρωθυπουργό - «διαβολικού αλλά για το καλό» Ντ. Τραμπ, η «πανηγυρική» υποδοχή των αστικών επιτελείων για την «αριστερή» κυβέρνηση που γκρεμίζει τα αντιιμπεριαλιστικά «τοτέμ», αλλά και η «μπετόν αρμέ» στοίχιση όλων ανεξαιρέτως των αστικών κομμάτων στους στόχους αυτούς, με πλειοδοσία μάλιστα για τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση έπρεπε να αναλάβει, επιβεβαίωσε ότι η στράτευση του λαού στα επικίνδυνα σχέδια, με το δηλητήριο του «μονόδρομου», με εκβιασμούς και με αυταπάτες, αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Για την εργατική τάξη, το λαό, τα όσα συμφωνήθηκαν πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Ο αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας από τα επικίνδυνα σχέδια πρέπει να δυναμώσει. Οι λαοί, με τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους, μπορούν να ανοίξουν ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την εξουσία του, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«ΔΙΜΕΡΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Μεγαλώνει κι άλλο η εμπλοκή από αέρα, στεριά και θάλασσα
Βάσεις, αεροπλάνα και πολεμικά πλοία στην ατζέντα της παραπέρα ανάπτυξης των στρατιωτικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη, κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ
Τα όσα συζητήθηκαν στο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, στις συναντήσεις με τον Τραμπ και με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, πίσω από κλειστές πόρτες, βυθίζουν ακόμα περισσότερο το λαό στη δίνη επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Ολες οι επιμέρους πτυχές του ζητήματος συγκλίνουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Σούδα και άλλες βάσεις
Τραμπ και Τσίπρας αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους στη βάση της Σούδας. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό που ως υπέροχοι οικοδεσπότες φιλοξενούν το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στη ναυτική βάση του κόλπου Σούδας», είπε ο Τραμπ. «Σε
ό,τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας, είναι σε όλους μας γνωστό
ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την οποία αξιολογήσαμε από
κοινού. Και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η
οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί», είπε ο Αλ. Τσίπρας.Και πώς αλλιώς, εφόσον η βάση παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες υποστήριξης στον αμερικανικό 6ο Στόλο, που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, με πλοία που «πρωταγωνιστούν» στις αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία και ελέγχουν εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες, από την Αραβική και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο.
Οι όποιες συζητήσεις γίνονται για παραπέρα αναβάθμισή της ή για αξιοποίηση από τους Αμερικανούς και άλλων βάσεων, σε Καστέλι, Αγχίαλο, Ανδραβίδα, Αραξο, Καλαμάτα, Κάρπαθο ή Λάρισα, άσχετα από το αν θα προχωρήσουν ή όχι, «κουμπώνουν» πάνω στις ανάγκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αναπροσαρμόσουν πτυχές του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις νέες συνθήκες της οξυμένης ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης.
Διαπάλη που απλώνεται και πάνω από την Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, να βάζει ζήτημα για την τοποθέτηση εδώ κινεζικών ή ρωσικών κεφαλαίων, σε υποδομές όπως τα λιμάνια και τα ναυπηγεία, που οι Αμερικανοί θεωρούν «στρατηγικής σημασίας», τόσο για την παρουσία τους εδώ, όσο και για την «αξιοποίηση» από μέρους τους της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας ως προγεφύρωμα για παραπέρα διείσδυση στην «ενδοχώρα» της Βαλκανικής.
Δεν πρέπει, εξάλλου, να διαφεύγει της προσοχής ο «εκσυγχρονισμός» της βάσης του Αραξου, που όπως αποκαλύφθηκε τη βδομάδα που μας πέρασε, περιλαμβάνει και τη διαμόρφωση υποδομών για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Επιβεβαιώνονται έτσι οι καταγγελίες του ΚΚΕ για όσα συζητιούνται και αποφασίζονται στο παρασκήνιο με τις ΗΠΑ, στη σκιά της έντασης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και μπροστά στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να μεταφερθούν τα αμερικανικά πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα.
