13 Οκτ 2017

«Είναι αξιολύπητοι οι πλαστογράφοι της ιστορίας αν νομίζουν ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να λασπολογηθεί ή να λησμονηθεί»

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 7 του Οκτώβρη, στη Θεσσαλονίκη, ο χώρος που θα στεγάσει την «Πολιτική Σκηνή» του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ που βρίσκεται επί της Ολύμπου 51.
Ο  χώρος γέμισε από μαχητές του ΔΣΕ, πολιτικούς πρόσφυγες και απογόνους που ένιωσαν όπως είπαν σαν «να ήταν ξανά στις λέσχες που συγκεντρώνονταν στις Λαϊκές Δημοκρατίες».
«Ο λόγος που καλλιέργησε το αίσθημα της αναγκαιότητας της δημιουργίας αυτού του τμήματος, είναι η συστηματική επίθεση που παρακολουθούμε καθημερινά κατά των επιτευγμάτων του σοσιαλισμού», τόνισε η Ντίνα Γιακτζίδου, μέλος της ομάδας «Πολιτική Σκηνή». Ο σοσιαλισμός εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο αίτημα της εποχής μας. Είναι μια αναγκαιότητα που μπορεί να εκφραστεί με προβολή και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, έτσι, όπως τη γνωρίσαμε στα χρόνια της προσφυγιάς. Δημιουργήσαμε αυτό το στέκι του Πολιτισμού, γνωρίζοντας ότι η Τέχνη παίζει σπουδαίο ρόλο στο να εφοδιάζει τον άνθρωπο με όλες εκείνες τις ανώτερες πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις που το βοηθούν να κατανοεί την πραγματικότητα, να αναπτύσσει τη σκέψη και την κρίση του. “Τέχνη, αιχμηρή με αγκάθια”, όπως είπε ο Μαγιακόφσκι, “τέχνη ωφελιμιστική”, κατά τον Βάρναλη.
«Εμείς», πρόσθεσε, «είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά και να αποκρούσουμε αυτές τις ανυπόστατες επιθέσεις, την παραχάραξη της πραγματικότητας και τις διαστρεβλώσεις. Να δώσουμε τη σπουδαία μάχη για την κατάκτηση και διάδοση της γνώσης και της αλήθειας για τον σοσιαλισμό. Ανάμεσα μας υπάρχουν επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, απόγονοί τους που έζησαν στις πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες. Θέλετε να σβηστούν από τη μνήμη τα χρόνια που ζήσαμε εκεί, θα επιτρέψουμε να ξεχαστούν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού σε όλους τους τομείς, για τα οποία συμβάλλαμε και εμείς για τη δημιουργία τους;
«Είναι αξιολύπητοι οι πλαστογράφοι της ιστορίας αν νομίζουν ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να λασπολογηθεί ή να λησμονηθεί»
Τη σοσιαλιστική κοινωνία, όπου ζήσαμε, μορφωθήκαμε, εργαστήκαμε και δεν ήταν λίγοι, εκείνοι που διακρίθηκαν σαν πρωτοπόροι στα πανεπιστήμια, στα επιστημονικά ινστιτούτα, στα εργοστάσια στους χώρους δουλειάς τους. Την κοινωνία, όπου τη λέξη ανεργία τη συναντούσαμε μόνο στα λεξικά. Χρειάζονται ολόκληρες μέρες για να διατυπώσουμε την τεράστια διεθνιστική βοήθεια, την αλληλεγγύη, τη βοήθεια που πρόσφεραν αυτές οι χώρες στους τραυματίες του εμφυλίου πολέμου, στα παιδιά, που αγκαλιάστηκαν με απέραντες φροντίδες και διασώθηκαν από τον πόλεμο και τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης. Είναι αξιολύπητοι οι πλαστογράφοι της ιστορίας αν νομίζουν ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να λασπολογηθεί ή να λησμονηθεί».
«Η δημιουργία του Καλλιτεχνικού Τμήματος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν μια παλιά ιδέα και η υλοποίησή του δεν ήταν εύκολη υπόθεση», εξήγησε η Ντίνα Γιακτζίδου. «Την άνοιξη του 2014 από το Παράρτημα Καλαμαριάς, για τις ανάγκες εκδήλωσης για τη γυναίκα και το σοσιαλισμό, ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη συλλογή υλικού από βιβλία, άρθρα, προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, σημειώματα, επιστολές, αναμνήσεις, φωτογραφίες. Συγκεντρώθηκε αρκετό υλικό.
«Είναι αξιολύπητοι οι πλαστογράφοι της ιστορίας αν νομίζουν ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να λασπολογηθεί ή να λησμονηθεί»
Οι ενθουσιώδεις προσπάθειες μερικών φίλων με περίσσιο ενθουσιασμό και πείσμα οδήγησαν στη δημιουργία αρχικά μιας ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, αποτελούμενης από απογόνους πολιτικούς πρόσφυγες και φίλους της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, που ανέβασε με μεγάλη επιτυχία το έργο “Με τη σκέψη στην πατρίδα” της Ιωάννας Στεφανίδου, σε σκηνοθεσία Σάκη Παπαδημητρίου και Ελένης Μακίσογλου. Ήταν μια παράσταση βασισμένη στις γραπτές και προφορικές μαρτυρίες πολιτικών προσφύγων που συμμετείχαν στον ΔΣΕ για τη ζωή στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Το έργο παρουσιάστηκε στο Κιλκίς, στη Θάσο και στο ΚΘΒΕ.
«Είναι αξιολύπητοι οι πλαστογράφοι της ιστορίας αν νομίζουν ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να λασπολογηθεί ή να λησμονηθεί»
«Είναι αξιολύπητοι οι πλαστογράφοι της ιστορίας αν νομίζουν ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να λασπολογηθεί ή να λησμονηθεί»
Είχε ευρεία ανταπόκριση, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, αλλά και με μεγάλη συγκίνηση. Μας έδωσε όμως το έναυσμα να συνεχίσουμε ακόμη πιο εντατικά τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού τμήματος με σκοπό την οργάνωση πολύμορφων εκδηλώσεων. Και έτσι βρέθηκε αυτός ο χώρος για να φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διάφορες συναντήσεις, αφιερώματα, μουσικές βραδιές, βραδιές ποίησης και πολλά άλλα».
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ενώ χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Σαπρανίδης. (Ρεπορτάζ, φωτογραφίες και βίντεο από το 902.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