Δαπάνες που υπηρετούν ΝΑΤΟικές ανάγκες
Ο Τραμπ, επίσης, τόνισε: «Θα ήθελα να επαινέσω την Ελλάδα γιατί είναι από τα ελάχιστα μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην Αμυνα. Επίσης, η κυβέρνησή μου ήδη ενημέρωσε το Κογκρέσο για μια πιθανή πώληση (σ.σ. προγράμματος)
στην Ελλάδα ώστε να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη F-16. Αυτή η συμφωνία,
που θα ενδυναμώσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ανέρχεται σε 2,4
δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».Ο, δε, Αλ. Τσίπρας είχε την άνεση να διακηρύξει ενώπιον του Τραμπ ότι η Ελλάδα επί διακυβέρνησής του είναι «μια χώρα αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ, που εκπληρώνει τις ΝΑΤΟικές της υποχρεώσεις». Μην ξεχνάμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Μάη, η διοίκηση Τραμπ έβαλε επιτακτικά στους Ευρωπαίους εταίρους της δυο ζητήματα: Αύξηση αμυντικών δαπανών και να έχουν ανά πάσα στιγμή έτοιμα μέσα και προσωπικό προς ανάπτυξη σε όποιο πεδίο αποφασίσει το ΝΑΤΟ, ώστε να μην επωμίζονται μόνοι τους οι Αμερικανοί όλο το ...φορτίο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δρέπει δάφνες και στα δυο. Καταρχάς, είναι από τις λίγες χώρες που πιάνουν τη ΝΑΤΟική «νόρμα», τουλάχιστον 2% του προϋπολογισμού για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που τίθενται βέβαια στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Τραμπ, αλλά και η πανίσχυρη αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας (Security Cooperation Agency) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, η οποία χειρίζεται αυτά τα ζητήματα, προωθείται διμερής συμφωνία για την αναβάθμιση 123 ελληνικών «F-16» από το αμερικανικό μονοπώλιο της «Lockheed Martin».
Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει το υψηλό κόστος του προγράμματος, που θα φορτωθεί στην πλάτη του χρεοκοπημένου λαού, ως αναγκαία δαπάνη για να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο, απέναντι στον κίνδυνο της τουρκικής επιθετικότητας. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί, όμως, αποκαλύπτουν ότι η αναβάθμιση θα γίνει για να καλυφθούν πρωτίστως ΝΑΤΟικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, αναφέρει σε έγγραφό της η Security Cooperation Agency:
«Αυτή η προτεινόμενη πώληση (σ.σ. του προγράμματος εκσυγχρονισμού) θα συμβάλλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών (...) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να υποστηρίζει επιχειρήσεις στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που αποτελούν οι εχθροί της συμμαχίας για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία. Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική άμυνά της και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».
Ιδού, λοιπόν, από τα πλέον αρμόδια χείλη, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον των Αμερικανών η κυβέρνηση, εμπλέκοντας βαθύτερα τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεσμεύσεις που δεν περνούν απαρατήρητες από τους «εταίρους» της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, που είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστές των ΗΠΑ στην πολεμική βιομηχανία, όπως η Γαλλία και η Γερμανία...
Χωμένοι παντού!
Η
ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται με το παραπάνω και στο δεύτερο από τα
ζητήματα που έθεσαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δηλαδή στη διάθεση
μέσων και προσωπικού για την υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών επιχειρήσεων
και αποστολών. Η ανάπτυξή τους έξω από τα ελληνικά σύνορα γίνεται βέβαια
για ξένα προς το λαό συμφέροντα.Τώρα προετοιμάζεται το επόμενο βήμα, που θα αυξήσει την εμπλοκή και τους κινδύνους. Διόλου τυχαία, ο αρχηγός ΓΕΝ Ν. Τσιούνης έχει αρθρογραφήσει σε αμερικανικό περιοδικό υπέρ του να αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό υπηρεσίες συνοδείας αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, σε ομιλία του το προηγούμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, σημείωνε πως η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί για την Ελλάδα ζωτικό χώρο από γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής, γεωοικονομικής άποψης, συμπληρώνοντας πως καθώς το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης, «είναι προφανές ότι η κυριαρχία στις θάλασσες αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες εθνικής ισχύος».
Πάνω σ' αυτό συνέχιζε: «Η ικανότητα που έχουν τα πολεμικά πλοία να αναπτύσσονται ταχύτατα και να παραμένουν επί μακρόν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και, επιπλέον, το μεγάλο εύρος επιχειρήσεων που είναι δυνατό να διεξαγάγουν, καθιστούν το ΠΝ μοναδικόεργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, που παρέχει μεγάλη ευελιξία στην πολιτική εξουσία». Οτι συμβάλλει «στην προβολή της στρατηγικής αξίας της χώρας,καθιστώντας την αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο».
Λίγο - πολύ, με μοιρασμένους ρόλους, αυτά λέγονταν εδώ την ίδια μέρα που ο Τσίπρας συναντούσε στο Σικάγο «επιχειρηματίες και επενδυτές», αναπτύσσοντάς τους τη γεωστρατηγική αξία της χώρας και το πόσο «αξιόπιστος εταίρος» είναι.
Αλλωστε, η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται στους ΝΑΤΟικούς της εταίρους ότι σήμερα παρέχει τα τέσσερα από τα 10 πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που «προσκάλεσε» στο Αιγαίο προς διαχείριση υποτίθεται του Προσφυγικού, ενώ στην πράξη τα πλοία της υλοποιούν ΝΑΤΟικές αποστολές σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες, ταυτόχρονα σχεδόν με τη μετάβαση Τσίπρα στις ΗΠΑ, η ενταγμένη στη SNMG2 φρεγάτα «Λήμνος» έφτασε μέχρι ανοικτά της Γαλλίας συμμετέχοντας στη μεγάλη «διασυμμαχική» άσκηση «BRILLIANT MARINER 2017». Οπως, επίσης, πλοία και υποβρύχια του ΠΝ ξανοίγονται συχνά από τη Μάλτα έως το Σουέζ, για να ενταχθούν στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» ή την αντίστοιχη της ΕΕ «Sophia», που σε διασύνδεση μεταξύ τους ελέγχουν Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο.
Ενταγμένο στο σχεδιασμό αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή είναι και το αίτημα προς τις ΗΠΑ να παραχωρήσουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δυο πολεμικά πλοία ανοικτής θαλάσσης, «drones», όπως και ιπτάμενο τάνκερ, για να ενισχύσουν τις περιπολίες από θάλασσα και αέρα σε μια «καυτή» ζώνη, όπου συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Ακόμα, σε στενή σχέση με τα παραπάνω, προχωρά στην ΕΑΒ ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας «P-3», που, όπως επιβεβαιώνουν στο ΓΕΝ, θα μπορούν να ελέγχουν καθημερινά επαρκώς την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είναι και «συμμαχική υποχρέωση», όπως προσθέτουν με νόημα.
Υψηλοί προσκεκλημένοι...
Δεν περνά απαρατήρητο ότι τις μέρες επίσκεψης στις ΗΠΑ, βρέθηκε στην Ελλάδα ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη, αρχιστράτηγος Mark Schwartz. Στη συνάντησή τους, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, του επεσήμανε τις «προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης» της υφιστάμενης «άριστης συνεργασίας»
μεταξύ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών, ενίσχυσης μέσα
από συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και παροχή υποστήριξης
υποδομών και τεχνογνωσίας.Αλλο ένα σημαντικό ζήτημα όπου εστιάζουν οι δυο πλευρές, είναι η εντατικοποίηση συνεκπαιδεύσεων και κοινών ασκήσεων, που στοιχίζουν ευθύγραμμα τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις όχι απλά με τα πρότυπα λειτουργίας, αλλά και τις στοχεύσεις των Αμερικανών. Αλλωστε, ο Α/ΓΕΕΘΑ διαβεβαίωσε για λήψη, από ελληνικής πλευράς, «όλων των απαιτούμενων μέτρων για την υλοποίηση της στοχοθεσίας ΝΑΤΟ στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων». Οπως, επίσης, τόνισε τη δυνατότητα «περαιτέρω αξιοποίησης» του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, για εκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου